Gazete Vatan Logo

‘Elin oğlu Mars’a araç gönderiyor...’

“Biz 21’inci YY.’da darbeyle uğraşıyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, “Gelin medyayı Anayasa’da 4’üncü güç kabul edelim” dedi.

‘Elin oğlu Mars’a araç gönderiyor...’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin il başkanlarıyla Çanakkale’de toplandı yaptı. Toplantı sonrası basına konuşan Kılıçdaroğlu, kışlaya siyasetin girmesinin darbelere zemin hazırlayacağını hatırlatarak, “Elin oğlu Mars’a araç gönderiyor, biz 21’inci yüzyılda darbeyle uğraşıyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu partisinin tüm il ve ilçe başkanlarından 12 maddelik Yenikapı Manifestoyu herkesi çok iyi anlatmalarını istedi. Medyanın halkın gözü kulağı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, hükümete çağrıda da bulunarak, “Medyayı, anayasada dördüncü güç olarak kabul edecekseniz. Getirin bunu derhal yasalaştıralım” dedi ve şunları söyledi: Bizim asıl sorumluluğumuz bundan sonra başlıyor. Geçmişi şöyle veya böyle eleştirebiliriz. Geçmişle ilgili düşüncelerimizi söyleyebiliriz. Ama geçmişten çok gelecek için ne yapmalıyız? Geleceği nasıl kurgulamalıyız? Nasıl bir gelecek hedeflediğimizi milletimize anlatmalıyız. Vatandaşın önüne çok açık ve net iki bildirge koyduk, iki manifesto. Birincisi Taksim manifestosu. Türkiye siyasetiyle ilgisi olan herkes ‘Türkiye’de neler oluyor?’ diye düşünen herkes dünyada Taksim Manifestosu’nu okudu. Yenikapı’da okuduğumuz 12 maddelik manifesto. Geleceği nasıl görmemiz gerektiğini ve bütün siyasi partilerin belli konularda neyi düşünmesi gerekiyor, bunu ortaya koyduk. Eğer siyaset kurumu Türkiye’de güçlü ortak bir payda oluşturmazsa gelecek açısından bu siyaset kurumu umut vermez. Aynı hatalar tekrar edilirse bedelini millet ödüyor. 250 demokrasi şehidiyle bu darbe girişiminin cumhuriyet tarihinin en kanı darbe girişimi olarak toplumun önüne gelmesi hepimizin üzerinde düşünmesi gereken bir konudur.

Haberin Devamı

‘81 değil 83 il olsun’

Hakkari ve Şırnak’ın taşınması kararına ilişkin Başbakan’a çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, il sayısının 83’e çıkarılması teklif etti. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: Ben Hakkari’ye de Şırnak’a güveniyorum. Terörden en ağır acıyı onlar çektiler. İl yapabilirsiniz ama bu iki yeri kesinlikle kapatmayın. Bir yeri il yaptıysanız geri adım atmayınız. Oranın da valisi olsun. Sayın Binali Yıldırım’a çok samimi çağrı yapıyorum, gelin 83 il yapalım.

Haberin Devamı

‘KHK’larla OHAL sonrasını şekillendirmek doğru değil’

OHAL sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Kanun Hükmünde Kararname çıkarak OHAL sonrasını şekillendirmek anayasaya göre doğru değildir, hukukun üstünlüğüne uygun değildir. OHAL dönemi ile ilgili sınırlı olarak verilen bir yetkinin, bu süreyi aşarak kullanılması, Parlamentonun devre dışı bırakılması demektir. Bir devletin inşası, bir kurumun inşası parlamentonun görevidir. Yürütme organının değil. Yürütme organı, parlamentoya öneri getirir. Ama asıl görev yasama organınındır. Çünkü, milli egemenliği temsil eden asıl kalp, asıl yürek TBMM’dir. Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Başbakan’a bu konuları hatırlattık. Eğer bir kurum için yeniden inşa süresi geçerli ise bunun yeri TBMM’dir” diye konuştu.