Gazete Vatan Logo

'Elhamra Sarayı bizi birleştirsin'

Başbakan Erdoğan, medeniyetler yakınlaşması için Endülüs'ü hatırlattı

İki gün sürecek Medeniyetler İttifakı Forumu’nda konuşan Erdoğan Türkiye’nin, AB’den hiçbir özel kolaylık ya da muamele beklemediğini, sapmadan kararlılıkla yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi

BM himayesinde Türkiye ve İspanya’nın başlattığı Medeniyetler İttifakı’nın 1’inci Forumu Madrid’te yapıldı. 80 ülke, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütlerin katıldığı Forum’un açılışında Başbakan Erdoğan da bir konuşma yaptı.

FANATİZMİ TANIMLADI Fanatizm, bana göre hayat hakkını sadece kendimizde görmek, bu hakkı başkalarından esirgemek ve farklılıkların özgürce kendilerini dile getirmelerine fırsat vermemektir. Dünyanın hangi ülkesinde, hangi inanç dairesine mensup olursa olsun dünyaya söyleyecek sözü olan herkes, fanatizmle mücadele etmek durumundadır. Çünkü hepimiz sadece kendimizden değil, herkesten, her canlının hukukundan sorumluyuz. Eğer biz sorumluluk mevkiinde bulunuyorsak, bütün içtenliğimizle, barışın, kardeşliğin, hukuk ve adaletin savunucuları olmak zorundayız.”



AB KARARLILIĞINDAN SAPMA YOK “Türkiye’nin AB’ye uyum açısından üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirme konusundaki kararlılığından hiçbir sapma yoktur” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, AB’den hiçbir özel kolaylık ya da muamele beklememektedir. Türkiye’nin AB’ye üyeliği, medeniyetler ittifakının mümkün olduğunu bütün dünyaya gösterecek, küresel barış ve refaha eşsiz katkılar sunacaktır. Böylelikle değişik kültür ve dinler arasında hissedilen kutuplaşmanın olağan değil, bazı kesimlerin tahrikleriyle istenen bir durum olduğu ortaya çıkacaktır.



ENDÜLÜS ÖRNEĞİ Granada ilinde Endülüs mimari mirasının en nadide örneklerini yakından görme fırsatını buldum. Tarihte Endülüs, İbni Rüşd gibi, İbni Firnas gibi, Muhiddin İbni Arabi gibi Batı dünyasının, bilim, felsefe ve kültür birikiminin oluşumuna özellikle katkıda bulunan düşünürlere de ev sahipliği yapmıştır. Muasır bilimlerin öncülerinden olan, ömrünün önemli bölümünü 14. yüzyılda Endülüs’te geçiren ve ölümünün 600. yılı geçtiğimiz yıl İspanya’da geniş biçimde kutlanan İbni Haldun da ortak kültürel mirasımızın bir parçasıdır. Bizim ortak tarihimiz, çatışmalardan öte bir insanlık medeniyeti kurma mücadelesine sahne olmuştur. Bugün Elhamra Sarayı farklılıklarımızın değil, ortak mirasımızın somut bir göstergesidir. Bu ortak mirası, ortak medeniyet mücadelemizi bugün de yaşatmak hepimizin sorumluluğundadır.”



YARATILIŞ KONUSUNA DA DEĞİNDİ Başbakan Erdoğan konuşmasında Avrupa’da son dönemin sıcak tartışması olan “Yaradılış” konusuna da girdi. Dinlerin ana mesajının, aslında ortak olduğunu belirterek, bütün semavi dinlerin, yaradılışa uygun değerler bütünü sunduğunu anlattı. Yaradılışın, yani fıtratın sesine kulak verilmese, değil insanın, hiçbir canlının hakkının, hukukunun korunamayacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Yaradılanı yaradandan dolayı seven bir anlayışla hareket etmeli, barış, hoşgörü, sevgi ve saygıyı herkes için geçerli kılmalıyız” dedi.



Sıkı dostlar

Forumdan önce İngiltere Merkezli Müslüman Sosyal Bilimciler Derneği, Başbakan Erdoğan ve Zapetero’ya “Köprüler İnşa Etmek” ödülünü verdi. Erdoğan ve Zapatero ödüllerini aldıktan sonra birbirlerine içten sarılması objektiflere böyle yansıdı.

Doğu yaptı Batı korudu

Elhamra Sarayı’nın temeli 1232 yılında, Nasiriler devletini kuran 1.Muhammed zamanında atıldı. 1001 gece masallarındaki rüya sarayların gerçek alemdeki izdüşümü sayılabilecek olan Elhamra’nın doğal çevreye uyumu, girift yapısı, farklı süslemeleri ve yaşanan mekan ile su ve yeşili belli bir ahenk içinde buluşturabilmesi, kazandığı şöhretin hiç de haksız olmadığını gösterir. Endülüs’teki 780 yıllık İslam hakimiyetinin de en önemli sarayı sayılan Elhamra, Granada’nın 1492 yılında düşüşünden sonra İspanyollar’ın eline geçti. 19. yüzyıl sonunda başlayan restorasyon çalışmaları 20. yüzyılda özellikle yabancı ziyaretçilerin artışı sonucu hız kazandı. Ve saray İspanyolların elinde yavaş yavaş eski ihtişamına kavuştu. İspanyollar restorasyonda saray süslemelerin aslına oldukça sadık kaldılar.

Gelecek yıl İstanbul’da

Medenİyetler İttifakı Projesi, 2004 Martında 191 kişinin öldüğü Madrid saldırısı sonrası başlatıldı. İspanya ve Türkiye’nin eşbaşkanlığında ortaya atılan ve BM nezdinde yürütülen proje kapsamında gelecek yıl İstanbul’da forumun ikincisi düzenlenecek. Projedeki Dostluk Grubu’nda 78 ülke bulunuyor. ABD ve İsrail ise bu grubun içinde yok.

350 seçkin katılımcı

İspanya’da bugün sona erecek toplantılara 350 konuk katılıyor. Bazıları şöyle: AB Dış Politika Temsilcisi Javier Solana, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Malezya Başkanı Abdullah Ahmad Badavi, Fas Dışişleri Bakanı Taib Fassi Fihir, Arap Birliği Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Nobelli yazar Paulo Coelho, Antonio Banderas, George Clooney, Angelina Jolie, Mustafa Koç, İzak Alaton, Ahmet Çalık, Güler Sabancı, Kadir Topbaş.

Filmlere fon gençlere iş

Üretilen projelerse şöyle:

* İttifaka hizmet eden büyük bütçeli filmler çevirmek. Bunlara fon ayırmak.

* Her yıl Nobel ödülleri gibi, Medeniyetler İttifakı ödülleri belirleyip vermek.

* Her milletten gençlere istihdam sağlayacak bir platform yaratmak. Bunun hükümetleri ve şirketleri de aynı şekilde bağlayıcı olmasını sağlamak.

Haberin Devamı