Gazete Vatan Logo

"Elektrikte yıl sonuna kadar zam beklentimiz yok"

"Elektrikte yıl sonuna kadar zam beklentimiz yok"

CLK Uludağ Elektrik Perakende Satış AŞ Genel Müdürü Ali Erman Aytac, "2016'yı ekim dönemi dahil zamsız tamamlayacağımızı umuyoruz. Ama nihai karar EPDK tarafından eylül sonunda açıklanacak. Elektrikte yıl sonuna kadar bir zam beklentimiz yok." dedi.

Aytac, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, elektrik zammı konusunda nihai kararın Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulunda (EPDK) olduğunu belirtti.

Bu yıl içerisinde yeni bir zam beklenmediğini ifade eden Aytac, elektrik zamlarını EPDK'nın üçer aylık periyotlarla belirlediğini anımsattı.

Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında tarife değişikliğinin olup olmayacağına dair kararın verildiğini anlatan Aytaç, "Temmuz ayını da bu sene zamsız bir şekilde geçtik. Açıkçası koşullar, kura, doğalgaz fiyatlarına, ülkedeki yağış şartlarına baktığımızda elektrik zammını bu sene için gerektirecek çok fazla bir durum gözükmüyor. 2016'yı ekim dönemi dahil zamsız tamamlayacağımızı umuyoruz. Ama nihai karar EPDK tarafından eylül sonunda açıklanacak. Elektrikte yıl sonuna kadar bir zam beklentimiz yok." diye konuştu.

Haberin Devamı

Aytac, elektrikteki kayıp kaçak konusuna da değinerek, şöyle devam etti:

"Kayıp kısım, fiziki olarak trafolarda, hatlarda kaybolan enerji. Ne kadar çok yeni yatırım yapılırsa bu tip kayıp oranları teknoloji ile beraber düşüyor. Bir de 'hırsızlanan kısım' dediğimiz ticari kayıp olan kaçak var. Özellikle özelleştirme sonrasında gerçekten şirketler bu konuyla çok sıkı mücadele ediyorlar. Eski rakamlara baktığımızda yüzde 3-4 kayıp kaçak oranlarının Türkiye genelinde düştüğünü görüyoruz. Bizim bölgemizde yaklaşık yüzde 7'lik toplam kayıp kaçak oranı var. Bu da o 'teknik kayıp' dediğimiz hatlarda ve trafolarda kaybolan enerjiye eşit."

Sorumluluk sahalarının kaçak elektrik açısından çok temiz bir bölge olduğunu vurgulayan Aytac, şunları kaydetti:

"Ama Türkiye'de bir ulusal tarife uygulanmakta. Ulusal tarifeden de kastımız şu; eğer tüm Türkiye'deki kayıp kaçak oranları alındığında bir bölgeninki fazla, bir bölgeninki düşükse tüm Türkiye'ye eşit oranda uygulanıyor. Daha çok müşterilerimizi rahatsız eden kısım bu. Diğer yüksek olan kaçağa sahip bölgelerin bir miktar ücretlerinin kendi tarifelerine yansıması. Ama bu da EPDK'nın belirlemiş olduğu bir ulusal tarife metodu ölçüsünden kaynaklanıyor. Bu konuda müşterilerimizin de bizim de açıkçası çok fazla bir şey yapma şansımız yok. Tarifeler belirlendikten sonra bizim şirketler bunlara uymakla mükellef. Ama gerçekten tüm dağıtım şirketleri Türkiye çapındaki bu konuyla elinden geldiğince sıkı bir şekilde mücadele ediyor. İnşallah yakın bir gelecekte bu oranlar yine 3-4 puan daha aşağıya inecektir diye umuyoruz."

Haberin Devamı


"Yuvam Güvende" sigortası

"Yuvam Güvende" sigortasını başlattıklarını belirten Aytac, "Bu kartı, müşterilerimize ücretsiz olarak takdim ediyoruz. Müşterilerimiz her gün evlerinde sıkıntılı durumlarla karşılaşabiliyor. Elektrik tesisatında, su tesisatında bir problem olabiliyor. Ambulansa, çilingire ihtiyaç duyuyoruz. Bu sigorta kapsamında, cam kırılması da dahil müşterilerimiz karttaki numarayı aradıkları taktirde herhangi bir işçilik veya yol masrafı ödemeden bu hizmetleri ücretsiz bir şekilde alabiliyorlar. Bir kazada sakatlık ya da vefat olması durumunda 12 ay boyunca 500 liraya kadar olan elektrik başta olmak üzere tüm faturalarda bu sigorta kapsamında karşılanıyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı