Gazete Vatan Logo

‘Elektrik’li tartışma

Otomotivde babayiğit kim olacak sorusunun yanı sıra yerli otomobilin motor teknolojisi de ayrı bir tartışma konusu. Hükümet içten yanmalı motor teknolojisi yerine elektrikli olsun görüşünde. Sektörden ise farklı görüşler çıkıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Yerli otomobilin 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz” dedi. Kocaeli’de otomotiv sektör toplantısında yetkililerle bir araya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin otomotiv sektörüyle ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Katılımcılara, otomotiv sektörüyle ilgili rakamları paylaşan Bakan Işık, 2023 hedefi olarak, Türkiye’de icraat edilecek veya üretilecek ürünlerin yüzde 15’nin ileri teknoloji düzeyinde olması olduğunu söyledi. Bakan Işık içten yanmalı motor teknolojisi yerine giderek yaygınlaşan elektrikli motorda daha uzun mesafe katedebilen teknolojileri uygulamanın daha doğru olacağını vurguladı.

Nahum’dan itiraz geldi

Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı ve Karsan Murahhas Üyesi Jan Nahum sadece elektrikli diye kendimizi kısıtlamanın yanlış olacağını ifade etti.

Dünyada elektrikli otomobillerin yeni ortaya çıktığını kaydeden Nahum, “İki konuyu birbirinden ayırmak lazım. Biri otomobilin kendisi, diğeri de güç kaynağı. Bunlar birbirine paralel gitmesi gereken konular. Her türlü aracı üretebiliyoruz, rekabetçiyiz fakat kendi markamızı yapamıyoruz. Bir taraftan o ilerlemeli, diğer taraftan da yakıtlar konusunda çalışmalıyız. Biz kendimizi sadece elektrikli diye kısıtlarsak yazık olur, dünyada 70 milyon araç satılıyor. Bunların çok azı elektrikli“ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Nahum, otomobil konusunda her parçanın yerli olması gibi bir zorunluluk olmadığını, satın alma yoluyla da adım atılabileceğini dile getirdi. Dünyada otomobil pazarında bir savaş olduğunu kaydeden Nahum, “Türkiye otomobil konusunda farklılık yaratmalı. Küresel ihtiyacı cevaplayacak ürünü üretebilirsek, markalaşabiliriz. Enerjimizi bu alana yoğunlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Babayiğitlik için 100 milyon $ lazım

New York Belediyesi tarafından açılan “Geleceğin Taksisi” ihalesinde otomotiv devleri Ford ve Nissan ile birlikte finale kalma başarısı gösteren Karsan’ın Murahhas Üyesi Jan Nahum, Türkiye’nin yerli otomobil konusundaki “babayiğit” adayı olduklarını da vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Jan Nahum, “Biz şu anda kendi araştırmalarımızı yapıyoruz. Aracımızı olgunlaştırıp, üretilebilir hale getirmekteyiz ama hala finansman katkısına ihtiyacımız var. Konseptini oluşturduğumuz, bugüne kadar 60 milyon dolara yakın para harcadığımız aracı, tam olarak üretebilir hale getirmek için 100 milyon dolar gibi bir paraya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Çalışmalar sürüyor

Jan Nahum, New York taksi projesi gibi benzer projeler üzerinde çalıştıklarını da ifade etti. Karsan Murahhas Üyesi Jan Nahum, üzerinde çalıştıkları projeleri şöyle anlattı:

“New York Taksi gibi büyük projelerimiz devam ediyor. Hem ABD pazarı hem de İngiltere pazarı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD ve Londra’nın taksi pazarı konusunda çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Bizim araçlarımız Londra Belediyesi tarafından da beğenildi. ABD’de engelli vatandaşlar tarafından her yıl satın alınan 20-30 bin araca hitap etmek üzere çalışıyoruz.”