Gazete Vatan Logo

'El yapımı otomobille ödül aldı

İzmirli girişimci Ömer Çenberci, kendisi üreterek Almanya'ya ihraç ettiği Diardi marka otomobiliyle Dünya gazetesinin "İhracatın Yıldızları" Ödülleri'nde kreatif kategoride ikinci oldu

İzmirli girişimci Ömer Çenberci, Almanya'ya
ihraç ettiği kendi üretimi Diardi adlı otomobili ile Dünya gazetesi tarafından düzenlenen "ihracatın Yıldızları 2005-lhracat Teşvik Ödülleri"nde "kreatif ürün" kategorisinde ikinci oldu.

İzmir'de Suzuki bölge bayisi olan Çenberci, Aston Martin fabrikasını gezdikten sonra çok etkilendiğini ve "Ben de bir otomobil üretmeliyim" diyerek çalışmalara başladığını söyledi. Lotus 7 modelinden esinlendiğini belirten Çenberci, 2000 yılında kendi deyimiyle bir heykeltraş gibi çalışarak Diardi'nin kalıplarını oluşturmuş. Şasisinden gövdesine kadar Diardi'nin kendi imalatı olduğunu belirten
Çenberci, her biri için 850 saatlik işçiliğin gerekli olduğu otomobilin yıllık üretim kapasitesinin 60 adet olduğunu, bu rakamın 500'e kadar artırılabileceğini söyledi.

Şu ana kadar Almanya'ya 5 otomobil ihraç eden Çenberci, Diardi'yi Türkiye'de satışa sunmak için Sanayi Bakanlığı'ndan Tip Onay Belgesi'ni bekliyor. "Türkiye'de o kadar talep var ki kapasitenin tamamını satarım" diyen Çenberci, otomobilin Almanya'daki satış fiyatının 29.900 euro olduğunu ancak Türkiye'de fiyatın vergilerle 48.500 euroya çıkacağını belirtiyor.

Yunanlılar seviyor
"Küçük hırçın kedi" anlamına gelen Diardi, Hamburg Üniversitesi'nde yapılan testler sonucunda TÜV onayı alarak satışa sunuldu. Diardi'de müşterinin isteği doğrultusunda 120 bg Fiat motorundan daha performanslı BMW motoruna kadar alternatifler kullanılabiliyor.

Türkiye'de başka firmaların da el yapımı otomobil ürettiğini söyleyen Çenberci, sadece Diardi'nin aksamının yüzde 90'ı yerli olduğunu vurguluyor. Çenberci, otomobil kiralama firmaları için yeni proje üzerinde çalıştığını, otomobile özellikle Yunanistan'dan büyük ilgi olduğunu belirterek, yeni pazarlara açılacaklarım söyledi.

Haberin Devamı