Gazete Vatan Logo

‘Ekonomi düzeltme yapıyor buna kriz diyemeyiz’

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar: Dedikodulara kulak asmadan yatırımlara devam etmeliyiz

Bu yıl otomotivde yaşanması beklenen yüzde 9’luk daralmanın 2009’da yüzde 20-25’i bulacağını söyleyen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “Hazırlıklarımızı buna göre yapmalıyız. Ekonomi bir düzeltme yapıyor, buna kriz diyemeyiz. Dedikodulara kulak asmadan yatırımlara devam etmeliyiz” dedi.

Dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmayla ilgili bilinçli analiz yapılmadan panik havası estirilmeye çalışıldığını kaydeden Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “Dedikodulara kulak asmadan yatırımlara devam etmeliyiz” çağrısı yaptı.

Türkiye’nin dünyanın en büyük 17’nci ekonomisi olarak global krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını hatırlatan Acar, “Ekonominin doğal dengesi içerisinde bir düzeltme yaşanıyor. Buna kriz diyemeyiz. Örneğin İngiltere ekonomisi 16 yıldır hızlı büyüyordu, mutlaka küçülmeyi bir gün yaşayacaktı. Coca-Cola’nın yaptığı bir araştırmaya göre ise, eğer dünyadaki bütün ülkeler ortalama bir ABD vatandaşı kadar tüketim yapmaya kalksa, 7.5 adet dünyaya ihtiyaç vardı. Yani dünyanın bütün suyu, petrolü, demiri, çeliği, bu aşırı tüketimi karşılamıyordu. Öte yandan cari açığın GSMH’ye oranı da düşüyor” dedi.

Türkiye’nin büyüme hızının 2009’da yüzde 3-3.5 seviyelerini aşmayacağı öngörüsüyle bu yıl sonu itibarıyla yüzde 9 daralması beklenen otomotiv sektörünün gelecek yıl yüzde 20-25 oranında daralmasının beklendiğini kaydeden Acar, şöyle devam etti: “Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Özellikle düşüş ticari araçta olacak. 2009’da toplam satışlar dalgalanma öncesinde 590 bin adet hedeflenirken şimdi bu hedef 450 bine kadar geriledi.”

Kur artışı kalıcı olmaz

Acar, “Öte yandan krizi 1929 Buhranı ile karşılaştırıyorlar ancak bu yanlış. İletişim dünyası, hayat, global sistem açısından farklı iki dönem” diye konuştu. Acar, kalıcı kur artışıyla fiyatların yükseleceğini, ancak şu an bunu beklemediklerini vurgularken sektörün 2009’a aşırı stokla girmeyeceğini, şayet girerse promosyon olacağını aktardı.

Scania ve Krone Avrupa yakasına açıldı

Doğuş Otomotiv, 1994 yılından beri distribütörlüğünü üstlendiği çekici markası Scania ve 5 yıldır ithal ettiği treyler markası Krone’nin Avrupa yakasındaki ilk yetkili satıcı ve servis hizmetini gerçekleştirecek tesisin resmi açılışını dün gerçekleştirdi. İstanbul Hadımköy’de yer alan ve Scania’nın 23., Krone’nin ise 16. yetkili servis noktası olan Flash Nakil Vasıtaları’nın açılışına Scania ve Krone Genel Müdürü Tolga Senyücel, Flash Nakil Vasıtaları Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Gedikbaşı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da katıldı.

Şimdiden geçen yılı yakaladık

Doğuş Otomotiv olarak kendilerinin de yatırımlarının sürdüğünü açıklayan Aclan Acar, “İsviçre’de Porsche showroom’u açılışımız var, Krone ve Meiller için Sakarya’da fabrika kurduk, Krone’nin Tire’de fabrika inşaatı devam ediyor, Bursa’da showroom inşa ediyoruz. 15 markamızla satışlarda 63 bin adetle şimdiden geçen yılla aynı rakamı tutturuyoruz. Tasarruf tedbirleri alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı