Gazete Vatan Logo

‘Eğit-donat’ her yerde başarısız

‘Eğit-donat’ her  yerde başarısız

Beyaz Saray’ın terörle mücadele kapsamında dünyanın dört bir köşesinde yürüttüğü yerel güçlere yönelik eğitim ve silahlandırılma programları hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Başkan Barack Obama’nın Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya ülkelerinde terörle mücadele için yürüttüğü ‘eğit-donat’ programlarının tek tek başarısız olduğunu yazdı.

Beyaz Saray son olarak, Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı Türkiye ve Ürdün’le birlikte ılımlı muhaliflere yönelik sürdürdüğü ‘eğit-donat’ programını askıya almıştı. 500 milyon dolar ayrılan program kapsamında 3 yıl içinde 5 bini aşkın muhalifin eğitilip, silahlandırılması amaçlanıyordu, ancak yeterli katılımcı bulunamayan programın ilk mezunları da sahaya iner inmez El Kaide’nin yerel kolu olan Nusra Cephesi tarafından saf dışı bırakılmışlardı.

Başkan Obama, geçen yıl yaptığı açıklamada, deniz aşırı ülkelerdeki Amerikan çıkarlarını tehdit eden terörist oluşumlara karşı yabancı askerlerin eğitilmesi programını terörle mücadele stratejisinin merkezine koyduklarını söylemişti. Obama, yerel güçlerin terörle mücadelede kullanılmalarının hem Amerikan askerlerinin çatışmalara girme riskini azalttığını hem de büyük çaplı kara harekatlarından daha makul bir maliyeti olduğunu savunmuştu.

Haberin Devamı

Milyarlarca dolar

11 Eylül saldırıları sonrasında Afganistan ve Irak’ı işgal eden ABD ordusu, her iki ülkede yerel askeri güçlerin eğitimine 100 milyar dolara yakın bir para harcadı.

Fas, Çad gibi Kuzey Afrika ülkelerinde İslamcı terör tehdidine karşı askeri eğitim programlarına 600 milyon dolar harcayan ABD ordusunun Somali’deki eğitim masrafı ise 1 milyar dolara yaklaşıyor.

Yapılan tüm harcamalara karşın programa dahil olan ülkelerin neredeyse hiçbirisinde yerel güçlerin terörle mücadelede etkinlik gösterememesi Washington kulislerinde tepkiye yol açıyor.

Irak ordusunun IŞİD militanlarının geçen yılki ilerleyişlerini engellemede başarısız kalması Beyaz Saray’ın büyük tepki çekmesine neden olmuştu. Son olarak Afganistan’daki Taliban militanlarının, Amerikan askerlerinin eğitimi Afgan güçlerini püskürterek Kunduz kentini ele geçirmesi de ‘eğit-donat’ programlarına yönelik tartışmaları alevlendirdi.

Haberin Devamı

Aylardır erteleniyor
Bağdat yönetimi, Amerikan ordusunun eğittiği askerlerle IŞİD’in elindeki bölgeleri geri almayı amaçlıyor, ancak operasyonlar güvenlik güçlerinin hazır olmaması nedeniyle aylardır erteleniyor.