Gazete Vatan Logo

'Eğer çatışma çıkarsa...'

Çin ve İran'dan Ankara'ya mesaj...

'Eğer çatışma çıkarsa...'

Tahran Radyosu, Suriye'nin Türk keşif uçağırnı hava savunma sistemi tarafından düşürülmesine ilişkin yorumunda bu olayın, Türkiye ve bölgenin en sıcak gündemini oluşturduğu belirtildi.

Eğer çatışma çıkarsa...

Bu olayın öneminin, gelecekteki sonuçları ile ilgili olduğunu kaydeden İran devlet radyosu, Türk askeri uçağının neden Suriye hava sahasına girdiğini araştırmak gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Acaba bu olay kasıtlı mıydı, yoksa kaza ile mi oldu? İşte bu soruların cevabı belirleninceye dek söylenecek her söz sırf tahminlere dayalı olacaktır. Kimi uzmanlar bu olayla ilgili iki görüş gündeme getiriyor. Bu görüşlerden birine göre Türk savaş uçağı kasıtlı olarak Suriye hava sahasına girdi. Bu durumda nefsi müdafaa konusu gündeme geliyor ve uluslararası hukuk Suriye yönetimini haklı çıkarabiliyor. Ancak Türkiye'de bazı yetkililer savaş uçağının aşırı hız yüzünden farkında olmadan Suriye hava sahasına girdiğini ve bu yüzden olayı soğukkanlı bir şekilde araştıracaklarını belirtiyor. Ancak bu arada batılı çevreleri kaygılandıran esas mesele; Suriye'nin elinde Türkiye'nin Amerikan yapımı savaş uçağını düşürebilecek teknoloji bulunmasıdır. Batı'da bazı kaynaklar Türk savaş uçağının Suriye'de bulunan Buk – M2 adında çok gelişmiş bir hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü belirtirken sistemin Rusya tarafından Suriye'ye verildiğini dile getiriyor."

"ÇATIŞMA ANKARA'NIN YARARINA OLMAZ"

Tahran Radyosu, Batı'nın kaygı duymasının arkasında Rusya teknolojisinin üstünlüğü olduğunu savunurken yorumunu şöyle sürdürdü: "Uzmanlar batının bir başka kaygısını, Rusya'nın Suriye'ye yüksek kapasiteli gelişmiş askeri techizat göndererek Nato'nun bu ülkeye karşı müdahalesi önünde kırmızı bir çizgi çizmesi şeklinde beyan ediyor. Bu tahminler, son günlerde Amerika'nın bölgedeki bazı ülkelerin üzerinden Suriyeli muhaliflere gelişmiş silahlar gönderdiğinin ortaya çıktığı bir sırada gündeme geliyor. Bu durumda Türkiye'ye ait bir savaş uçağının Suriye hava sahasını ihlal etmesi ve Şam yönetiminin kendini savunması ve uçağı düşürmesi, bölge içi ve dışındaki bazı ülkelere Suriye'nin içişlerine müdahaleleri konusunda bir nevi uyarı sayılıyor. Gerçi Türkiye Suriye olaylarına sürekli özel bir hassasiyetle yaklaştı, ancak şu aşamada şimdilik Nato'nun 5'inci maddesini devreye sokma konusunda karar veremediği anlaşılıyor. Aslında Ankara, böyle bir kararın bölgeyi büyük bir çatışmaya sürükleyeceğinden endişe ediyor, nitekim böyle bir çatışma durumu kesinlikle Ankara'nın yararına olmayacağı kesindir."

İİT KINADI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesini kınayarak,
Suriye’nin İİT üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulundu.

İİT’den yapılan açıklamada, Cidde’de 24 Haziran 2012 tarihinde Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanan İİT Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı’nda, Suriye’nin kendi vatandaşlarına yönelik artan şiddet eylemlerinin kınandığı ve bu ülkenin İİT üyeliğinin askıya alınması yönünde tavsiye kararının alındığı kaydedildi.

Toplantıda, Suriye’nin bir Türk askeri uçağını düşürmesinin de şiddetle kınandığı ve bu olayın bölge güvenliği ve istikrarına yönelik ciddi tehdit oluşturduğu ifade edildi.

İİT Dışişleri Bakanları’nın, BM ve Arap Birliği Ortak Temsilcisi Kofi Annan’ın altı maddelik planının tüm unsurlarıyla belli bir takvime göre acilen uygulanmasını desteklediklerini vurguladıkları toplantıda, BM Güvenlik
Konseyi’nin Suriye’de süregelen şiddet ve vahşetin durması amacıyla üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesi çağrısında bulunulduğu da belirtildi.

AB: ENDİŞELİYİZ, İTİDALLİ OLUNMALI

NATO toplantısı öncesi bugün de AB dışişleri bakanları, Suriye gündemiyle Lüksemburg'da biraraya gelecek. Türk askeri uçağının düşürülmesinin de ele alınacağı toplantı öncesi açıklama yapan Ashton, "Endişeliyiz, itidalli olunmalı" dedi.

NATO toplantısı öncesi bugün AB dışişleri bakanları, Suriye gündemiyle Lüksemburg'da biraraya gelecek. Türk keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin de ele alınacağı toplantı öncesi açıklama yapan AB Dişişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Endişeliyiz, itidalli olunmalı" çağrısı yaptı.

'SURİYE ÖNCELİKLİ GÜNDEM MADDESİ'

Toplantıyla ilgili bilgi veren AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic da, "Suriye zaten öncelikli gündem maddesiydi. Bu konu da (Türk askeri uçağının düşürülmesi) muhakkak ele alınacak" dedi.

AB dışişleri bakanlarının bugün alacağı tutum, Türkiye'nin girişimiyle yarın toplanacak NATO büyükelçilerinin (Kuzey Atlantik Konseyi) toplantısından çıkacak kararla ilgili önemli gösterge olacak.

AB dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında, halka şiddet politikasını sürdüren Esad rejimine yönelik ilave yaptırımlara gitmesi de bekleniyor.

AZERBAYCAN SALDIRIYI KINADI

Azerbaycan, Türkiye’ye ait askeri keşif uçağının uluslararası sularda Suriye tarafından düşürülmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Elman Abdullayev konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın araştırılması gerektiğini vurgulayarak, "Her zaman kardeş Türkiye halkının yanında olan Azerbaycan bu olayın ivedilikle ve ciddi şekilde araştırılmasını istiyor" dedi.

Abdullayev, olayın bölgedeki gerginliği azaltılmasına hizmet etmeyeceğini söyledi.

Suriye’de 60’a yakın Azerbaycan vatandaşının olduğunu ve bunların çoğunluğunun öğrenci ve onların ailelerinden oluştuğunu belirten Abdullayev, Azerbaycan devletinin vatandaşlarına dikkatli olmaları ve Suriye’de bulunmalarının zorunluluk olmadığı sürece Azerbaycan’a dönmelerini tavsiye ettiğini kaydetti.

Elman Abdullayev, Suriye’deki Azerbaycan büyükelçiliğinin faaliyetini devam ettirdiğini ve elçilik görevlilerinin ülkedeki vatandaşlarıyla devamlı irtibat halinde olduğunu bildirdi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SURİYE'Yİ KINADI

AB dışişleri bakanları Türk askeri uçağını düşüren Suriye’yi kınadı, Türkiye’nin tavrını övdü.

Lüksemburg’da toplanan AB dışişleri bakanlarının ilgili kararında, "Avrupa Birliği, Suriye’nin 22 Haziran’da kabul edilemez şekilde Türk uçağını düşürmesini kınar. Olaydan etkilenen havacıların ailelerinin acısını paylaşır ve Türkiye’nin ölçülü ve sorumlu ilk tepkisini över" denildi.

AB kararında, bu olayın acilen ve bütünüyle soruşturulması gerektiği vurgulanarak, bu kapsamda Suriye’den, Türkiye’yle tam işbirliği içine girmesi ve hızlı soruşturma için erişim izni vermesi istendi.

Kararda Şam yönetimine, uluslararası standartlara ve sorumluluklarına uygun davranması çağrısı yapıldı.

AB kararında, uluslararası toplumdan da soruşturmaya yardımcı olması talep edildi.

Haberin Devamı