Gazete Vatan Logo

‘Eda’lı İmza ile komşu ülkeleri yumuşatacak

‘Eda’lı İmza ile komşu ülkeleri yumuşatacak

Hayat Kimya’nın markası Bingo, Eda Taşpınar’ın reklam yüzü olduğu İmza serisi yumuşatıcı ile pazar payını % 5’ten 15’e çıkardı. Hedef; seriyi Bulgaristan, Irak, Moldova gibi pazarlara taşımak.,

Hayat Temizlik ve Sağlık Ürünleri, Bingo markasıyla Türkiye’de ve dünyada devlerle rekabet ediyor. Türkiye dışında Rusya, Mısır, İran, Cezayir, Bulgaristan, Irak, Moldova, Azerbaycan, Ukrayna ve Türkmenistan gibi pazarlarda faaliyetleri olan Bingo, yumuşatıcıda atağa kalktı. Geçen yıl Eda Taşpınar’ın reklam yüzü olduğu Bingo Soft İmza serisi yumuşatıcıyı Türk kadınının beğenisine sunan Bingo, yüzde 5 olan pazar payını yüzde 15’e yükseltti. Standart yumuşatıcıda pazar liderliğini paylaşan Bingo, konsantre yumuşatıcıda 3’üncü sıraya yükseldi. Hedef önce ikincilik ardından liderlik olarak belirlendi. Bir diğer hedef ise İmza serisini Bulgaristan, Irak, Moldova ve Türkmenistan gibi pazarlara taşımak. Yakında çamaşır deterjanı da yenilenmiş haliyle tüketicinin karşısına çıkacak.
Parfümü giydirecek
Hayat Kimya’nın Ev Bakım Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Gülhan Eğilmez, Türkiye’de yılda 50 bin ton konsantre yumuşatıcı, 200 bin ton civarında da standart yumuşatıcı kullanıldığını belirtti. Eğilmez, “Yumuşatıcı pazarı 578 milyon TL’lik bir pazar. Türkiye, yumuşatıcı penetrasyonun çok olduğu bir ülke. Tüketiciler yumuşatıcı kullanmayı çok seviyor. Bu arada sadece yumuşatıcı da değil gerçekten parfüm gibi kokan ürünleri deneyimlemekten ve kullanmaktan hoşlanıyorlar. Yıkadıkları kıyafetlerin uzun süre kokmasını istiyorlar. Bingo standart yumuşatıcı pazarında yüzde 25 paya sahip. Sıvı deterjan bakım ürünlerinde pazarın ikinci büyük oyuncusu. Bingo Soft İmza serisi ile beraber konsantre yumuşatıcı kategorisinde pazar payımız yüzde 15’e çıktı. Türkiye’de elde ettiğimiz bu başarıyı komşu ülkelere de taşıyarak komşulara da parfümü giydirmek istiyoruz” diye konuştu.
Tercihimiz pembe
Türkiye’de tüketicinin yüzde 62’sinin her çamaşır yıkamada mutlaka yumuşatıcı kullandığını kaydeden Eğilmez, şöyle devam etti: “Türk kadını, en çok pembe renk yumuşatıcıyı ve çiçek kokularını tercih ediyor. Pembe renk yumuşatıcı oranı Türkiye genelinde yüzde 28 iken Doğu’daki kadınların yüzde 40’ı pembeyi tercih ediyor. Saf, temiz, bebek kokusuyla özdeşleşen beyaz yumuşatıcının oranı Türkiye genelinde yüzde 24 olurken Ege’de her 100 kadından 33’ü beyaz yumuşatıcıyı tercih ediyor.”
Sıvı büyüyor ama toz açık ara lider
EV bakım ürünleri pazarı hakkında bilgi veren Gülhan Eğilmez, çamaşırda hala toz deterjanın açık ara liderliğinin sürdüğünü anlattı. Eğilmez, şöyle konuştu: “Ev bakım ürünleri pazarı 3 milyar TL’lik bir büyüklüğe sahip. Bizim toplam pazar payımız yüzde 11.
Yılda 800 bin ton toz çamaşır deterjanı satılıyor. Türkiye’de son yıllarda sıvı deterjan kullanımında artış var. 55 bin ton civarında yıllık kullanım söz konusu. Türkiye’de özellikle anne olan tüketiciler, bebeklerinin kıyafetlerini yıkarken sıvı deterjan kullanımına önem veriyor.”
Hayat Kimya’nın 2014 yılında 1.2 milyar TL ciro yaptığına da değinen Gülhan Eğilmez, grubun gelirinin yüzde 40’ının Türkiye’deki faaliyetlerinden, yüzde 60’ının ise yurtdışı faaliyetlerinden geldiğini vurguladı. Grupta 6 bin kişinin çalıştığını da kaydeden Gülhan Eğilmez, “Grubun Rusya, Mısır, İran ve Cezayir’de fabrikaları var. Nijerya’da da üretim planları var” dedi.
1.5 yıl çamaşır yıkıyoruz
GÜLHAN Eğilmez’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de bir kadının 15 yaşından itibaren aktif olarak çamaşır yıkadığını ve ortalama 65 yıl yaşam süresine sahip olduğu düşünüldüğünde Türk kadını ömrünün 1.5 yılını çamaşır yıkayarak geçiriyor. Türkiye’de kadınların yüzde 64’ü hem hafta içi hem de hafta sonu çamaşır yıkıyor.
Kadınların yüzde 25’i ise ister hafta sonu ister hafta içi olsun gece 22.00’den sonra çamaşır yıkayarak hem elektrik faturasına katkı sağlıyor hem de enerji tasarrufu yapmış oluyor. Türkiye’de ilginç temizlik ve hijyen alışkanlıkları da var. Çamaşır suyunu bulaşık makinesine döken kadınlar var. Oda kokusu alamayan çözümü yarım bardak suya bir kapak yumuşatıcı koyup kaynatarak
bulmuş.

Haberin Devamı