Gazete Vatan Logo

‘Durum korkunç’

Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısı 270 bine ulaştı. BM yetkilisi Doyle sığınmacılarının acil insani yardıma ihtiyaç duyduklarını ve durumun “korkunç” olduğunu söyledi.

‘Durum korkunç’

Birleşmiş Milletler (BM), son iki haftada Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman sayısının 270 bine ulaştığını bildirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Leonard Doyle ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Duniya Aslam Khan, BM Cenevre Ofisi’nde, Arakan sorununa ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi. Sözcü Doyle, son günlerde Bangladeş’e gelen 130 bin Arakanlı sığınmacının kayıtlı kamplar ile Kutupalong, Leda ve Balukhali bölgelerindeki 3 derme çatma kampta yaşama tutunduğunu, 90 bin sığınmacıyı bölge halkının misafir ettiğini ve yaklaşık 50 bin sığınmacının da spontane olarak geçici kamplara yerleştiğini belirtti. Son iki haftada 270 bin Arakanlı sığınmacının ulaştığı Bangladeş’teki kampların aşırı kalabalık olduğunu bilgisini paylaşan Doyle, sığınmacıların acil insani yardıma ihtiyaç duyduklarını ve durumun “korkunç” olduğunu ifade etti.

‘Şiddet durdurulsun’

Sözcü Khan da Arakan Müslümanlarının temel insan hakları ve özgürlüklerden mahrum yaşadıklarını belirterek, bu insanların vatanlarını terk etmesine neden olan şiddet olaylarının acilen durdurulması çağrısında bulundu. Khan, Arakan’daki “devletsiz” Müslüman azınlığın onlarca yıldır aşırı fakirlikle boğuştuğuna ve ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Yiyecek bekliyorlar

Myanmar’daki katliamdan kaçan Arakanlı Müslümanların Naf Nehri’ni geçişleri gün boyunca devam ediyor. Aileler halinde iki ülke arasındaki Naf Nehri’ni pirinç tarlalarını geçmeye çalışan Arakanlılar, zaman zaman karşılarına çıkan göletleri balıkçıların yardımıyla aşıyor. Günün her saatinde geçişlerin yaşandığı gözlenirken, insanlar çamurla kaplı 1 metre genişliğindeki toprak yığınlarının üzerinden geçerek Bangladeş’e ulaşıyor. Bulabildikleri naylon veya brandaların altında giren aileler, yeni hayatlarının ilk saatlerini kamyonlardan atılan yiyecek ve giyecekleri beklemeyle tüketiyor.