Gazete Vatan Logo

'Dur' ihtarına uymayan gence kurşun yağmuru

İzmir’de alkollü olduğu için polisin “dur” ihtarına uymayıp kontrolden kaçan 20 yaşındaki Baran Tursun başından vuruldu

İŞTE OLAYIN FOTOĞRAFLARI...TIKLAYIN

Olay, dün sabah 03.30 sıralarında Bornova’nın Manas Bulvarı Tekel Depoları önünde meydana geldi. Polis ekipleri, Karşıyaka İlçesi Bayraklı semtindeki Smyrna Meydanı’nda, şüphelendikleri 35 AL 9207 plakalı cipin sürücüsüne “dur” ihtarında bulundu. Cip içindeki 3 kişi ihtara uymayıp Bornova yönüne doğru kaçmaya başladı. Aracın peşine düşen polis 15 dakikalık kovalamaca sonrası, telsizden kaçış güzergahı üzerinde önlem aldı.

Ağaca ve direğe çarptı

Tekel Depoları önünde barikat kuran polis, görgü tanıklarının ifadesine göre durmayıp geçen cipe “uyarı” ateşi açtı. Cipin sürücüsü olan, Tursun Hazır Giyim ve Tursun İnşaat firmalarının sahibi Mehmet Tursun’nun oğlu 20 yaşındaki Baran Tursun, başına isabet eden kurşunla yaralanınca direksiyon kontrolünü yitirdi, araç önce yol ortasındaki ağaca, ardından da elektirik direğine çarparak durabildi. Ağır yaralanan Tursun, kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi’ne tedavi altına alındı. Gencin beyin tomogrofisinde, başında kurşun olduğu görüldü.

Yakalanma korkusu

Tursun ve 2 arkadaşının gece boyunca üç mekanda eğelenip alkol aldıkları öğrenildi. Tursun’un sürücü belgesine geçen haziran ayında, alkollü araç kullanmaktan ikinci kez yakalandığında 2 yıl süreyle el konulduğu anlaşıldı. Arkadaşları ifadelerinde, Baran Tursun’un 3’üncü kez yakalanmamak ve babasından korktuğu için kaçtığını söyledi. Ayrıca aracın muayene zamanının da geçtiğini belirlendi. Üç arkadaşın yapılan kimlik sorgusunda ise herhangi bir sabıka kaydı bulunmadığı anlaşıldı.

“Peşini bırakmam”

Acı haberin ardından eşi Berrin, kızları Şelâle ve Berfin’le geldiği hastanenin bahçesinde bir mucize gerçekleşmesini bekleyen baba Mehmet Tursun tepkisini şöyle dile getirdi: “Ben onca emek verip oğlumu yetiştirdim. Ortada hiçbir şey yokken, uyarıya rağmen aracıyla durmadığı için ateş açan bir polisin kurbanı oldu. Kaçan aracın durdurulması için birçok yöntem denenebilir. Ancak onlar hemen silaha sarılmışlar. Tekerleklerine ateş edeceklerine oğlumun kafasına ateş etmişler. Bir de olayı gizliyorlar. Benim oğlum, ne hırsız, ne gaspçıydı.” Öte yandan olayla ilgili olarak nöbetçi mahkemeye çıkarılan iki polisten Ö.A. tutuklandı.

Avrupa’da örneği yok

2005’te yürürlüğe giren Yeni TCK ile polislerin yetkileri de daraltılmıştı. Ancak büyük şehirlerde hırsızlık ve kap kaç başta suçların artmasıyla Haziran’da polislerin yetkilerinin büyük bölümü geri verildi. Kolluk kuvvetlerine, suçun önlenmesine ilişkin yeni yetkiler tanıyan 5681 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre polis artık araçları arayabiliyor. Ancak bu yetki keyfi kullanılamıyor. Polis, kişileri ve araçları; bir suçun işlenmesini önlemek, kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, faillerinin kimliklerini tespit etmek, hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş kişileri tespit etmek, kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabiliyor.

Ablasıyla iş kuracaktı

Karşıyaka Gazi Lisesi mezunu olan Baran, Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü 1’inci sınıfına devam ediyordu. Üç çocuklu Müteahhit Mehmet Tursun ve evhanımı Berrin Tursun’un tek oğluydu. 4 yıldır babasıyla birlikte çalışıyordu. Ablası Şelale, “En büyük hayalimiz, iki kardeş bir şirket kurmaktı” diyor.

ARKADAŞLARI KELEPÇELENİP GÖTÜRÜLDÜ

Araçta bulunan Tursun’un arkadaşları, 20 yaşındaki Atilla Doğan ile Emre Ökçelik gözaltına alınarak karakola götürüldü. Ökçelik’te 59, Doğan’da 147 promil alkol çıktı.

"HASTAMIZ EN İLERİ DERECEDE KOMA HALİNDE"

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kubilay
Demirağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Baran Tursun'un önce gece
saat 03.40'da hastanenin acil servisine getirildiğinde, solunum ve
dolaşımının durduğunun tespit edildiğini söyledi.

Hastaya 5 dakika kalp masajı yaptıklarını belirten Doç. Dr. Demirağ,
şöyle devam etti:
"Kalp çalıştıktan sonra hastanın derin koma halinde olduğunu tespit
ettik. Tomografisinde kafanın arka kısmından ön kısmına uzanan bir hasar
vardı. Ön kısmına yakın da bir metal parçası vardı. Hastanın genel
durumu en ileri derecede koma halinde. Bu durumdaki bir hastanın yaşama
şansı ile ilgili bir şey söylenemez. Solunum cihazına bağlı. Henüz beyin
ölümü gerçekleşmedi. Tedavileri devam ediyor. Solunum, yaşamsal desteği
devam ediyor. Tansiyonunu yükseltmek için ilaçlar veriliyor. Tablo ağır
olunca gençlik önemli bir faktör olmuyor bu durumda. Serviste bulunan
hastalar arasında en ağır durumda bulunan Baran Tursun."
Öte yandan, Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun, gazetecilere yaptığı
açıklamada, ölümü halinde de kesinlikle oğlunun organlarını
bağışlamayacağını söyledi.

Polis kurşununa inceleme

İzmir’de ehiyetini kaptırdığı ve alkollü olduğu için polis kurşunu ile hayatını kaybeden 20 yaşındaki Baran Tursun ile ilgili İçişleri Bakanlığı müfettiş görevlendirdi.

Haberin Devamı