Gazete Vatan Logo

'Dünyayı dize getiren öğrenciler'

Öğrenciler uluslararası spor müsabakalarında dünyanın zirvesinde. Eroğlu Lisesi futbolda, Yamanlar Koleji Teniste, Doğa Koleji Basketbolda dünya şampiyonu oldular. Saint Josepf Lisesi de yelkende büyük bir başarıya imza attılar.

'Dünyayı dize getiren öğrenciler'

14-18 yaş arasındaki liseli gençler tıpkı profesyonel sporcu ağabey ya da ablaları gibi uluslararası müsabakalara katılıyor, şampiyonluklar kazanıp gelecekteki sportif başarılarımızın temellerini oluşturuyorlar. Bu sene futbolda Trabzon Erdoğdu Anadolu Lisesi Okul Sporları Dünya Futbol Şampiyonası'nda şampiyon, İstanbul Doğa Koleji genç erkek basketbol takımı Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonası şampiyonu, İstanbul Okyanus Koleji Dünya Tenis Şampiyonası’nda ikinci, İzmir Yamanlar Koleji Dünya Tenis Şampiyonasında erkeklerde üçüncü, Fatih Koleji erkekler yüzmede dünya ikincisi oldu. 2010'dan beri okullu sporcular farklı branşlarda 19 dünya şampiyonluğu, 19 dünya ikinciliği ve 21 dünya üçüncülüğü elde etti..

Her yıl 180 öğrenci yarışıyor

Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ayhan Pala, sporcu öğrencilerin uluslararası düzeydeki başarılarını söyle anlatıyor, "Her yıl yaklaşık 6 branşta 180'e yakın sporcu öğrencimiz uluslararası müsabakalara katılıyor. Müsabakalar ISF (Uluslararası Okul Sporları Federasyonu) takvimine göre belirleniyor. Tenis, futbol, yüzme, basketbol, orientering ve atletimz dallarında okullu sporcular yarışıyor. Bu sporcuların 80'i kız öğrencilerden oluşuyor ve 86 ülkenin öğrencileri ile mücadele ediyor. En önemlisi çocuklarınn bu başarılarının ileriki yaşlarında da sürdürmeleridir. Özel okulları bursala sporcuları desteklemesi de özel okulları bu okul yarışlarında öne çıkarıyor. Sporun okullarda tabana yayılması için okul liglerinin kurulması gerekiyor. Böyle bir uygulama ülkemiz spor tarihinin en önemli kararı olacaktır” diyor.

Haberin Devamı

Rüzgarın çocukları...

İstanbul Saint Joseph Lisesi öğrencilerinin kurduğu yelken takımı üst üste iki senedir Bilgi Cup'ta birinci olarak tüm profesyonel yelken takımlarını geride bırakıyor. Okulun beden eğitimi öğretmenlerinden Oğuzhan Çetin şampiyonluğun öyküsünü şöyle anlatıyor, "Öğrencilerimizin hepsi kendi kulüplerinde bireysel veya takım halinde yelken yapıyor. Kadromuzdaki sporcular milli takımdalar. Çoğunluğu 8-9 senedir yelken sporu ile meşgul, birbirlerini küçüklükten beri tanıyorlar ve bu nedenle ekip halinde yarışmak onlar için çok kolay oldu. 2 yıl önce okul takımı kurduk. Sporcular kulüp antrenmanlarının dışında okul takımı olarak da antrenman yaptılar. Antrenmanlarımızda 'açan-çeken'leri iyi kollamak, rüzgarın hızı düştüyse tramola atarken roll tack atmak ve şamandıra ile rakip arasında kalmak üzerine çalıştık. Sporcularımız çok rüzgarlı havalarda dahi antrenman yaptılar. Öğrencilerin sportif başarıları kadar akademik başarıları da çok. Pek çoğu ilk dönem takdir aldı, aralarından bazıları yurtdışında eğitim görmeyi planlıyor."

Haberin Devamı

Tenisin ‘Yamanlar’ı

Dünya Okullararası Tenis Şampiyonası'nda ülkemizi temsil eden İzmir Yamanlar Koleji, bronz madalya maçında Avustralya'yı yenerek dünya üçüncüsü oldu. Şampiyon öğrenciler haftanın altı günü antrenman yaparak bu başarıyı elde ettiler.

Kortların gümüş kızları

Okyanus Koleji'nin 6 kız öğrencisi her gün okul saatlerinin dışında özel tenis antrenörü eşliğinde 6 saat antrenman yaptılar ve bu arada derslerini de ihmal etmediler. Ardından 18 ülkenin tenisçilerini eleyerek teniste dünya ikincisi oldular.

Haberin Devamı

Geleceğin 12 Dev Adamı

Fransa’da düzenlenen Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden Doğa Koleji Genç Erkek Basketbol Takımı 2'nci kez Dünya Şampiyonu oldu ve takım sporlarında 5. Dünya Kupası’nı okullarına kazandırdı. Genç basketçiler zorlu geçen şampiyonada tarihe geçtiler.

Silahların gölgesinde maça çıkıp ve şampiyon oldular

Trabzon Erdoğdu Anadolu Lisesi, Okul Sporları Dünya Futbol Şampiyonası’nda Brezilya’yı yenerek şampiyon oldu. 18 futbolcusunun Trabzonspor altyapısı U17 ve U19 takımlarından oynayan lise ikinci defa Trabzon'a Dünya Şampiyonluğunu getirdi.. Takım kaptanı Furkan Taş, "Çok zor oldu. Orada silahlar altında maçlara gittik ama kupayı aldık. Biz bu turnuvaya başlarken kazanacağımızı söylemiştik. Çok çalıştık, derselerimizi de aksatmadık. Her gün düzenli olarak antrenmanlar yaptık.”