Gazete Vatan Logo

‘Dünyanın en ucuzu’ dedi ve...

Alman Deutsche Bank, yayınladığı raporda “Türk Lirası şu anda dünyanın en ucuz para birimi. TL’de 2012 ve 2014’tekine benzer istikrar başlayabilir” diyerek ‘al’ tavsiyesinde bulundu. TL yüzde 1’den fazla değerlenerek 3.62’yi gördü

‘Dünyanın en ucuzu’ dedi ve...

Referandum sonrası döviz kurunda beklenen gevşeme Deutsche Bank’ın raporuyla geldi. Deutsche Bank, TL için alım yönünde tavsiyede bulunarak, “TL’de 2012 ve 2014’te yaşanana benzer bir istikrar dönemi başlayabilir” değerlendirmesini yaptı. Deutsche Bank dün yayınladığı raporda TL’yi tavsiye etmesine neden olarak güçlü global büyüme, Çin’de istikrar, göreceli olarak zayıf dolar, azalan ticaret savaşı riski ve ABD Başkanı Donald Trump’ın enflasyonist politikalarındaki belirsizlik nedeniyle ortaya çıkan ortam gösterildi.

Borsa rekora göz kırptı

Alman bankacılık devi, piyasalardaki bu durumun avantajını kullanmak isteyen yatırımcılar için potansiyel paralardan birinin TL olduğunun altını çizdi. Gelen pozitif rapor, TL’nin değer kazanmasını sağladı. 1 gün önce 3.68 seviyesinin üzerini test eden dolar/TL, yüzde 1’den fazla düşüşle 3.6270’e kadar geriledi. Pozitif havadan Borsa İstanbul da nasibini aldı. BIST 100 endeksi günü yüzde 1.36 artışla 92.039 puandan kapattı, rekora göz kırptı.

TL’ye dönüş başladı

Haberin Devamı

Deutsche Bank’ın raporunda şu noktalar öne çıktı: “Üç temel değerleme ölçütümüzün toplamı TL’nin şu anda dünyanın en ucuz para birimi olduğunu gösteriyor. Dahası, TL şu anda temel modelimizde yüzde 15 ile aşırı ucuz. Bu model 2003’ten bu yana en düşük değerlemeye işaret ediyor. 2016 sonu, 2017 başında önemli büyüklüklere ulaşan fon çıkışları hafifledi ve girişe döndü. Döviz akımlarını izleyen monitörümüz geçen hafta güçlü TL alımına işaret ediyor ve uzun pozisyon ilgisinin geri döndüğüne işaret ediyor.”

Yabancıdan 265 milyon dolarlık alım

Yurt dışında yerleşik kişiler, 10-14 Nisan haftasında net 173.3 milyon dolarlık hisse senedi, 80.2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 11.2 milyon dolarlık Özel Sektör Tahvil ve Bonosu (ÖST) aldı. Yurt dışında yerleşik kişilerin bir önceki hafta

39 milyar 663 milyon dolar olan hisse senedi stoku, söz konusu haftada gerçekleştirilen net alış ve hisse senedi değerlerindeki artışın etkisiyle 41 milyar 190 milyon dolara yükseldi. BIST 100 endeksi geçen hafta dolar bazında yüzde 1.53 yükseliş kaydetmişti. Yurt dışında yerleşik kişilerin DİBS stoku 26 milyar 209 milyon dolardan 26 milyar 812milyon dolara çıktı. Söz konusu dönemde yurt dışı yerleşik kişilerin ÖST stokları 844 milyon dolara ulaştı.

Haberin Devamı