Gazete Vatan Logo

‘Dünya Ticaret Örgütü’ne götürüyoruz’

ABD, çelik ve alüminyum vergilerinde Türkiye’ye bir muafiyat tanımadı. Türkiye konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne götürecek ve karşı önlemleri kararlaştıracak

‘Dünya Ticaret Örgütü’ne götürüyoruz’

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, ABD’nin başkenti Washington’da Hazar Politika Merkezi (CPC) tarafından düzenlenen 2018 Trans-Hazar Forumu’na katılarak Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği ilave vergilerle ilgili değerlendirmeler yapan Metin, ABD’li muhataplarıyla bu konuyu Washington’da görüştüğünü kaydetti. Metin, “Eğer yakın zamanda Türkiye lehine bir değişim söz konusu olmazsa Dünya Ticaret Örgütü’ne müracaatımızı yapacağız ve karşı önlemler alacağımızı bildireceğiz. Şu noktada ABD’nin yapacağı son değerlendirmeleri bekliyoruz” yorumunu yaptı.

Çelişkili bir politika

ABD’nin aldığı kararın, dünya ekonomisindeki pozisyonuna uyan bir karar olmadığını belirten Metin, “Serbest ticaretin öncüsü olması gereken bir ülkenin, korumacı bir politika anlayışıyla hareket etmesi çok çelişkilidir. Bunu kendilerine açıkça ifade ettik” şeklinde konuştu.

İkili ilişkilerde, halihazırda ABD lehine bir dış ticaret profili söz konusu olduğunu ifade eden Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Hal böyle ve Türkiye’nin serbest ticaretle ilgili adımları ortadayken, kendilerini bu şekilde korumacı bir anlayışla kapatmaları, kabul edilebilir bir durum değil. Eğer yakın zamanda Türkiye lehine bir değişim söz konusu olmazsa Dünya Ticaret Örgütü’ne müracaatımızı yapacağız ve karşı önlemler alacağımızı bildireceğiz. Şu noktada ABD’nin yapacağı son değerlendirmeleri bekliyoruz.”

“18 ürünü kapsayan bir çalışma yaptık”

18 ürünü kapsayan bir çalışma yaptıklarını açıklayan Fatih Metin, şunları kaydetti: “Bu ürünlerde, ABD’den gelen mallara karşı biz de o oranlarda mütekabiliyet esasına göre bir çalışma yaptık. Ancak bizim dileğimiz serbest ticaretin mümkün mertebe libere olmasıdır.” Metin, “Türkiye, bölgesinde güçlü bir ülke ve yükselen bir yıldız. Hazar bölgesi olarak adlandırılan bölgede 8 ülke var. Türkiye’nin bu ülkelerle ticareti, son 20 yılda 300 milyon dolardan 10 milyar dolara çıktı, yani yaklaşık 35 kat büyüdü” dedi.

Haberin Devamı