Gazete Vatan Logo

‘Dünya bir yana ABD bir yana’

Göreve gelmesinden bu yana ilk kez Kongre’ye hitap eden ABD Başkanı Trump, seçim vaatlerini yerine getirmeye başladığı mesajını verirken, “Benim işim dünyayı değil, ABD’yi temsil etmek” dedi

‘Dünya bir yana ABD bir yana’

ABD Başkanı Donald Trump, göreve resmen başladığı 20 Ocak tarihinden bu yana ilk kez Amerikan Kongresi’ne hitap etti. Trump, Kongre’nin iki kanadını temsil eden Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada, seçim kampanyasında yaptığı gibi, ülkesini yeniden güçlü yapacağı mesajını verdi.

ABD’de son haftalarda Yahudi merkezlerini hedef alan saldırı ve saldırı tehditlerini anımsatan Trump, “Her türlü nefrete ve şiddete karşıyız. Meşale şimdi bizim elimizde ve dünyayı aydınlatacak. Bölünmüş ülkemizi yeniden bir araya getireceğiz. Amerikan ruhunu yenileyeceğiz. Dünyadaki tüm uluslar ABD’nin özgür, güçlü ve gururlu bir ülke olduğunu görecek” dedi.

Trump’ın konuşmasında en dikkat çekici bölümlerinden biri ise, “Benim işim dünyayı temsil etmek değil. Benim işim Amerika Birleşik Devleri’ni temsil etmek” sözleri oldu. ABD’yi eski güçlü günlerine geri döndürmek için öncelikli hedefinin Amerikan ekonomisini canlandırmak olduğunu hatırlatan Trump, ABD’ye ‘Amerikan malı satın al, Amerikalı işçi çalıştır’ prensibi ve yaklaşık bir trilyon dolarlık altyapı yatırımıyla milyonlarca istihdam getireceğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Duvara başlıyoruz’

Trump, seçim kampanyasının birinci vaadi olan Meksika sınırına yönelik güvenlik duvarın inşasına kısa süre içinde başlanacağını kaydetti. ABD lideri, “Çok çok harika bir duvar inşa edeceğiz. Bittiği zaman uyuşturucu kaçakçılığına ve suça karşı çok etkili bir silah olacak” dedi.

‘Müslüman dostlar’

Konuşmasında DEAŞ’la mücadeleye de değinen Trump, “Bu alçak düşmanı yeryüzünden temizlemek için İslam dünyasındaki dostlarımız ve müttefiklerimiz de dahil tüm müttefiklerimizle beraber çalışacağız” ifadelerini kullandı. Trump, Savunma Bakanı James Mattis tarafından Beyaz Saray’a sunulan yeni DEAŞ’la mücadele planını hatırlatarak, “Söz verdiğim gibi, Müslüman ve Hristiyanları, her din ve inançtan kadın, erkek ve çocukları katleden kanunsuz vahşiler topluluğu olan DEAŞ’ı ortadan kaldırma planı hazırlaması için Savunma Bakanlığı’na talimat verdim” diye konuştu. Pentagon bütçesinin arttılması için düğmeye basan Trump, konuşmasında bu konuyla ilgili olarak da “Amerikan tarihindeki en büyük bütçe artışlarından birinin hazırlanmasını istiyor ve orduyu yeniden inşa edecek bir bütçeyi Kongre’ye gönderiyorum” diyerek Kongre üyelerine mesaj verdi.

Haberin Devamı

İsrail vurgusu

Barack Obama döneminde 5+1 ülkelerinin anlaşma imzaladığı İran’a yönelik yeni yaptırımlar getirdiğinin altını çizen Trump, Obama’nın mesafe koyduğu İsrail’le bozulan ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik adımlar attığını da vurguladı. Ülkesinin NATO’yu güçlü şekilde desteklediğini hatırlatan Trump, “Ancak müttefiklerimiz mali açıdan üzerlerine düşeni yapmalılar” diye de ekledi.

En uzun alkış

Trump’ın konuşması sırasında tüm gözler, yeni başkanın onay verdiği ilk deniz aşırı operasyon olan Yemen’deki El Kaide hedeflerine yönelik saldırıda hayatını kaybeden ABD askeri William Ryan Owens’ın eşinde Carryn Owens’taydı. Trump, konuşmasının başlarında, kızı Ivanka’nın yanında oturan Owens’ı Kongre’dekilere tanıttı. Bu sırada ayağa kalkan Owens’ın gözyaşlarına engel olamadığı görüldü. Owens, Trump’ın konuşma sırasında en uzun alkışı alan kişi oldu.Bu arada yerel basında çıkan haberlerde, Trump’ın Kongre konuşmasında prim yapmak için Owens’ı kullandığı yorumları yapıldı.

Haberin Devamı