Gazete Vatan Logo

‘DSP’den ayrılanlar AKP destekçisi çıktı’

Bu hafta sonu kurultay yapacak olan DSP’nin lideri Masum Türker, Rahşan Ecevit’le birlikte partisinden ayrılan üç milletvekilinin desteğiyle AKP’nin anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçtiğini ileri sürdü. Türker, Kılıçdaroğlu’nun ise yanlış yönlendirildiğini savunuyor.

ANKARA - CHP’nin kurultayı hem öncesinde hem de sonrasında büyük gürültü kopardı. 6 milletvekiline sahip DSP’nin kurultayı ise şimdilik sakin geçecek gibi görünüyor. Pazar günü yapılacak kurultayda tek aday olan DSP Genel Başkanı Masum Türker, VATAN’ın sorularını yanıtladı, tartışılacak açıklamalar yaptı:

Tek aday olarak girdiğiniz kurultayda önemli mesajlar verecek misiniz?

Evet henüz başka aday yok. Gündeme getireceklerimiz elbette var: Sağda veya solda ekonomi politikaları farklı olsa da tam demokrasi konusunda partiler farklı olamazlar. Özellikle anayasa oluşumunda önem kazanıyor. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişmeli. Biz anayasa değişikliği gündeme gelmeden bir öneri hazırladık. AKP’nin getirdiği paketin yüzde 80’i bizim önerilerimizle örtüşüyor.

Ama CHP’nin anayasa paketini Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi için imza verdiniz...

CHP’ye imza vermedik. Müşterek olarak açıldı. Çünkü anayasa değişikliği yanlış. Siyasetin yargısı yaratılmak istendiği için karşıyız.

Referandumda ’hayır’mı diyeceksiniz?

Anayasa Mahkemesi kritik iki maddeyi iptal ederse referanduma evet diyeceğiz. Etmezse yargı siyasetin emrine gireceğinden çok tehlikeli bir durum olduğunu halka anlatacağız.

Rahşan Hanım’ın tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Beraberindeki 3 milletvekili ile ’DSP Ecevit çizgisinden ayrıldı’ gerekçesiyle gitti. Şimdi bakın, onunla bu söylemi tekrarlayıp ayrılan arkadaşlar onun kurduğu partiye üye olmadılar. Bunlardan ikisi AKP’nin anayasa değişiklik teklifini desteklediler.

Recai Birgün ve Mücahit Pehlivan’dan mı söz ediyoruz?

Evet. İkisinin oyu olmasaydı bugün kamuoyunu yakından ilgilendiren anayasa değişiklik paketinin tümü üzerinden maddelere geçmesi reddedilecekti. 331 oyla geçti hatırlarsanız. Bu olaydan bir ay evvel Emrehan Halıcı ve Recai Birgün, CHP’nin İçişleri Bakanı hakkında verdiği gensoruya ret verdiler. Şimdi Emrehan bey CHP’ye geçti. 1 ay içinde ne değişti ki?

Rahşan Hanım’ın ayrılma gerekçesi nedir?

Benden önce yönetim anlayışı nedeniyle Sayın Zeki Sezer’le çatışıyordu. Gerekçe şu: Sürekli Emrehan Halıcı gelip, ’Rahşan Hanım şunu dedi’ diyordu. Ben de, ’Diyemez. Diyecekse bana der senin aracılığında olmaz’ dedim. Bu olaydan sonra arkadaşlarla konuştu, ayrıldı. Kendisine saygımız sonsuz ama partisi, düşünceleri bizden farklıdır. Onunla aynı düşünenler AKP destekçisi çıktı. Ecevit’e asıl sahip çıkan biziz.

KASKETİN ORİJİNALİ BİZDE

Bülent Ecevit’in kasketini de CHP’ye kaptırdınız...


Kasketin orijinali bizde. İstiyorsa kasketi veririz ama iş kaskette değil. O kasketin altındaki beynin Ecevitçiliği özümsemesi lazım.

O kasketi takacak mısınız Pazar günü?

Kasket takmakla demokratik solcu olmayacağım ki, zaten öyleyim. Ecevit’in hediye kasketini normal hayatımda kış aylarında yağmurdan korunmak için takıyorum.

Kılıçdaroğlu için ‘Yeni Ecevit’ ve ‘Gandi’ benzetmelerini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Kılıçdaroğlu’na bu imajları çizenler yanlış yapıyorlar. Gandi diyorlar. Gandi kurtuluş savaşı veren değil sömürge olan bir toplumun mücadelesini temsil ediyor. Halkçı Ecevit diyorlar, ’halka yakınsın’ diye kurultayda Ahmedinecad tipi gömlek giydiriyorlar.

Ahmedinecad tipini nereden çıkardınız?

Aynı da ondan. Kravatsız kurultaya çıkmasında verilmek istenen imaj bu. Oysa bıraksınlar kendi yolunda yürüsün, kendi imajı var.

Haberin Devamı