Gazete Vatan Logo

'Dövizle borçlanmayın' uyarısı!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'den 'dövizle borçlanmayın' uyarısı geldi.

Siyaset ve ekonomi otoritelerinden ardarda gelen uyarılar dövizi azdırdı. Ali Babacan ve Bülent Gedikli’nin kriz uyarısına dün de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı açık pozisyon uyarısı ekleyince dolar 1.70, euro ise 2.44 TL’yi test etti. 0.5 dolar ve 0.5 eurodan oluşan döviz sepeti 2.062 TL ile tarihi zirvesini yaptı

Önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Avrupa ve olası İtalya krizine karşı vatandaşları uyardı. Ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, “Kriz kapıda fazla harcamayın” dedi. Dün de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dövizde açık pozisyonla ilgili temkinli olma mesajları verince döviz piyasasında sıcak saatler yaşandı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, açık pozisyonlar olması durumunda kurlardaki dalgalanmaya karşı toleransın daha az olduğunu bildirerek, “Açık pozisyon yoksa daha rahat dalgalı kur rejimini uygulayabiliyorsunuz. Açık pozisyonunuzu sınırlamanız iyi bir şey” dedi.

Başçı, Pamukkale Üniversitesi tarafından düzenlenen “10. Ekonomi Yaz Seminerleri 2011” kapsamında “Para Politikaları” konulu bir konferans verdi. Konferansta kurlardaki dalgalanma ve açık pozisyon konusuna değinen Başçı, açık pozisyon olması durumunda kurlardaki dalgalanmaya karşı toleransın daha az olduğunu kaydetti. Erdem Başçı, “Açık pozisyon yoksa daha rahat dalgalı kur rejimini uygulayabiliyorsunuz. Açık pozisyonunuzu sınırlamanız iyi bir şey” dedi. Döviz pozisyonlarında kamu ve özel sektörün, dövizde net açık pozisyonda değil, daha dengeli bir pozisyonda olmasında fayda olduğunu bildiren Başçı, “Hatta bazıları der ki, belki biraz uzun pozisyonda yani fazla döviz pozisyonda bile olsa daha iyi olabilir diye algılayanlarda da var” dedi.

Tansiyon yükseldi

Erdem Başçı’nın bu sözlerinin ekranlara yansımasından önce dolar/TL kotasyonları 1.6730-1.6750 seviyelerinden geçiyordu. Bu sözlerden sonra döviz piyasası hareketlendi. Önce 1.68 seviyesi geçildi, ardından dolar 1.69’lu seviyeleri hatta 1.6995’i gördü. Euro da benzer hareketi gösterince 2.44 TL’ye kadar çıktı. 0.50 dolar ve 0.50 eurodan oluşan döviz sepeti 2.062 TL’ye kadar çıkarak tarihi yüksek noktaları gördü. Akşam saatlerinde bir miktar satış gelse de dolar 1.6935 TL, euro ise 2.4305 TL seviyelerinden günü kapadı. Döviz piyasasındaki bu sıcak saatler İMKB’ninde bir kez daha diğer borsalardan ayrışmasına ve kötü bir gün geçirmesine neden oldu. İMKB 100 endeksi günü yüzde 1.77’lik kayıp ile kapadı.

IMF Temsilcisi de yanlış anlaşıldı!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen Ekonomi Yaz Seminerleri’ne (EYS) IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis konuşmacı olarak katıldı. Lewis, “Gelişmekte olan ülkelere bono ve varlık akışı da fazladır. Bu durum kredi artışını tetiklemektedir. Türkiye seçilmiş ülkeler içinde en büyük kredi artışına sahiptir. Ancak son dönemlerde finansal istikrara bakacak olursak, Türkiye’de risk artmıştır. Tüm piyasalardaki finansal duyarlılıkta bir artış olmuştur” dedi. Lewis’in bu sözleri akşam saatlerinde kaynağından düzeltildi. Düzeltmede riske sadece Türkiye özelinde dikkat çekilmediği tüm yükselen piyasalarda ekonomik aşırı ısınmaya ve finansal dengesizliklere karşı tedbir alma ihtiyacının arttığına vurgu yapıldığı belirtildi.

Fitch: Uyarı yeni değil

Önceki gün Fitch analizine Türk hükümet yetkililerinin aşırı tepki göstermesinden sonra Fitch’in Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker’den açıklama geldi. Berker, söz konusu uyarıyı ilk kez yapmadıklarını, Aralık ayında hazırlanan raporda da benzer ifadeler bulunduğunu söyledi.

Öte yandan Fitch’den sonra dün bir uyarı da JCR’den geldi. JCR da, cari açığın Türkiye bütçe performansına yaptığı pozitif katkının bir üst seviyeye çıkarılmasının mümkün olmadığını vurgulayıp bütçe fazlası verme durumunun sürdürülebilir olmadığını belirtti. JCR Eurasia yorumunda Türk Lirası’ndaki değer kaybı sürecinin devam edeceği iddia edildi.

Haberin Devamı