Gazete Vatan Logo

'Dolandırıldı çünkü...'

Bu sözlere çok sinirlenecek

Dolandırıcılara kaptırdığı 110 bin TL'sini İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlendiği operasyonla kurtaran ünlü diyet uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, "Adeta hipnotize oldum, ne söyledilerse...

Habertürk'ün haberine göre, dolandırıcılara kaptırdığı 110 bin TL'sini İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlendiği operasyonla kurtaran ünlü diyet uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın, "Adeta hipnotize oldum, ne söyledilerse yaptım" yönündeki açıklamasına meslektaşından farklı bir tepki geldi.

'BALI, PEKMEZİ YASAKLIYORDU'

Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkan Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Onun adı Hipnoz değil Hipoglisemi" dedi. Fundacıoğlu, şunları söyledi: "Canan Karatay, 'Ekmek yemeyin, bal yemeyin, pekmez yemeyin, reçel yemeyin, şeker zehirdir' mesajlarıyla insanların sabah beynini çalıştıran yeğane enerji kaynağını yasaklıyordu.

'GLİKOZDAN YOKSUN KALDI'

Muhtemelen Karatay, enerji kaynağı glikozdan kendisi de yoksun kaldı. Dolandırıcılar Sayın Karatay'ı sabah erken saatlerinde arıyorlar. Onları kınıyorum ama bu dolandırıcılığı yapan insanlar galiba açlık tokluk mekanizmasını iyi biliyorlar ki sabahın erken saatini seçtiler. Sayın Karatay, 'Hipnotize olmuş gibiydim' diyor.

Hipnoz değil, Hipogliserini dibe vurmuş. Bu bir Hipoglisemik davranış modeli. Ne ruhsal olarak iyilik hali var ne de zihinsel performansı. Ekmeğinin, peynirinin, yumurtanın yanına 2 kaşık bal veya pekmez alsaydı o zaman ipnotize olmazdı."

'AYNEN KARATAY GİBİ OLUR'

Karatay'ın kahvaltı önerisini eleştiren Prof. Dr. Elmacıoğlu, "Akşam yemeğinden 8-12 saat sonra aç kalan vücudun ilk enerji gereksinimini kahvaltı karşılar. Eğer bu kahvaltı doğru yapılmaz, Karatay'ın dediği gibi, ekmeksiz, 2 tatlı kaşığı balsız, reçelsiz, pekmezsiz ve ekmeksiz yapılırsa bu hem fiziksel hem zihinsel performansa etkisi olumsuz olur.

Aynen Karatay gibi olur. Bu nedenle de beynin glikoz gereksinimini birinci derecede sağlayacak beslenme modeli kahvaltıdır. Kahvaltının içeriği ve tüketim zamanı çok önemli. Protein olacak, yumurta, peynir olacak. Yumurtanın yanında belki zeytin olacak. Ekmeksiz kahvaltı olmaz.

'BAL, PEKMEZ YEMEYİN' DEMİŞTİ

Her türlü ekmek, simit, pirinç, patates, mısır, makarna, börek, poğaça, şeker, çikolata, reçel, bal ve pekmezi kahvaltıda yasaklayan Prof. Dr. Canan Karatay, "İki dilim ekmek, iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükseltiyor. Ekmek yediğiniz için hipoya giriyorsunuz. Kahvaltıda reçel, bal, pekmez yemeyin" demişti.

Haberin Devamı