Gazete Vatan Logo

‘Dokunulmazlığımızı kaldırın’

HDP Eş Başkanı Demirtaş, 80 milletvekiliyle birlikte bugün dokunulmazlıklarının kaldırılması için Meclis’e başvuracaklarını söyledi. Demirtaş “Partileri halk açar, halk kapatır” dedi

‘Dokunulmazlığımızı kaldırın’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu. Hükümete ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sert eleştirilerde bulunan Demirtaş özetle şunları söyledi:

DARBE YAPTILAR: 13 yıldır, ‘Darbelerle, her türlü vesayete karşı mücadele ederek geldim’ diyenler, HDP’nin başarısı karşısında bugüne kadar savunduğunu zannettiği ilkeleri bir tarafa bırakıp ülkeye darbe yapmışlardır. 7 Haziran sonrası halkın iradesine açıkça bir Recep Tayyip Erdoğan darbesi yapılmıştır. Şu anda sivil cunta yönetimi Türkiye’de hükümete, devlete açıkça el koymuştur. Siz artık tek başınıza iktidar değilsiniz. Artık bu ülkede kararları tek başınıza veremezsiniz. Bunu yapmaya çalışanlar 7 Haziran sandık sonuçlarına açıkça darbe yapmışlardır.

HİLALİ VERDİNİZ: Darbenin bir de kuyrukçuları vardır, kendilerine ‘Milliyetçiyim’ diyenler. ‘Partimizden saraya gideni partiden atarım diyordu’ değil mi milliyetçiler. Bak, dün sarayda el pençe divandılar. Hani Bilal’i istiyordunuz? Bak, Bilal’i alamadınız, hilali verdiniz.

Haberin Devamı

SUÇUMUZ YÜZDE 13 OY: Parti olarak suçumuz yüzde 13 oy almak, halkın taleplerini parlamentoya yansıtmak. Partileri halk açar, halk kapatır. Bugün bize yüzde 13 oy vermiş olanlar yarın yüzde 1 de verebilir, partimizi kapatılmış sayarız. ‘Dokunulmazlık’ mı diyorsunuz? 80 milletvekili arkadaşımla birlikte yarın (bugün) dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için dilekçe veriyoruz Siz var mısınız? Korkacak bir şeyimiz yok. Sizden korkan sizin gibi olsun.

‘Kanın durmasına 10 gün vardı...’

“Cumhurbaşkanı’nı anlayabiliyorum. Saraylar yaptırmış kendine, hevesi var, koltuğu, iktidarı, parayı seviyor. Ama o mutabakatın altına imza atan, gece gündüz emek harcayanları anlayamıyorum. Onlar niye sahip çıkamadılar? Bizim kadar siz de uğraştınız. Ahlaksız, gayrimeşru bir iş yapmadık. Barış sözü verdik. 40 yıllık akan kanın kalıcı olarak duracağı günlere sadece bir hafta, 10 günümüz vardı. Niye vazgeçtiniz?”

‘Oyları çekince tehlike de biter’

“Bu ülkenin Cumhurbaşkanı PKK’nın silahsızlanmasını durdurmuştur, önlemiştir” iddiasını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti: “Anketler bu sürecin ona başkanlık getirmeyeceğini görmüştür. ‘Başkan olmayacaksam, mutabakat niye olsun’ noktasına gelmiştir. Anneler, babalar bilmeli ki vatan savunması için değil saray savunması için bu çocukların cenazeleri, Türk bayrağına sarılı tabutlar içinde geri geliyor. Oy kaybettiklerini görürse vazgeçerler. Serumla bağlanmış gibidir o oylar. Çektiğiniz an, tehlike biter.”

Haberin Devamı

‘Suruç, özel gladyo işi’

“Suruç katliamını yapan özel gladyo örgütüydü. IŞİD’in içine sokulmuş kendilerine çalışan bir zavallı aracılığıyla Türkiye’nin pırıl pırıl evlatları katledildi. Ceylanpınar’da iki polisin infazı kirli bir olaydır. Adıyaman’da öldürülen asker, karanlık bir olaydır. Bunlardan yola çıkarak askeri siyasi operasyonun düğmesine basılıyor. IŞİD’e göstermelik bir iki sorti yapılıyor. Asıl operasyon HDP’ye.”

1 Ekim’den önce olmaz

Dokunulmazlıkların kaldırılması için uzun bir süreç gerekiyor. El Cezire’nin haberine göre dilekçeler önce Meclis Başkanlığı’na gidiyor. Başkanlık uygun görürse Anayasa Adalet Karma Komisyonu’na gönderiyor. Ancak yeni oluşan TBMM’de bu komisyon henüz kurulmadı. Takvime göre 1 Ekim’den sonra kurulabilir. Dilekçeler komisyondan da geçerse TBMM Genel Kurulu’nda oylama yapılacak.

Haberin Devamı