Gazete Vatan Logo

‘Doktor Kıyamet’ bile Türkiye için pozitif

Krizleri tahmin ettiği için ‘Doktor Kıyamet’ lakabını alan Marc Faber, TL’nin değer kazanmasını beklediğini söyledi. Faber, “Türkiye cazip. Sermayenin akması için sebepler var. Ekonomi iyi, borsanın performansı buna örnek” dedi

‘Doktor Kıyamet’ bile Türkiye için pozitif

Uluslararası finans piyasalarındaki kriz tahminleri nedeniyle ‘Doktor Kıyamet’ olarak tanınan ünlü yatırımcı Marc Faber, Türkiye’ye övgüler yağdırdı. Faber, TL’nin değerinin altında olduğunu ve güçlenmesini beklediğini belirterek, “Fakat ne kadar değerleneceği dolara bağlı

olacak” diye konuştu. Türkiye’nin yatırımcılar açısından hâlâ cazip olduğunu belirten Faber, şunları kaydetti: “Son 3-4 yıldır dünyadaki algı doları destekler nitelikteydi. Likiditenin ABD’deki varlıklara, hazine tahvillerine, hisselerine gitmesine neden olmuştu. Dolar güçlenmişti. Fakat şimdi bu sermaye akışı tersine dönerek yeniden Avrupa, Japonya ve gelişen piyasalara yönelebilir.”

Türkiye’nin yılı olacak

Ünlü yatırımcı, yatırımcılar arasında Türk varlıklarına olan ilginin artabileceğini, sermayenin akması için önemli sebepler bulunduğunu, ekonominin oldukça iyi gittiğini, borsanın performansının buna bir örnek olduğunu söyledi. Faber, “Para yeniden Türkiye gibi ülkelere akıyor. Geçen yıl Rusya ve Brezilya borsaları en iyi performansı göstermişti. Bu yıl Türkiye’nin güçlü performans göstermemesi için gerekçe göremiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Altın fiyatı makul

Küresel emtia fiyatlarını da değerlendiren Marc Faber, şu öngörülerde bulundu: “Elimde altın ve diğer kıymetli metallerden bulunduruyorum. Eğer diğer finansal yatırım araçları ile kıyaslarsam hâlâ altın, gümüş ve platin iyi, makul fiyatlarda. Bu metalleri elimde bulunduruyorum. Fiyatlardaki zayıflamayı alım fırsatı olarak görüyorum.”

0 faizli Japon tahvili mi Türk tahvili mi alayım?

Türk varlıklarına ilişkin yatırım fırsatları ile ilgilendiğini belirtens Marc Faber, “Türk tahvillerim var. Bunlar dolar cinsinden Türk şirketlerinin tahvilleri... Bunları elimde tutuyorum. Siz gidip sıfır faiz oranları ile Alman tahvili mi, Japon tahvili mi alırsınız?” ifadelerini kullandı.