Gazete Vatan Logo

‘Doğunun Donald Trump’ı’ Filipinler’in yeni başkanı

Seçim kampanyasında uyuşturucu satıcılarını infaz etme vaadinde bulunan Davao Belediye Başkanı Rodrigo Duterte, Filipinler’in yeni cumhurbaşkanı oldu

‘Doğunun Donald Trump’ı’ Filipinler’in yeni başkanı

Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler’de Benigno Aquino’nun yerine gelecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek için düzenlenen seçimleri, radikal sözleri nedeniyle, ABD’li Cumhuriyetçi başkan aday adayı Donald Trump’a benzetilen Davao Belediye Başkanı Rodrigo Duterte kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre 5 ismin yarıştığı seçimlerde 71 yaşındaki Duterte oyların yüzde 40’ını aldı. Seçim yasalarına göre en fazla oyu alan isim cumhurbaşkanı seçiliyor.

Seçim kampanyası boyunca ülkenin en önemli iki sorunu olan yoksulluk ve şiddet üzerine yoğunlaşan Duterte, belediye başkanlığı döneminde Davao’daki uyuşturucu mafyasına karşı başlattığı ‘kirli savaşla’ tanınıyordu. İşte yeni Filipinler liderinin tepki çeken sözlerinden bazıları:

- (Katıldığı toplu düğünde yeni evli çiftlere hitaben) “Size verecek param yok ama karılarınıza verecek birşeyim var, ama sadece karılarınıza. Damatlar üzgünüm ama ben i... değilim”

- (Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko hakkında) “O tam bir o.... çocuğu”

- (1989’da Davao Cezaevi’nde mahkumların tecavüz edip öldürdüğü Avustralyalı misyoner Jacqueline Hamill hakkında) “Ne büyük israf. Çok kızgınım çünkü o (Jacquelin) çok güzeldi, ilk tecavüz eden Belediye Başkanı (kendisi) olmalıydı”

Haberin Devamı

- (Son mitinginde yaptığı konuşmada) “Uyuşturucu işiyle uğraşanlar, siz o.... çocukları, sizleri gerçekten öldüreceğim. Size karşı sabrım kalmadı. Ya siz beni öldüreceksiniz ya da ben sizi”

- “Kendi çocuklarım uyuşturucu kullansa onları da öldürürüm”

Cinayeti itiraf etti

Duterte, bir röportajında geçmişte cinayet işlediğini kabul etmişti. Belediye başkanlığı döneminde uyuşturucu satıcılarına karşı ölüm mangaları kurmakla suçlanan Duterte, “Geçtiğimiz aylarda iki... üç kişiyi öldürdüm” diye konuşmuştu. Duterte başkanlığında haftada en az 10 suçluyu öldüreceğini söylüyor.

İttifak çağrısı işe yaramadı

Şu anki Devlet Başkanı Benigno Aquino, seçimlerden önce başkan adaylarını Duterte’ye karşı ittifak kurmaya çağırmıştı. Aquino, Duterte’yi ‘demokrasi adına tehdit’ olarak nitelendiriyordu.

Haberin Devamı