Gazete Vatan Logo

'Doğu Ekspresi', raydan çıktı

Sivas'ın Kangal İlçesi yakınlarında, Kars- İstanbul seferini yapan iki lokomotifli, 350 yolcu taşıyan 8 vagonlu "Doğu Ekspresi', raydan çıktı

Kısa tünelin duvarlarına sürtünerek çıkıp 10 metrelik köprüyü geçen iki lotomotif, rayların sağına ve soluna yan yatarken, hemen arkasındaki iki vagon da devrilip, köprünün korkuluk demirlerinde asılı kaldı. Bu vagonların yaklaşık 3 metrelik köprüden uçmasına korkuluk demirleri engel olurken, tünelin içinde kalan bir vagon hafif hasar gördü, son 5 vagona ise bir şey olmadı. 6 makinistin hafif yaralandığı kazanın, aşınan rayların zamanla açılmasından kaynaklanmış olabileceği belirtildi. Trenin kaza anında 68 kilometre hız yaptığı anlaşıldı.
Kaza, dün gece saat 22.30 sıralarında Körolu Köyü yakınlarında meydana geldi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Kars'tan İstanbul'a giden 41409 sefer sayılı "Doğu Ekspresi', girdiği kısa Köroğlu tünelinden öndeki art arda iki lokomotifi duvarlara sürtünerek çıktı.
Tünelin hemen bitiminde başlayan yaklaşık 10 metre uzunluğundaki demir korkuluklu köprüyü geçen iki lokomotif, rayların sağına ve soluna yan yattı. Lokomotiflerin ardındadaki güvenlik görevlileri ve yolcuları taşıyan vagon ile arkasındaki bir yolcu vagonu da köprünün üzerinde demir korkuluklara doğru devrilerek yan yattı. Şans eseri iki vagon, demir korkuluklar sayesinde yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki köprüden uçmadı.

HAFİF YARALI MAKİNİSTLER TABURCU
Tünelin içindeki diğer bir yolcu vagonunun da hafif hasar gördüğü kazada arkadaki 5 vagonda sorun yaşanmadı. İki lokomotifle 3 vagonun hasar gördüğü kazada ön lokomotifteki makinistler Muhsin Demirel, Sadrettin Keleşoğlu, Veysel Özkara ile arkasındaki diğer lokomotifteki makinistler Abdullah İş, Adem Başaran ve Zeki Gündüz hafif yaralandı. Kangal Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edilen makinistler taburcu edildi. Olay sonrasında tren yolu ulaşıma kapandı.

YOLCULAR GÖNDERİLDİ
8 vagonlu 350 yolcusu bulunan trenin kaza anında 68 kilometre hız yaptığı anlaşıldı. Büyük korku ve panik yaşananan kaza sırasında yan yatan iki vagon ve hasar gören diğer vagondaki yolcular, arkadaki 5 vagona aktarılarak, olay yerine getirilen başka bir lokomotifle Sivas Garı ile Çetinkaya Beldesi'ne götürüldü. Demiryolu güvenlik görevlileri tarafından vagonlardan indirilen yolcular, Sivas'tan otobüslerle gidecekleri yerlere gönderildi.

TERÖR SALDIRISI İHTİMALİ DÜŞÜNÜLMÜYOR
Kazanın zamanla aşınan rayların açılmasından kaynaklanmış olabileceği belirtilirken, olası bir terör saldırısı ihtimalinin düşünülmediği kaydedildi.


Kangal Cumhuriyet Savcılığı'nın el koyduğu kaza yerinde incelemelerin tamamlanmasının ardından kurtarma çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Lokomotiflerin kaldırılması ve yolun ulaşıma açılmasının zaman alacağı da belirtildi.

Haberin Devamı