Gazete Vatan Logo

'Dipte çok sarsıldık'

Naitulus'un Türkiye sorumlusu Tufan Turanlı, kurtarma çalışmasının ayrıntılarını anlattı

Suriye tarafından Akdeniz'de düşürülen Türk F16'sını kısa sürede 1300 metre derinlikten çıkartan dip araştırma gemisi Naitulus'un Türkiye sorumlusu Tufan Turanlı, kurtarma çalışmasının ayrıntılarını anlattı.

Turan'lı dipte parçalanmış uçağın parçalarını nasıl topladıkarını, şehit pilotlarımızı nasıl bulduklarını, denizin dibinde parçalanmış uçağı gördüklerinde ilk tepkileri ne oldu, urtarma çalışmaları sırasında personelin psikolojisinin bozulmasına neden olan olayları anlattı.

Turanlı, "Çok sarsılan çok üzülen üyelerimiz var. Ama burada ne hissettin, ne oldu diye soracak olursanız bunu 72 milyona da sorsanız ne hissettiğimi bileceklerdir."

Kullandığımız iki robotumuz var. 4 bin metre derinliğe kadar inebiliyor. Ama aslı işi yapan ikinci robot Herkül. Arbus'a bağlı olarak çalışıyor. İkisinin de üzerinde yüksek çözünürlüklü kamera var ve suyun altında faaliyet gösterebilecek iki kola sahip."

"Robotlar aşağı indiğinden itibaren kameralarımız sürekli çalıştı. Toplam 2 gün 4 saat kaldık. Bu 52 saatlik görüntüleri çıktıktan sonra Genelkurmay'a teslim ettik."


"Uçak birçok parçaya bölünmüştü. Ben bile birkaç parça halinde bulacağız diye beklerken."

"Bizim görüntülerin çok detaylı incelenmesi ve birçok detayın o görüntülerde olduğu görüşündeyim."

Haberin Devamı