Gazete Vatan Logo

'Diplomasıyla barışık'

Sabancı Üniversitesi mezunları diplomasıyla barışık

SABANCI Üniversitesi’ne gelen öğrenciler ilk iki yıl, lisans programlarından farklı dersler seçerek farklı alanları ve meslekleri tanıma fırsatı buluyor. Bu sistem sayesinde öğrenciler “Diplomasıyla barışık bireyler” olarak mezun oluyor

Türkiye’deki ilk “bölümsüz üniversite” olan Sabancı Üniversitesi, öğrencilere okumak istedikleri program tercihini ikinci sınıfın sonunda yapma olanağı sağlıyor. Temel Geliştirme Programı üzerine yapılandırılan sistem sayesinde öğrenciler üniversiteye girişleri sırasında Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler, Ekonomi-Yönetim Bilimleri olmak üzere üç program grubundan birine yerleştiriliyor. Sabancı Üniversitesi’ne gelen öğrenciler, ilk iki yıl, lisans programlarından farklı dersler seçerek farklı alanları ve meslekleri tanıma fırsatına sahip oluyor. Bu sistem sayesinde öğrenciler, “Diplomasıyla barışık bireyler” olarak mezun oluyor. Sabancı Üniversitesi’nin programlararası geçiş sisteminde, farklı puan türündeki diploma programına geçiş yapmak isteyen öğrencilerin LYS puanı baz alınarak değerlendirilir.

Merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istedikleri diploma programı için geçerli olan puan türünde aldıkları merkezi yerleştirme puanlarının, geçmek istedikleri diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmayan öğrenciler geçiş yapabiliyor.


Kariyerlerine devam ediyorlar

Sabancı Üniversitesi mezunlarının % 26’sı, aralarında Harvard, Stanford, Brown, Boston, California, MIT, Carnegie Mellon, CalTech, Chicago’nun da olduğu dünyanın en seçkin üniversitelerinde yüksek lisans eğitimlerini sürdürüyor. Sabancı Üniversitesi mezunlarının % 88’i, mezuniyetten sonraki bir yıl içinde, kariyerlerine akademik yaşamda veya profesyonel iş hayatında devam ediyor. Mezunların % 55’i profesyonel iş yaşamına adım attı.


109 üniversiteyle anlaşma yapıldı

Sabancı Üniversitesi öğrencilerine 2010 yılı içerisinde uluslararası staj olanağı yaratılmasında IAESTE, AIESEC, Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında işbirlikleri yapıldı ve öğrenciler Almanya’da Robert Bosch, German Aerospace Center, Teknik Üniversite Clausthal, Yunanistan’da Teleperformance Hellas, Danimarka’da Idealizer, Kanada’da Researh in Motion, Macaristan’da Volkswagen CEEP vb. uluslararası firmalar tarafından staja kabul edildi. 23 ülkeden 109 üniversiteyle anlaşma yapan Sabancı Üniversitesi, Erasmus Öğrenci Değişim Programı ile yurt dışına en çok öğrenci gönderen ilk üç üniversiteden biri oldu. Öğrencilerin % 70’inin yurtlarda kaldığı Sabancı Üniversitesi, Türkiye’de toplam öğrenci oranına göre en fazla yatak kapasiteli öğrenci yurduna sahiptir. 2010-2011 Akademik yılı tüm lisans programları (KDV dahil) 27.500 TL olan öğrenim ücreti, yıl boyunca anlaşmalı olarak toplam 6 eşit taksitte ödenebileceği gibi isteyenler peşin olarak da ödeyebilirler.



SABANCI’da öğrencilerin % 40’ı burslu


635 öğrencinin alınacağı 2010-2011 akademik yılında 168 öğrenci burslu okuyacak. Burs alan öğrenciler, aldıkları bursun türüne göre yıllık öğrenim ücretinin tamamından, 3/4’ünden veya yarısından muaf oldukları gibi yeni teknoloji kullanım ücretinden de muaf olabiliyor. Ayrıca Sabancı Üniversitesi yurtlarında kalan burslu öğrenciler yurt ücretinden de muaf tutulabiliyor. Bu olanakların yanı sıra burslu öğrencilere 9 ay boyunca aylık 350-500 TL nakit ödeme de yapılıyor. “Tam Burs” ve “Yarım Burs” kontenjanından yerleştirilen ve başarı koşullarını yerine getirenlere ek burs olanakları sağlanıyor. Farklı diploma programına göre de ek bursların bulunduğu Sabancı Üniversitesi’nde akademik başarısızlığa bağlı olarak herhangi bir burs kaybı yaşanmıyor. Farklı diploma programına geçişlerde bursluluk devam ediyor.

Şehit Çocukları Bursu: Lisans programlarına burslu ya da burssuz olarak kayıt yaptıracak şehit çocuklarına, ÖSYM ile üniversiteye ilk girişlerinde, gerekli koşulları sağladığını belgelemesi ve üniversite tarafından onaylanması durumunda burs veriliyor. Bu bursu, yıllık öğrenim ücretinin tamamından muafiyet, yeni teknoloji ücretinin tamamından muafiyet, 4 kişilik odada yurt ücretinden muafiyet ve 9 ay boyunca ayda 350 TL nakit ödemeyi kapsıyor.

Öğrenime devam ederken verilen burslar: “Temel Geliştirme Yılı” hariç, en az 1 akademik yılı üstün başarıyla tamamlayan burssuz ya da kısmi burslu lisans öğrencileri, öğrenime devam ederken “Burs Komitesi” kararıyla çeşitli burs imkanlarından faydalanabiliyor. Üstün başarı gösteren öğrencilere sağlanan diğer burslar ise “Sakıp Sabancı Teşvik Bursu” ve “Dilek Sabancı Bursu”dur. Bunların dışında, “Sabancı Üniversitesi Mezunları Derneği (SÜMED) Nakit Bursu” ve “Aylık İhtiyaç Bursu” bulunuyor.



‘Tüm seçenekleri araştırın’


Rektör Prof. Dr. Nihat Berker:

SEVGİLİ öğrenciler, üniversite sınavını geride bıraktıktan sonra şimdi üniversite tercihlerini belirlemek gibi önemli ve heyecanlı bir aşamayla karşı karşıyasınız. Karar vermeden önce tüm seçenekleri iyice araştırmanızı, üniversiteleri çok iyi tanımanızı ve sonra kararınızı vermenizi öneririm. Sabancı Üniversitesi’ni düşündüğünüz takdirde, bizdeki 11 lisans programından birinin, isteklerinizi karşılayıp karşılamadığına bakmalısınız. Eğer bu 11 programdan birine ya da birkaç tanesine ilgi duyuyorsanız, Sabancı Üniversitesi sizin için doğru üniversite diyebiliriz. Öğrencilerimizin ileride meslek hayatında yaratıcılığını en etkin şekilde nasıl kullanabileceği konusunda düşünüp karar vermesine, etkin danışmanlık sistemimiz yardımcı olmaktadır. Bu sistemdeki amacımız, diplomasıyla barışık, uğraş alanı olarak seçtiği işi gerçekten seven mezunlar vermektir. Sizleri üniversitemizi ziyarete davet ederim. Tüm öğrencilere sağlıklı tercihler ve başarılar diliyorum.

Haberin Devamı