Gazete Vatan Logo

'Din' hanesi kaldırılacak mı?

AİHM’den önce aynı kararı Sarayköy hakimi vermiş

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), nüfus cüzdanındaki ’Din’ hanesinin kaldırılması yönünde verdiği kararın benzerinin, 5 yıl önce İngilizce öğretmeni Devrim Evci’nin yaptığı başvuru üzerine, Sarayköy Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verildiği ortaya çıktı.

Laikliği gerekçe gösterdi

Nüfus cüzdanında ‘Din’ hanesinin boş bırakılması isteyen Sarayköy Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Devrim Evci, dava dilekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir hukuk devleti olduğunu, laiklik gereği devletin bütün inançlara, dinlere karşı ilgili ve eşit mesafede olması gerektiğini savundu. Evci’nin açtığı davaya bakan Sarayköy Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi İpek Nur İyilikçi, ilk duruşmada ‘Din hanesinin kaldırılması’ yönünde karar verdi.

İlahiyatçılar da ‘din hanesi gereksiz’ diyor

AİHM’in nüfus cüzdanlarındaki din hanesinin kaldırılması gerektiği yönündeki kararını yorumlayan ilahiyatçıların ortak görüşü de “İşin özü kendi içindeki inançtır” oldu.

ESKİ Devlet Bakanı ve Ankara Milletvekili Said Yazıcıoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) nüfus cüzdanından din bölümünün kaldırılması yönündeki kararıyla ilgili, “Kişinin dini inancının nüfus cüzdanında yer almasının şeklin dışında hiçbir anlamı yok. İşin özü insanın kendi içinde bulunan inanç duygusuna sahip olma ya da olmama olayıdır” dedi. Yazıcıoğlu, inancın kişinin içinde, kalbinde, beyninde olduğunu belirterek, bunun bir yere yazılmasının çok da anlam taşımadığını söyledi. Hiçbir dine inanmayan kişilerin nüfus cüzdanında, özel bir girişimleri bulunmamaları durumunda İslam yazdığını dile getiren Yazıcıoğlu, bu durumda kişinin inancının belgelere yansımadığını ifade etti. Said Yazıcıoğlu, kişilerin inançlarını belgelemek için bunu bir yere yazmalarına ihtiyaç olmadığına işaret ederek, “Kişinin dini inancının nüfus cüzdanında yer almasının şeklin dışında hiçbir anlamı yok. İşin özü insanın kendi içinde bulunan inanç duygusuna sahip olma ya da olmama olayıdır. Bunun bir belgeye yazılması ne onun inancını kuvvetlendirir, ne de ona başka bir avantaj sağlar” diye konuştu.

Diyanet İşleri eski Başkanı Tayyar Altıkulaç da, Anayasa’nın 24. maddesine göre hiç kimsenin inancını açıklamaya zorlanamayacağını vurguladı. Kişiye nüfus cüzdanı verilirken dini inancını açıklamaya zorlanmasının, Anayasa’ya aykırı olduğuna işaret eden Altıkulaç, “AİHM’in Anayasa’nın bu açık hükmüne göre karar verdiğini sanıyorum. Bu hükme göre istemeyen kişilerin nüfus cüzdanına dini inanışları yazılamaz” dedi. Altıkulaç, nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılmasının bir takım sıkıntılara neden olabileceğini belirterek, “Bu hanenin, kişi dini inancını açıklamak isterse doldurulması, istemezse boş bırakılması gerek” dedi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Güler de, nüfus cüzdanından din hanesinin kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “Kimliğin kullanıldığı alanlar, dinle ilişkisi olmayan alanlar” diye konuştu. AÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün de, üst kimliği oluşturan ırk ve cinsiyet ögelerin doğuştan geldiğini, dini inanışın ise iradeyle seçildiğini söyledi.

Haberin Devamı