Gazete Vatan Logo

‘Diline hakim olamayan devleti iyi yönetemez’

Avrupa ülkeleriyle yaşanan gerilim nedeniyle iktidarı eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Yurt dışında yaşayan herkes, Türkler diken üstünde. Acaba bizi geri gönderecekler mi diye. Devleti iyi yönetecek adam diline hakim olacak” dedi.

‘Diline hakim olamayan devleti iyi yönetemez’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum kampanyası kapsamında dün Aydın’ı ziyaret etti. Bir kahvehanede vatandaşlarla sohbet eden Kılıçdaroğlu daha sonra otobüs üzerinden kalabalığa hitap etti. Rejimin değiştirilmek istendiğini öne süren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘16 Nisan fırsat’

“Tek adam rejimine geçmek istiyorlar. Elimizi vicdanınıza koyup 16 Nisan’da sandığa gideceğiz. Doğrusu nedir? Eğrisi nedir? Vatandaş sandığa gidecek. Erzurum Kongresi’ni tek adam yapmadı. Sivas Kongresi’ni tek adam yapmadı. Amasya Tamimi’ni tek adam yayımlamadı. Hep birlikte mücadele ettik. Önümüzde fırsat var. Demokrasiyi savunma, güçlendirme fırsatı. Bütün yetkileri bir adama mı verelim? Ortak aklı mı etkin kılalım? Mesele bu kadar basittir. Tek adamların olduğu rejimlere bakalım. Saddam vardı Irak’ta ne oldu? Kaddafi vardı Libya’da ne oldu? Suriye’nin durumu malum.”

Suriye, Libya örnekleri

“Rejim değişikliği değil de nedir? Suriye’de de, İran’da da, Libya’da da cumhuriyet vardı. 140 yıllık parlamento geleneğimiz var. Bakanlar kalkacak. Hiçbir milletvekili bakan olmayacak. Başkanın kaç yardımcısı olacak kimse bilmiyor. Cumhurbaşkanı tarafsız mı olmalı? Cumhurbaşkanı partizan mı olmalı? Partizan olsun diyorsanız giden ‘evet’ verin.”

Haberin Devamı

“Sandıktan ‘evet’ çıkması durumunda gerginliklerin, kutuplaşmaların sona ereceği söyleniyor.

‘Kime satacağız?’

Kutuplaşmayı siz yarattınız. Yurt dışında yaşayan herkes, Türkler diken üstünde. Acaba bizi geri gönderecekler mi? diye. Diline hakim olamayan adam devleti iyi yönetemez. Devleti iyi yönetecek adam diline hakim olacak. Söylediği lafın nereye gideceğini bilecek. Denizli işadamları merak ediyor. ‘İhraç ettiğimiz malları Avrupa’ya gönderiyoruz, onlarda almazsa kime satacağız’ diyorlar. Domatesi, fasulyeyi, tekstili nereye satacaksınız?”

‘Ağzımdan tek laf bile çıkmayacak’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Nazilli ilçesini ziyaretinde muhtarlarla, STK, sendika başkanları ve üyeleriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, “CHP genel başkanı olarak değil, bir vatandaş olarak, bayrağını ülkesini seven her türlü mücadeleyi göze alan vatandaş olarak hitap edeceğim. Çünkü bu bir memleket meselesi. Parti meselesi değil. Hangi partiden, kimlikten olursak olalım. Bu ülkede birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kutuplaşma, kavga, ağır laflar etmek istemiyoruz. Son konuşmalarda doğrudan beni hedef alıp namusumuza laf ettiler. Ama ağzımdan tek laf çıkmadı çıkmayacak. Bu millet kavgadan, ayrışmadan bıktı. Kavgasız yaşamak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı