Gazete Vatan Logo

‘Diktatörün kızına oy vermeyin’

Güney Amerika ülkesi Peru’da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turuna günler kala, halk protesto için sokaklara döküldü

‘Diktatörün kızına oy vermeyin’

Başkent Lima’da on binlerce kişi, eski devlet başkanı Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori aleyhine gösteri düzenledi. Göstericiler, Fujimori’nin seçilmesi durumunda ülkeyi kimilerinin ‘baba Fujimori’nin diktatörlüğü’ olarak adlandırdığı döneme geri götüreceği uyarısında bulundu. İlk turda oyların yaklaşık yüzde 40’ını alan Keiko Fujimori’nin rakibi eski ekonomi bakanı Pedro Pablo Kuczynski. İlk turda oyların yaklaşık yüzde 22’sini alan Kuczynski’nin bu turda Fujimori karşıtı rüzgarı arkasına alması bekleniyor.

Baba Alberto Fujimori, görevi süresince yaptığı icraatları sebebiyle yolsuzluk ve insan hakları ihlalinden hüküm giyerek 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Fujimori’nin döneminde ordu ve güvenlik güçlerinin içinde bir ‘ölüm mangası’ kurdurtarak cinayet ve adam kaçırma talimatları verdiği bu sebeple 70 binden fazla kişinin öldürüldüğü, bunların yanında yolsuzluk ve rüşvet gibi suçlardan hüküm giydiği biliniyor.