Gazete Vatan Logo

‘Devlet Zeynep’e verdiği 100 TL’ye mi muhtaç?’

Hakkari Geçitli’de 7 yıl önce sivil minibüsün geçişi sırasında PKK tarafından yola döşenen mayın patlamış, 9 kişi ölmüştü. Zeynep ve ablası ise yaralı kurtulmuştu. Terör mağduru oldukları için devlet onları ve dedelerini 100’er TL maaşa bağladı. Ancak şimdi hepsini faiziyle geri istiyor

‘Devlet Zeynep’e verdiği 100 TL’ye mi muhtaç?’

16 Eylül 2010’daki saldırıda yaralanan Sudenaz (13) ve Zeynep Kurt (9) için devlet tarafından verilen aylık 100 lira 8 ay önce ‘terör mağduru olmadıkları’ gerekçesiyle kesildi. SGK tarafından gönderilen yazıda, 1 Ağustos 2012-31 Ekim 2016 yılları yersiz tahsis edilen aylık ödemeler için Sudenaz’a 10 bin 133 lira, Zeynep’e 10 bin 131 lira, Cahit Erol’a ise 7 bin 266 lira borç tahakkuk ettirildiği belirtildi.

Tarla satar öderim

Torunlarına 3 yıl boyunca terör mağduru oldukları için 100’er lira maaş ödenen Cahit Erol, şunları anlattı: “Bu zamana kadar 29 bin 800 lira ödemişler. Şimdi de bize, ‘Siz terör mağduru değilsiniz. Bu parayı size yersiz olarak vermişiz. 3 yıl boyunca verdiğimiz parayı iade edeceksiniz’ dediler. Hesabımda olan 2 bin 800 liraya borç için el koymuşlar. Geriye kalan 27 bin lirayı istiyorlar. Ben toprağın altına 2’si canımdan 9 kişiyi bıraktım. Devlet bize verdiği 100 liraya mı muhtaç kaldı kapımıza dayanıyor. Torunlarım o saldırıda annesiz kaldı. Onların geleceği için işlediğim bir tarlam var. Devlet ille de parasını isterse mecbur onu satıp ödeyeceğim.”

Haberin Devamı

Şehit sayılmadılar

“Bize terör mağdurusunuz dediler. Araç sigortasına tazminat için dava açtık. ‘Terör olayı olduğu için biz ödeme yapamayız’ deyip, mahkemede reddettiler. Ne ölenlerimiz için ne de kalanlarımız için hiçbir hak talebinde bulunamadık. Katiller bulunamadı. Dosyamız kapandı. Benim ailem PKK saldırısında öldü. Şehit sayılmadıkları yetmedi emanetlerine yapılan yardımı da geri istiyorlar.”

Anneleri yanlarında öldü

O zaman 2 yaşında olan Zeynep ve 6 yaşında olan Sudenaz, saldırıdan yaralı kurtulmuş, ancak anneleri yanı başlarında can vermişti.