Gazete Vatan Logo

‘Derin devleti’ çökertme planı

ABD’deki ‘derin devletin’ Beyaz Saray’a bilgi akışına engel olduğunu savunan Trump yönetimi, resmi kurumlardan bağımsız bir ‘özel istihbarat ağı’ oluşturmayı düşünüyor

‘Derin devleti’ çökertme planı

Göreve geldiği günden bu yana selefi Barack Obama döneminde işe alınan devlet personelinin ‘kuyusunu kazdığını’ savunan ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibi, istihbarat toplama işini ‘özelleştirmeyi’ tartışıyor.

Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Direktörü Mike Pompeo’nun başını çektiği bir grup, Beyaz Saray’a bağlı özel bir ‘ajan ağı’ oluşturmayı düşünüyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre öneriyi Pompeo’ya, Irak’ta işlediği savaş suçlarıyla tanınan ABD’li özel güvenlik şirketi ‘Blackwater’ın kurucusu Erik Prince ve eski CIA ajanlarından John R. Maguire götürdü. Trump yönetimiyle yakın bağlara sahip olan Prince ve Maguire, CIA’nın giremediği İran, Kuzey Kore gibi düşman ülkelerde istihbarat toplama, terör zanlılarını yakalama ve sorgulama, Ortadoğu’da radikal İslam’la mücadele propagandası yürütme gibi faaliyetlerde bulunmayı öneriyor. Plan kabul edilir ve yürürlüğe girerse toplanacak bilgilerin CIA ve diğer istihbarat kurumlarıyla paylaşılmaması öngörülüyor.

Bağışçılarla görüşme

Konuya yakın bir kaynak, “Pompeo CIA bürokrasisine güvenmiyor, bu nedenle istihbaratın direkt ona ulaşabilmesi için Prince’in sunduğu plana ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Planı destekleyen grubun Başkan Yardımcısı Mike Pence dahil, kabinedeki isimlerden bazılarıyla planın ayrıntılarını paylaştığı, hatta projeye mali destek sağlamaları için Trump’ın önde gelen bağışçılarıyla görüşmeye başladıkları söyleniyor.

Beyaz Saray’a ‘sızmışlar’

Özel istihbarat servisi Amyntor Group’ta çalışan eski CIA ajanı John R. Maguire, 8 yıllık Obama iktidarı döneminde CIA ve diğer devlet kurumlarına yerleşen bazı kişilerin, Trump’ın ihtiyaç duyduğu istihbarata erişmesine engel olduğunu savunuyor. Maguire’a göre bu kişilerden birisi de Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster. Maguire, Trump’ın oğulları dahil yakın çevresindeki pek çok ismi ‘izlettiğini’ öne sürdüğü McMaster’ı, finans spekülatorü George Soros’la bağlantısı bulunmakla itham ediyor.