Gazete Vatan Logo

'Denizler'in idamına şerh koyan başsavcıyı Gezmiş ailesi uğurladı'

87 yaşında ölen Nahit Saçlıoğlu, Deniz'in davasında karara 'şerh' koymasına karşın hayatı boyunca Gezmiş Ailesi'nin hiçbir ferdiyle görüşmedi. Ama Deniz'in ağabeyi onu son yolculuğunda yalnız bırakmadı...

Geçen pazar, Selimiye Camii'ne gelenler sevdiklerinin ardından son görevlerini yerine getiriyordu. İmamın 'hakkınızı helal ediyor musunuz?' sorusuna gür bir 'helal olsun' sesi yükseldi. Askeri Yargıtay Başsavcısı Nahit Saçlıoğlu son yolculuğuna uğurlanırken tabutunu taşıyanlar arasındaki bir başka isim dikkat çekiyordu. Bu isim Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş'ten başkası değildi. Peki Bora Gezmiş ile Askeri Yargıtay Başsavcısı Nahit Saçlıoğlu'nun arasındaki bağ neydi? Bu sorunun cevabı Türk hukuk tarihinde bir mihenk taşı olarak kabul edilen 'şerh' maddesi.


Yazık bu çocuklara
Çünkü Saçlıoğlu, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının davasına katılarak idam kararına muhalefet şerhi koymuş, nedenini ise şöyle açıklamıştı: "Anayasayı değiştirmek için elverişli vasıtalara sahip olmamak..." Bu şerh Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemese de ilerleyen yıllarda hukuk fakültelerinde örnek olarak okutulacaktı. Saçlıoğlu'nun Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olan oğlu Mehmet Zaman Saçlıoğlu, babasının tarihi kararını şu sözlerle anlatıyor: "Babam sürekli 'Bu çocukları haksız yere asacaklar. Onların Anayasa düzenini değiştirmeye yetecek güçleri yok ki!' derdi. Ancak bu şerh kararında tek değildi. O dönemde gözlerinden rahatsız olduğu için hastanede tedavi gören Kemal Gökçen Paşa'ya da kararını okudu. Bunun üzerine Paşa da idam cezasına muhalefet şerhi koydu. Bu olaydan sonra Gezmiş Ailesi ile bir irtibatımız olmadı. Ama Gezmiş Ailesi babamın cenazesine geldi. Bana, 'Babanıza sağlında teşekkür edemedik, onun adına size teşekkür ederiz' dediler. O an çok duygulandım."

'Menderes'te imzası yoktu'
Saçlıoğlu, 60 ihtilalinden sonra yargılanan Adnan Menderes ve Celal Bayar'ın davalarında da Yüksek Adalet Divanı üyesi olarak görev yaptı. Mehmet Zaman Saçlıoğlu, babasıyla ilgili olarak bir konunun kamuoyunda yanlış bilindiğini söylüyor: "Menderes'in idam kararında babamın imzası olduğu söylenir. Babam duruşmalara katılıyor ama kararın imzalandığı gün rahatsızlanıyor. Sürmenaj geçirip revire kaldırılıyor. Bu yüzden kararda imzası yok."

Haberin Devamı