Gazete Vatan Logo

‘Deniz halka aittir’

Amerikan yargısı, milyarder Vinod Khosla’nın California sahilinde satın aldığı arazinin plajını kamusal kullanıma açmasına karar verdi

‘Deniz halka aittir’

ABD’de hafta içinde yargının aldığı bir karar, California eyaleti sahillerinde mülkü bulunan zenginleri zor durumda bıraktı. California Temyiz Mahkemesi, milyarder Vinod Khosla’nın 2010’da satın aldıktan sonra vatandaşların ziyaretine kapattığı sahildeki arazisinin kamusal alan sayıldığına hükmetti.

San Francisco kenti yakınlarındaki Half Moon Körfezi’nde bulunan Martins Plajı’nın bir bölümünü satın alan Khosla, satın alma işleminin tamamlanmasından kısa süre sonra, mülkü içerisinden geçen ve plaja tek geçiş noktası olan yolu halkın kullanımına kapatmıştı.

Arazinin Khosla’dan önceki sahipleri, uzun yıllar halkın plajı kullanmasına izin vermiş, hatta plaja bir market ve bir umumi tuvalet inşa ettirmişti.

Temyiz mahkemesi, bir alt mahkemenin aldığı karara itiraz eden Khosla’nın avukatlarını haksız bulduğunu açıkladı. Mahkeme California eyalet yasalarına göre tüm sahil şeridinin halka açık olması gerektiğine hükmetti.

Yerel basın, Khosla’ya karşı açılan davanın başta California olmak üzere tüm sahil eyaletleri için örnek olacağı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Devletten para istemişti

Teknoloji firması Sun Microsystems’in kurucularından olan milyarder Khosla, geçen yıl California eyaletinin kendisine 30 milyon dolar ödeme yapması durumunda sahili halka açabileceğini açıklamıştı. Eyalet yetkilileri ise, 1.55 milyar dolar serveti bulunan Khosla’nın istediği rakamın ‘saçma bir şekilde yüksek’ olduğunu belirterek teklifi reddetmişti.

Tek yolu kapattı

Khosla’nın kiraladığı özel güvenlik elemanları, plajın karadan tek geçiş noktası olan yolu kapatmıştı.

Sörfçüler kazandı

Khosla, Half Moon Körfezi’nde satın aldığı malikaneyi kullanmamasına karşın, halkın plaja girmesine yasak getirmişti. Khosla’nın hareketine tepki gösteren ‘Surfrider’ adlı sivil toplum kuruluşu da, yasağı mahkemeye taşımıştı. Khosla’nın kullanıma kapadığı plaj, uzun yıllardır balıkçıların ve sörfçülerin popüler uğrak noktaları arasında yer alıyordu.