Gazete Vatan Logo

‘Demokrasiye hoş geldiniz’

Kolombiya’da hükümet ile FARC örgütü arasındaki çatışmaları resmen bitiren barış anlaşması imzalandı. Anlaşmaya imza atan Kolombiya lideri Santos, örgüt üyelerine ‘Demokrasiye hoş geldiniz’ dedi

‘Demokrasiye hoş geldiniz’

Kolombiya’da 52 yıldır hükümet ile ‘Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ (FARC) örgütü arasında devam eden kanlı iç savaş, önceki gün imzalanan nihai barış anlaşmasıyla resmen sona erdi. Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve ‘Timoşenko’ adıyla diye bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez, Cartagena kentinde düzenlenen törenle barış anlaşmasını imzaladı. Santos imza töreninin ardından yaptığı konuşmada, isyancı militanlara “Demokrasiye hoş geldiniz” diye seslendi. Anlaşmanın ekonomiyi büyüteceğini ve ülkeyi birleştireceğini vurgulayan Santos BBC’ye yaptığı açıklamada ise, “Savaşın bedeli her zaman barıştan daha büyük” dedi ve Kolombiya toplumunun 50 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalardan sonra kendini toparlamasının zor olacağını belirtti.

İmza törenini izleyenler arasında BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, ABD Dışişleri Bakanı Jerry Kerry ve taraflar arasında arabuluculuk rolü üstlenen Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro da yer aldı.

Kerry yaptığı açıklamada, Kolombiya liderinin anlaşma için harcadığı çabayı övdü ve uzlaşmanın uygulanmasına yardım için 390 milyon dolarlık mali yardımda bulunacaklarını yineledi. Ülkesinin henüz FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkartmaya hazır olmadığını söyleyen Kerry, barış anlaşması uygulandığında bu durumu gözden geçirmeye hazır olduklarını belirtti. Avrupa Birliği ise, anlaşmadan birkaç saat önce FARC’ı terör örgütleri listesinden kaldırdığını duyurdu.

Haberin Devamı

FARC ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda yaklaşık 260 bin kişi ölmüş, 6 milyon kişi de evlerini terk etmişti.

FARC Terörünün mağdurları da törene katıldı

Cartagena kentinde düzenlenen törene yerli ve yabancı 2 bin 500 kişi katıldı. Töreni izleyenler arasında FARC militanlarının kaçırıp öldürdüğü kişilerin yakınları da hazır bulundu.

Özür diledi

FARC lideri Londono, anlaşmanın ardından iç savaş mağdurlarından özür diledi. Londono, “Bu savaş boyunca sebep olmuş olabileceğimiz tüm acılardan dolayı af dilemek istiyorum” dedi.

Mermiden kalem

Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos ve FARC lideri Timoşenko, anlaşmayı mermi kovanından imal edilmiş bir kalemle imzaladı. Santos mermiden yapılan kalem kullanma kararının, Kolombiya’nın ‘mermilerin ülkesinden, eğitim ve gelecek ülkesine dönüşümünü’ simgelemek için alındığını belirtti.

Haberin Devamı