Gazete Vatan Logo

'Delikleri kapatmak zorundayız'

ABD Başkanı Obama: 'Düzenlemelere karşı durmayın!'

Krizin birinci yılında ABD Başkanı tarihi bir konuşma yaptı ve finansal piyasa oyuncularına çok önemli mesajlar verdi. Obama, “Finans sistemini basit, anlaşılır ve şeffaf hale getireceğiz. Tüketicileri yakan anlaşılmayan enstrümanlar olmayacak. Finans sektörü de G-20’de buna yönelik alacağımız kararlara direnmesin” dedi

Obama Wall Street’in kalbi olan Federal Hall’da Lehman Brothers’ın iflasının yıldönümünde finans sektörünü ‘düzenlemelere karşı durmamaya’ çağırdı. “Normalleşme başladı ancak görüyorum ki bazıları yaşananlardan ders almamakta direniyor. Ancak tarihin tekerrür etmesine izin veremeyiz. Bu krize yol açan delikleri kapatmak zorundayız” diyen Obama, konuşmasında Kongre’yi finansal sektörü düzenleyecek reform paketini yıl sonuna kadar kabul etmeye çağırdı. Finans sektörünü şeffaf ve güvenilir hale getireceklerini söyleyen Obama, “Krizden önce tüketiciler anlamadıkları sözleşmeleri imzaladılar, bilmedikleri yatırım araçlarına yatırım yaptılar, bankalar ödemeyeceğini bildikleri kişilere kredi verdiler. Ama artık o belirsizliğin yaşandığı döneme geri dönemeyiz. Riskleri azaltmak için kurallar koymalıyız. Finans kuruluşları kaynaklarının üzerinde risk alamayacak, Tüketici Koruma Ajansı tüketicileri finansal sektöre karşı savunacak” diye konuştu.

Obama, G-20 Zirvesi’nde finansal sektöre getirilecek yeni düzenlemelerin masaya yatırılacağını açıkladı. Bu arada uzmanlar ABD Başkanı Barack Obama’nın bu hafta içinde bir başka önemli konuşma daha yapacağını ve devletin finans sektörüne müdahalesini azaltmaktan bahsedeceğini belirtiyorlar.

Lehman iflas etmemiş olsaydı AIG iflas ederdi

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bir TV kanalına yaptığı açıklamada, geçen yıl Lehman’ın iflas etmemiş olması halinde başka bir kurumun iflas edip krizi başlatmış olacağını söyledi.

Trichet, “Lehman krizin tetiği oldu. Ancak Lehman olmasaydı başka bir tetik olurdu. Lehman kurtarılabilirdi ancak o zaman AIG kurtarılmamış olabilirdi” değerlendirmelerinde bulundu. Trichet ayrıca, “Benim görüşüm içinde yaşanılan finansal sistemin çok istikrarlı olmadığının tam olarak ayırdına varmamız gerektiği” diye konuştu.

158 yıllık Lehman çöktü dünyanın 16 trilyon doları buhar olup uçtu


DünyanIn en eski ve en saygın yatırım bankalarından biri olan 158 yıllık tarihi ile kuruluşu Amerikan iç savaşından da eskiye dayanan Lehman Brothers’ın 15 Eylül 2008’de batması, 1929 yılındaki “Büyük Buhran”dan bu yana dünyanın tanık olduğu en ciddi küresel krizin en önemli kilometre taşıydı.

* ABD’nin beş büyük yatırım bankasından üçü küresel kredi krizine dayanamayarak geçen 365 gün içinde sahneden çekildi. JPMorgan Chase, Bear Stearns’ı, Bank of America ise Merrill Lynch’i satın aldı. Lehman Brothers ise çöktü. Fed ise son iki büyük yatırım bankası Goldman Sachs ve Morgan Stanley’in statülerini değiştiren kararını onaylayarak, bu bankaların ticari bankacılık yapmasının önünü açtı.

* Lehman’dan sonra AIG belası çıktı ortaya. Lehman’ın çöküşü küresel ekonomiye darbe vuruyorsa, AIG küresel ekonomiyi yıkacak potansiyele sahipti.

* Bu yüzden ABD yönetimi Lehman’da yapmadığını AIG’de yaptı ve yüzde 80 hissesi karşılığında şirkete 85 milyar dolar tutarında destek verdi.

* Lehman’ın çöküşü ve ABD yönetiminin AIG’i kurtarması dünyada korkuya yol açtı. ABD finans sistemini etkileyen krizin, sadece piyasaları vurmakla kalmayıp aynı zamanda küresel ekonomiyi ciddi bir resesyona sürüklemesi bütün dünyada ciddi bir tehlike yarattı.

* Borsa son aylarda değer kazansa bile ekonomide resesyonun başlamasından bu yana ABD’de 6.9 milyon kişi işsiz kaldı ve toplam işsiz sayısı 14.9 milyona çıktı.

* Dünyada son 1 yıl içinde işsiz kalanların sayısının ise 100 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor.

* Büyük ekonomiler krizde toplam 10 trilyon dolar harcadı.

* Özel mali sektörün varlık silmelerinin toplamı 4 trilyon doları bulurken, bankacılık sektörünün 10 yıllık kârını buharlaştıran bu büyük varlık silmeler, bankaların sermaye yapısını tekrar oluşturarak, borç verir hale gelmelerini de zorlaştırdı.

* Dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2.3 (1 trilyon dolar) küçülmesi bekleniyor. Dünya ekonomisinin normalde yüzde 2 büyüdüğü düşünülürse, durgunluktan kaynaklanan kayıp 2 trilyon doları buluyor.

* Devletlerin ortaya koyduğu 10 trilyon doların krizin yaralarının sarılması ile birlikte geri alınması bekleniyor. Böyle değerlendirince aslında krizle birlikte dünya ekonomisinin şu an itibarıyla toplam kaybının 16 trilyon dolar olduğu hesapları yapılıyor.

Haberin Devamı