Gazete Vatan Logo

‘Değişim kurultayı’nda isyan marşı da vardı Lazca şarkılar da

Salonda bulunan vatandaşlar Mustafa Kemal Atatürk, Kılıçdaroğlu, CHP ve Türk bayrakları ile coşkulu bir görüntü oluşturdu

CHP’nin 34. Olağan Kurultayı’na “devrimci rüzgar” damgasını vurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da konuşmasında “Ne istiyorsunuz onlardan?” diyerek sahip çıktığı Grup Yorum tarafından söylenen Gündoğdu Marşı kurultayda sık sık çalındı. Salonda Deniz Gezmiş resimleri de dikkati çekerken, “Devrim’e Antalya’dan başladık” pankartı açıldı.

MAVİ VURGUSUNA DEVAM

- Kurultay salonunda mavi, kırmızı, beyaz renkler dikkat çekti. Salonun tavanına kırmızı, beyaz ve mavi renkte balonlar asılırken Türk bayrağı ve CHP bayrakları da tavanda yerlerini aldı.

- Kılıçdaroğlu’nun liderliği döneminde yapılan tüm kurultaylarda mavi renk hakim olurken Kılıçdaroğlu konuşmasını “Ecevit Mavisi” gömleği ile yaptı. Kılıçdaroğlu kravat takmadı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını yapacağı platformda ise mavi rengin üzerine “Değişim ve Demokrasi Kurultayı” ile “Sevdamız Türkiye” sloganları asıldı. “Sevdamız Türkiye” sloganının, Türkiye’deki önemli mimari simgelerle birlikte kullanılmış olması da dikkat çekti.

- Salonda tüm havalandırmaların çalışmasına karşı sıcak hava partilileri bunalttı. İstanbul il örgütü tarafından dağıtılan ve üzerinde “2014 İstanbul Bizim” yazılı yelpazeler partilileri serinletti.

YİNE KARGAŞA İLE GİRDİ

- Kılıçdaroğlu salona saat 10:30’da giriş yaptı. Yapılan tüm anonslara karşın Kılıçdaroğlu’nun yürüyeceği bölüm boşaltılmayınca yine kargaşa yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun salona girişinde ve sahneye çıkışında 10. Yıl Marşı çalındı.

- 1 saat 10 dakikalık bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu ilk alkışını 13. dakikada, ilk toplu sloganı ise “Başbakan Kemal” sloganıyla 1 saat 5 dakika sonra aldı.

- Konuşmasının 35. dakikasında CHP Genel Başkanı, “İzin verirseniz ceketimi çıkarmak istiyorum” dedi ve ceketini çıkardı.

- Kılıçdaroğlu salonda delegelerin arasında eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile oturdu ve partilileri selamladı. Kılıçdaroğlu’nun sağ tarafında Nihat Matkap oturdu. Kılıçdaroğlu çiftinin sol tarafında ise Sezgin Tanrıkulu oturdu.

ARADIĞIMIZ ENERJİ KILIÇDAROĞLU

- Kılıçdaroğlu’nun salona girişinin ardından 2 yılını anlatan bir belgesel film gösterimi yapıldı. Belgeseldeki, “CHP yenilendi değişti güçlendi güç verdi... Herkes için umut oldu. CHP aradığı enerjiyi Kemal Kılıçdaroğlu ile buldu. Yapılmaz denileni yaptı. CHP üniversite gibi çalıştı. CHP doğuya gidemez diyenlere inat gitti. 1 yolda 2 yıl geçti. Ezici parasal gücü olan, medyayı tehdit eden bire bir hesaplaşamayan bir rakip var karşımızda. Engellemelere bütün iftiralara başlatılan linç kampanyalarına karşı duran bir CHP var. Buna karşın 4 milyon oy 23 koltuk kazandık. Bütün azınlık temsilcileri ile görüşen ilk genel başkan oldu” ifadeleri dikkati çekti.

ATATÜK, İNÖNÜ, ECEVİT...

- Salonda Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafıyla birlikte “Benim iki büyük eserim vardır, Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi” sözü ile Bülent Ecevit ve İsmet İnönü’nün fotoğraflarıyla birlikte, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “CHP’li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmek demektir. Yolumuz bu onurlu tarihi yazanların yoludur” sözünün yer aldığı dev afişler asıldı.

“SAVAŞA HAYIR”

- Salonda, “Savaşa hayır”, “Milli İrade Hapsedilemez”, “Ey Özgürlük”, “Çözüm CHP’de”, “Emperyalizme ve Taşeronluğa Hayır”, “Kindar Değil, Özgür Gençlik”, “Değişimi Ancak Devrimciler Yapar”, “El Ele Omuz Omuza, CHP İktidara”, “Faşizme Geçit Yok”, “Demokrasiyi Biz Getirdik, Biz Yücelteceğiz”, “Liderimiz Kemal Hedefimiz İktidar”, “Baskı ve Zulüm Düzeni CHP ile Bitecek” sloganlarının yer aldığı afişler yer aldı.

- CHP Avcılar Gençlik örgütünün, “Milletvekilleri koğuşta, katliamcılar sokakta, uyan Türkiye! Zulüm iktidar olmuş” şeklinde yazılı afişi de dikkat çekti.

- Kurultayda Hoy-Tur bir gösteri sunarken işitme engelli vatandaşlar için de konuşmalar işaret diline çevrildi.

DİVAN BAŞKANI ÖYMEN

- Kurultayda 81 il başkanının imzası ile Divan Başkanlığı’na Altan Öymen oy birliği ile seçildi. Kılıçdaroğlu Divan’ı belirlemek için söz aldığında “Hafta içi kurultay mı olur denildi. Her şartta kurultay olur” dedi. Kılıçdaroğlu, “hafta içi” ifadesi yerine dilinin sürçmesi üzerine “hafta sonu” dedi.

SİLİVRİ’DEN DE MESAJ GELDİ

- Salonda CHP’nin tutuklu milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın da mesajı okundu ve büyük bir alkış aldı.

- Bir grup izleyici, üzerinde “Ey Özgürlük” yazan ve Ergenekon tutuklusu CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın posterini taşıdı.

- Ergenekon tutuklusu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, kurultaya gönderdiği mesajında, “Değişim süreci başladığında akıllı insanlar değirmen kurar, korkak insanlar duvar örer. Bütün organlarını nadastan çıkaran CHP, toplumun tüm özlemlerine yanıt verebilecek konuma ulaşmıştır. Değişime en iyi uyum sağlayan ayakta kalır” dedi.

HER HAFTA KURULTAY OLSUN

- Yönetime muhalif isimlerden Mersin Milletvekili İsa Gök de yaptığı konuşmada, “Kurultaya 1 hafta kala laiklik Atatürkçülük aklımıza geliyor. Her hafta kurultay yapalım belki o zaman siyasi yelpazemize daha iyi otururuz. Kemalizmi terk etmemizi isteyen Alman SPD’nin mesajı okundu burada. Buradan söylüyorum ben de Kemalizmi terk etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

CHP’nin 34. Olağan Kurultayına damga vuran notlar şöyle:

- Arena Spor Salonu sabah 07:30’da dolmaya başladı. Salon tamamen dolarken çok sayıda vatandaş dışarıda kaldı.

- Deniz Baykal, kurultaya geldiği araba önce otoparka alınmadı. Bir süre bekleyen Baykal sonra içeri alındı.

- Salonda Grup Yorum tarafından seslendirilen Gündoğdu Marşı da çalındı. Salondakilerin marşın “Yurdumuza faşist dolmuş vurun gardaşlar vurun...” bölümünde ayağa kalktıkları ve alkışladıkları görüldü.

- Devrimci sola atfedilen Gündoğdu Marşı defalarca çalınırken salonda hep bir ağızdan söylendi ve yine devrimci sol grupların kullandığı “İsyan, Devrim, Özgürlük” ve “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı.

- Salonda çalınan Gündoğdu Marşı dışında İzmir Marşı da büyük alkış aldı. Salonda, “Karlı Kayın Ormanı”, “Atabarı” şarkıları ile Lazca çok sayıda şarkı da çalındı.

- Kurultay başlayana kadar Onur Akın, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram ve Grup Yorum şarkıları çalındı, Nazım Hikmet’e ve Pir Sultan Abdal’a ait şiirler söylendi. Lazca ezgilerin de çalınması dikkati çekti.

KILIÇDAROĞLU SANATÇILARLA

CHP lideri, Divan belirlendikten sonra sanatçıların yanına giderek aralarına oturdu. Burada bir süre Musa Eroğlu ve Mustafa Özarslan ile sohbet eden Kılıçdaroğlu yaklaşık yarım saat burada kaldı.

Kurultaya davet edilen sanatçılardan Eşber Yağmurdereli, Suavi, Edip Akbayram, Onur Akın, Gülriz Sururi, Hilmi Yarayıcı, Melike Demirağ, Mustafa Altıoklar gibi isimler katıldı.

TÜM DÜNYA KURULTAYDA!

Kurultaya, Sırbıstan, Filistin, Hollanda, Irak, ABD, Almanya, Arnavutluk, Fransa, Hırvatistan, Hindistan, İran, İsrail, Japonya, Kanada, Kosova, Meksika, Özbekistan, Polonya Rusya, Ukrayna, Vietnam ve Yunanistan temsilcileri katıldı.

Değişim adımlarını destekliyorum

- Almanya Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel kurultaya mesaj yolladı. Gabriel mesajında, “Sana SPD’den iyi dileklerimi gönderiyorum. Partinin modernleşme sürecinde daha iyi adımlar atmanızı sağlayacağınıza inanıyorum. Değişim adımlarınızı destekliyorum. Birçok alanda kuracağımız ilişki ile sosyal demokrasiyi daha da derinleştireceğini bilmenizi isterim.

Yorgo’dan ‘Sevgili Kemal’ diye başlayan videolu mesaj

- Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu video mesajında, Kılıçdaroğlu’na “Sevgili Kemal” diye seslenirken, CHP’nin 34. Olağan Kurultayını çok önemli bir dönemde yaptığını ifade etti. Küresel mali krizin, Avrupa ile dünyada olan etkilerinin sosyal demokrasiyi daha önemli kıldığını belirten Papandreu, “Küresel piyasaların kontrol altında bulundurulması ve insanların piyasaların gidişatına hizmet etmesinden ziyade, bize hizmet etmeleri için güçlerimizi birleştirip demokratik araçları yükseltmemiz lazım” dedi.

Haberin Devamı