Gazete Vatan Logo

‘Değişiklikle ilgili yalan söylüyorlar’

Anayasa değişikliğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşin aslını bilmezsek biz bile tereddüde kapılıp, ‘Ne oluyor’ diyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller, ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış söylüyor” dedi.

‘Değişiklikle ilgili yalan söylüyorlar’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün toplu açılış törenlerine katıldığı Gaziantep ve Adıyaman’da referandum konusunda mesajlar verdi. Yaklaşık 25 bin kişinin toplandığı Gaziantep’te “Her kim ki bu ülkede farklı mezhep ve meşreplerden insanlar bir arada yaşayamaz diyorsa gelsin Gaziantep’e baksın” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

‘Yeni bir yol ayrımı’

“Türkiye istiklal ve istikbal mücadelesinde yeni bir yol ayrımındadır. Uzun geçmişi olan yönetim sistemi arayışlarımızda reform mahiyetinde bir yeniliğe gidiyoruz. Bu sistemin ilk adımını 2007 Anayasa değişikliğinde atmıştık. İkinci adım, 2014 yılında şahsımın doğrudan halk oyuyla Cumhurbaşkanı seçilmesiydi. Şimdi 16 Nisan’da bu reformun nihai adımını atıyoruz. Türkiye demokrasi ile yönetilen bir ülkedir. Elbette herkes tercihinde hürdür, özgürdür. Ama milletimizin her bir ferdinin yaptığı tercihin sonuçlarını bilmek hakkıdır.”

‘Rejim değişmiyor’

“Maalesef, Anayasa değişikliyle ilgili olarak o kadar yanlış bilgiler yayılmaya çalışılıyor ki, işin aslını bilmezsek biz bile tereddüde kapılıp, ‘Ne oluyor’ diyeceğiz. Anayasa değişikliğine ve cumhurbaşkanlığı sistemine karşı çıkan gafiller, ha bire bir şeyler söylüyorlar ama hep yanlış söylüyor, ne yazık ki yalan söylüyorlar. Şayet hala kafasında soru işareti olanlar varsa, bunları dinledikten sonra inanıyorum tercihi kesinleşecek. Her şeyden önce Türkiye’de CHP’nin dediği gibi rejim değişmiyor. Yürütme ortadan kalkmıyor, Meclis kapanmıyor, yargı etkisiz hale getirilmiyor. Cumhuriyetimizin son asırdaki en büyük kazanımı 16 Nisan olacak. Demokrasiyi zayıflatmak şöyle dursun, daha da güçlendiriyoruz. Nasıl mı; ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçme yetkisini tüm aracıları çıkarıp doğrudan millete veriyoruz. Bunun için yeni sistemin adı Cumhurbaşkanlığı Sistemi veya Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi. Cumhurbaşkanı sadece bütçe kanunu teklif edebiliyor, onun dışında tüm yasama yetkisi milletvekillerine ait. Utanmadan sıkılmadan Meclis kalkıyor diyorlar, bunların yalanlarından bıktık.”

Haberin Devamı

‘Yeniden doğuş olacak’

Haberin Devamı

“Her şeyden önce yargının bağımsızlığı, tarafsızlığıyla güçlendiriliyor. 16 Nisan gençlerin günü. Siz gençlere siyaset yolunu açmayanlar bunun yolunu görecekler. 18 yaşındaki gence seçme hakkı veriyorsun da, seçilmeyi niye vermiyorsun? Gençlere güveniyorum. 16 Nisan yeniden doğuş olacak. İnşallah bu yeni dirilişin, ayağa kalkışın işareti olacak.”

‘Rakka’yı da temizleyeceğiz’

“Gaziantep’te 56 kardeşimizin şehit edildiği olay var ya o alay bizim Cerablus’a girmemize işaret oldu. Burada ziyarete geldim ve arkadaşlarıma ‘artık durmak yok, kim ne derse desin artık Suriye’ye giriyoruz’ dedim. Sonra Cerablus’a girdik, durmadık, El Rai’ye girdik. Şimdi oralarda sahipleri var. Dabık’a indik; El Bab’a indik. Şimdi El Bab’da halloluyor. Bundan sonra Münbiç var. Amerika ile koalisyon güçleriyle mutabık kalırsak, Suudi Arabistan, Katar ile mutabık kalırsak Rakka’yı da temizleyeceğiz.”

‘Ailesi içinde seçim olsa...’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’daki konuşmasında şunları söyledi: “Gerçekten demokrat olan, demokrasiyi sindirmiş olan herkes, bu ülkede yüzde 50 artı 1 ile iş başına gelecek cumhurbaşkanının, millete karşı sorumluluklarını yerine getirmek dışında bir niyete sahip olmayacağını bilir. Aksini söyleyen, emin olun kesinlikle art niyetlidir. Ömründe, mahallesine muhtar seçilmeyecek, hatta belki ailesi içinden seçim yapılsa yarıdan fazla oy alamayacakların, cumhurbaşkanlığı sistemini ‘tek adamlık’ ile tarifi, hezeyandan başka bir şey değildir. Tek adamlık CHP’nin işidir.”

Haberin Devamı