Gazete Vatan Logo

‘Defalarca özür dilediler’

'Bir teknik düzeltme olarak gördük bunu, onun için şey yapmadık. Bir iletişim hatası oldu diyelim'

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu ve BDDK ve TMSF başkanlarının yeniden atanabilmesine imkan sağlayan değişiklikten haberi olmadığı ortaya çıkmasının ardından söz konusu teklifi rötuşlatan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Arkadaşlar defalarca aradılar, özür dilediler. ‘Biz bir teknik düzeltme olarak gördük bunu, onun için şey yapmadık. Bir iletişim hatası oldu diyelim. Arkadaşlar bir daha olmayacağı konusunda özürlerini bize ilettiler” dedi.

Babacan, kendi yetkisi altındaki kurumlara ilişkin yasal değişikliği VATAN’dan öğrenmişti. Meclis’e sevk edilen ve 12 yıllık zorunlu eğitime ilişkin yasa teklifine eklenen düzenlemeyle, görev sürelerinin bitmesine yakın BDDK ve TMSF başkanlarının yeniden atanabilmelerini sağlayacak manevra yapılmak istenmişti. Teklif, AK Partili 5 grup başkanvekili Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı, Ahmet Aydın ve Mahir Ünsal imzasıyla sunulmuştu.

AK Parti’nin Meclis’e sunduğu ve kendi yetkisindeki BDDK ve TMSF başkanlarının görev süresinin uzatılmasına ilişkin yasa değişikliğinden haberdar olmadığı ortaya çıkan ve daha sonra duruma el koyarak teklifteki süreyi 10 yılla sınırlandıran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuya ilişkin sorular üzerine yaptığı açıklamada, “Arkadaşlar defalarca aradılar özür dilediler. Bir iletişim hatası oldu diyelim. Arkadaşlar bir daha olmayacağı konusunda özürlerini bize ilettiler” dedi. Babacan, Meksika’da katılacağı G-20 Bakanlar Toplantısı’na hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği toplantıda soruları yanıtladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile ilgili düzenlemelere ilişkin bir soru üzerine Babacan, şunları söyledi: “Burada Başbakanlık bürokrasisi bir hukuki boşluğu doldurmak için Meclis’le direkt kontak kurmuş ve böyle bir işe başlamışlar. Gerçi arkadaşlar da aradılar, özür dilediler. ‘Biz bir teknik düzeltme olarak gördük bunu, onun için şey yapmadık. Kusura bakmayın’ diye defalarca özür de dilediler. Ama bu artık olmuş bitmiş bir şey. Çok önemli değil. Biz zaten bunun ötesindeki düzenlemeleri yapacağız. Evvelsi gün akşam sayın Başbakanımızla hepsini konuştuk. Doğrusu nedir? Bunun üzerinde de Sayın Başbakanımızın kati talimatlarını aldık. Bu yönde düzenlemeler yapılacak, 5 artı 5 sistemini getireceğiz. Şu andaki teklifteki olduğu gibi sürekli bir ucu açık, BDDK ve TMSF üyeliği ya da başkanlığı söz konusu olmayacak. Hatta süreyi 6 yıldan 5 yıla indireceğiz ve en fazla, bir üye iki dönem atanabilecek. 10 yılla toplam görev süresi geçemeyecek. Bir hukuki boşluğu doldurma çabasından dolan bir iletişim hatası diyelim.”

VATAN’dan öğrenmişti

AK Parti Grup Başkanvekilleri tarafından, BDDK ve TMSF başkanlarının yeniden atanabilmelerini sağlayan düzenlemenin Meclis’e gönderildiğini sonradan öğrenen Babacan, kendisine bağlı kurumlarla ilgili sürece ağırlığını koydu. Babacan, gelişmeyi öğrendiği günün akşamı İstanbul’a giderek, Başbakan Erdoğan’la görüştü ve düzenlemenin rötuşlanması için onay aldı. Görüşmenin ardından da açıklama yapan Babacan, kurul başkan ve üyelerin görevlerinde sınırsız sürenin söz konusu olmayacağını, 5 artı 5, iki dönemle sınırlı görev yapacaklarını ve en önemlisi ne olursa olsun toplam sürenin 10 yılı geçmeyecegini, atamadaki süreyi de 6 yıldan 5 yıla indirdiklerini belirtmişti.

Lüks otoda vergi indirimi yok

Başbakan Yardımcısı Babacan, lüks otomobil ile hafif ticari otomobilde vergi indiriminin hükümetin gündeminde olmadığını söyledi. Babacan, G20 toplantıları için Meksika’ya hareketinden önce soruları yanıtladı. Babacan, lüks otomobil ile hafif ticari otomobilde vergi indirimine ilişkin, “Bizim gündemimizde böyle bir şey yok, hükümetimizin gündeminde öyle bir şey yok. Teknik çalışma, herkes her yerde yapabilir. Ama hükümetimizin gündeminde böyle bir şey yok” dedi.

10 yıl sınırı bugünkü başkanları etkiledi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın getirdiği ‘10 yıl sınırıyla’ mevcut BDDK ve TMSF başkanları için durum değişti. Yeniden atansalar bile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin 1 yıl, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül 2 yıl daha başkanlık yapabilecek.

ANKARA - AK Parti grup başkanvekilleri tarafından, BDDK ve TMSF başkanlarının yeniden atanabilmelerini sağlayan düzenlemenin Meclis’e gönderildiğini sonradan öğrenen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kendisine bağlı kurumlarla ilgili sürece ağırlığını koyunca düzenlemenin niteliği de değişti. Yasa teklifinde yeraldığı haline göre başkan ve üyeler sınırsız şekilde yeniden atanamayacak. Ayrıca üye ve/veya başkan olarak atanmalarına ilişkin tarihten itibaren geçen süre ise 10 yılla sınırlanacak. Yani başkan ve üyeler, her iki görev için de toplam 10 yıldan fazla Kurul’da görev yapamayacak. Bu değişiklik, her iki kurum başkanının durumunu etkileyecek. Buna göre BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, görev süresinin bittiği 7 Nisan 2012 tarihinde yeniden atansa bile, sadece 1 yıl başkanlık yapabilecek. Aynı şekilde TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, görev süresinin bititği 29 Şubat 2012’de yeniden atansa bile sadece 2 yıl başkanlık koltuğunda oturabilecek.

Bilgin 1 yıl atanabilecek

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, eski BDDK Başkanı Engin Akçakoca’nın kalan süresini tamamlamak üzere Aralık 2003’de başkan olarak atanmıştı. Bu sürenin tamamlanmasının ardından Nisan 2006 yılında başkanlık koltuğuna tekrar atandı. 6 yıldır başkanlık görevini yürüten Bilgin’in 7 Nisan’da görev süresi doluyor. Bilgin, 3 yılı “kalan süreyi tamamlamak için” olmak üzere toplamda 9 yıl başkanlık yapmış olacak. Yeniden atansa bile başkanlık görevini 1 yıl sürdürebilecek.

Gül, 2 yıl atanabilecek

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, 2004 - 2010 yılları arasında TMSF’de İkinci Başkanlık görevini yürüttü. Şubat 2010’dan bu yana 2 yıldır TMSF Başkanı olarak görev yapıyor. Gül’ün, 2010 yılında, 6 yıllık görev süresini doldurmuş olmasına karşın başkan olarak atanması tartışma yaratmıştı. 2004’te TMSF İkinci Başkanlığı görevine getirilen Gül, bu kapsamda ‘6 yıllık görev süresi dolduğu için başkanlığı bırakmak’ durumunda kalan Ahmet Ertürk ile aynı dönemde göreve başlamıştı. Bunu sağlayan gelişme ise 2006 yılında yaşanan TMSF’de yaşanan “kura” olayıyla ilgili. Buna göre, üst kurul üyeliklerinde görev süresi 6 yıl ve üst kurullarda üyelerin 1/3’ü iki yılda bir yenileniyor. Gidecek iki isim de kurayla belirleniyor. 2006’da yapılan kura çekiminde, gidecek isimlerden biri olarak Gül çıkmıştı. Gül’ün gitmesi gerekirken, yeniden ataması yapıldı. Gül’ün yasal olarak 6 yıl olan görev süresinin başlangıç tarihi de 2006 kabul edildi. Gül’ün 6 yılı 2012 Şubat ‘ta dolacağı için ayrılması gerekiyor. Yeni düzenlemeye göre de Gül’ün 2014 yılına kadar 2 yıllığına başkan olarak atanması mümkün olabilecek.

Gül: Başbakan ile görüşmemde bu konular gündeme gelmedi

ÖTE yandan dün gelişmelerle ilgili kurumun Basın ve Halkla İlişkiler birimi üzerinden bir açıklama yapan TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Başbakan’ı ameliyatından sonra ziyaret ettiğini ancak kendi görev süresiyle ilgili konunun bu ziyarette gündeme gelmediğini söyledi. Açıklamada, “TMSF ve BDDK Başkanlarının yeniden atabilmelerine imkan verecek bir kanuni düzenleme yapılması, sözkonusu Kurum Başkanlarının istek ve inisiyatiflerinin tamamen dışında bir mesele olup, Yüce Meclis’in Saygıdeğer Vekillerinin hiçbir telkin ve baskıya maruz kalmadan, tamamen kendi hür iradeleri ile yapabilecekleri bir düzenlemedir” denildi.

BDDK’da ibre Muttalip Ünal’a döndü

Geçtiğimiz bir kaç günde yaşanan gelişmeler ekonomi kulislerini de hareketlendirdi. BDDK ve TMSF’yle ilgili ‘yeniden atama’ düzenlemesinin gündeme gelmesiyle kulislerde mevcut başkanların yeniden atanıp atanmayacakları tartışmaları başladı. Ancak ibrenin son dönemde BDDK başkanlığı için Muttalip Ünal’ı işaret ettiği iddia ediliyor. Ünal, Başbakanlık Teftiş Kurulu başkanlığı yapmış, ardından BDDK’ya üye, ardından da ikinci başkan olarak atanmıştı. BDDK ve TMSF başkanlarının yeniden atanabilmesiyle ilgili operasyonunun Başbakanlık - AK Parti kurmaylarınca yapılmış olması da bu iddiayı güçlendiriyor. Ünal, Başbakanlık üst düzey yönetiminin ekibinden olarak görülüyor. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün ise yeniden atanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni başkanların maaşı 15 bin liradan 5 bin 500 liraya gerileyecek

Hükümetin ‘Eşit işe, eşit ücret’ olarak bilinen kararnamesinin ilk kurbanları BDDK ve TMSF’ye yeni atanacak başkanlar olmuştu. Mevcut düzenleme ile TMSF’ye ve BDDK’ya yeni atanacak başkanların maaşları 5 bin 500 liraya geriliyor. Ancak hükümetin atamayla ilgili düzenleme yapılırken, yeni başkanların düşecek olan maaşlarına da bir düzeltme yapacağı ifade ediliyor. Mevcut kararname ile halen yaklaşık 15 bin lira düzeyinde olan iki başkanın maaşı, yaklaşık üçte bir oranında azalarak 5 bin 500 liraya gerilecek. Mevcut başkan ve üyelerin maaşlarında ise “kazanılmış hak” olduğu için bir değişiklik olmuyor. Böyle olunca da yeni atanacak başkanların maaşı, halen yaklaşık 14 bin lira maaş alan üyelerin yanında yaklaşık üçte bir oranına inmiş olacak. Son dönemde hareketlenen kulislerde, hükümetin bununla ilgili eleştiri ve şikayetleri gündemine aldığı ve bu eşitsizliği giderecek bir düzenleme yapacağı iddia ediliyor. Sözkonusu düzenlemenin atamayla ilgili yasa teklifine konulabileceği gibi, bir başka yasaya da eklenebileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı