Gazete Vatan Logo

‘DEAŞ imamı’nı tehdit görmemişler

Katalan yargısının 2015’te, Barcelona ve Cambrils saldırılarını düzenleyen DEAŞ hücresinin lideri Abdülbaki el Sati’yi, ‘tehdit’ oluşturmadığı gerekçesiyle sınır dışı etmediği ortaya çıktı

‘DEAŞ imamı’nı tehdit görmemişler

Geçtiğimiz hafta Barcelona ve Cambrils kentlerinde 14 kişinin ölümü, yüzlerce kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırılarını düzenleyen DEAŞ hücresinin kurucusu Abdülbaki el Sati’nin, 2015’te İspanya’dan sınırdışı edilmekten son anda kurtulduğu açıklandı. Yerel basında çıkan haberlere göre Katalan Savcılığı, 2012 yılında uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hapse giren ve 2014’te erken tahliye edilen 43 yaşındaki El Sati’nin sınırdışı edilmesini talep etti. Bir alt mahkemenin talebi uygun görmesi üzerine davayı temyize götüren El Sati’nin avukatı, müvekkilinin sınır dışı edilmesinin insan haklarına aykırı bir durum olacağını iddia etti. Temyiz mahkemesi, 2002 yılında İspanya’ya göç eden Fas kökenli El Sati’nin, o tarihten bu yana bir ‘tehlike’ oluşturmadığına ve topluma entegre olduğuna karar vererek, radikal imamın ülkede kalmasına hükmetti.

Hâlâ inkar ediyor

Cambrils’teki saldırıda öldürülen Musa Okabir’in gözaltındaki ağabeyi idris Okabir, önceki gün çıkarıldığı mahkemede hakkındaki suçlamaları reddetti. Daha önce kardeşinin kimliğini çaldığını öne süren İdris, terör örgütü DEAŞ’la herhangi bir bağı bulunmadığını iddia etti. 28 yaşındaki Fas kökenli Okabir, saldırılarda kullanılan araçların da, bir evin taşınmasına yardım için kiralandığını düşündüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Belçika El Sati’den şüphelendi

DEAŞ’ın ‘Ripoll Hücresi’ni kuran imam El Sati’nin geçen yıl bir süre kaldığı Belçika’da, yerel makamların izlemesine takıldığı da ortaya çıktı. Belçika polisinin, başkent Brüksel yakınlarındaki Vilvoorde Kasabası’na yerleşen El Sati’nin şaibeli geçmişi nedeniyle alarma geçtiği ve Fas kökenli imam hakkında İspanyol yetkililerden bilgi istediği, ancak bir cevap alamadıkları belirtiliyor. Vilvoorde Kasabası’nda yaşayan Müslümanların, camilerinde imamlık yapmasına izin vermediği El Sati, bir süre sonra İspanya’ya geri dönmüştü.