Gazete Vatan Logo

‘Dava düşürülsün’ talebi!

Gazze’ye yardım götürmek için yola çıkan “Mavi Marmara” gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin görülen davada duruşma savcısı, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesini talep etti

‘Dava düşürülsün’ talebi!

Gazze’ye yardım götürmek için yola çıkan “Mavi Marmara” gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levvi hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

Reddi hakim reddedildi

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya firari sanıklar katılmazken, çok sayıda müşteki ve avukatı hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, bir önceki celse müşteki avukatları tarafından yapılan reddi hakim talebinin de İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini belirtti. Mahkeme Başkanı Maksut Karakulak, bir önceki celse istenen Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmanın geldiğini belirterek, gelen evrağa göre bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, anlaşmanın gönderilen Türkçe metnini okudu. İsrail Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan bu anlaşmanın 9 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini, Türkiye’nin yargılama hakkından vazgeçtiğini söyleyen duruşma savcısı Hüseyin Aslan, “Anlaşmanın 4. maddesi bizim için yargılama koşuludur. Bundan sonra davanın devam etmesi mümkün değildir” diyerek davanın düşürülmesini istedi.

Haberin Devamı

‘Yok hükmünde sayılsın’

Savcı Aslan’ın talebinin ardından, mağdur avukatlarından Kaya Kartal “Ortada bir anlaşma var. Bu anlaşma davayı tıkamakta. Bizce bu anlaşma yok sayılması gereken bir anlaşmadır. İsrail ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşma bir ceza davasını düşürmemeli. Gerçek mağdurların hislerini yok sayarak imzalanan anlaşmalar devletler arasında önem arz etse de davayı etkilememeli, anlaşma yok hükmünde sayılmalıdır. Yargı bağımsızlığı ihlal edilmeye çalışılmaktadır” diyerek anlaşmanın yok sayılmasını ve yargılamaya devam edilmesini talep etti. Ara karar oluşturan mahkeme, İsrail-Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebini reddederek duruşmaya ara verdi.

Haberin Devamı

31 Mayıs 2010

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi’nin organize ettiği ve Gazze’ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz’de, İsrail’den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki uluslararası sularda 31 Mayıs 2010’da İsrail Savunma Kuvvetleri’nin yaptığı saldırıda 10 yolcu İsrailli komandolar tarafından öldürüldü.