Gazete Vatan Logo

'Darbeciler bu kurumlara el koyacaktı'

Zaman gazetesi, "Darbeciler bu kurumlara el koyacaktı" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Bu haberde HAVELSAN'ın da adı geçiyordu...

Darbecilerin, el konulacak kamu kurumlarını tek tek belirlediği ortaya çıktı.

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada ele geçirilen Balyoz darbe planına ilişkin belgelerde darbecilerin, el konulacak kamu kurumlarını tek tek belirlediği ortaya çıktı. İbrahim Fırtına'nın sözlü direktifiyle İstihbarat Başkanı Hava Pilot Tümgeneral Ziya Güler tarafından oluşturulan belgede 193 subay sorumlu olarak görevlendirilmiş. Belgelere göre Balyozcular, darbenin gerçekleşmesinin ardından Türkiye'nin hayati öneme sahip kamu kurumlarına el koyacaktı. Balyozcular darbeden sonra TÜPRAŞ'a el koymayı planlamış. Plana göre,Atatürkve Sabiha Gökçen Havalimanları, İDO, Bandırma Balıkkesir, Bursa şehirlerarası otobüs işletmeleri,doğalgazişletmeleri gibi ülke için hayati öneme sahip kuruluşlara askerler atanacak. Telekom'un yönetimine Hava Albay Osman Kapani Aktaş başkanlığında 5 subay görevlendirilmiş. Darbeciler,İstanbulBursa, Balıkesir, Bandrma, Yalova gıda üretim tesislerinin kontrol ve denetimine de el koymayı planlamış.

Savunma Sanayii de darbede kullanılacaktı

-Planladıkları darbe için askerler dışında toplumun çeşitli kesimlerini de kullanmak üzere çalışma yapan 'Balyoz' ekibi, buna savunma sanayini de dahil etmiş. Balyoz davası sanığıemekliTuğgeneral Süha Tanyeri'nin belgeleri arasında yer alan 'Savunma Sanayii' başlıklı Excel dosyasında bu alanda çalışan bin 80 kişinin ismi yer alıyor. Faruk Yarman'ın koordinesinde darbe planına destek olmaları hedeflenen personel, Askeri Elektronik Sanayii (ASELSAN), Hava Elektronik Sanayii AŞ (HAVELSAN), Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI-TUSAŞ), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde görev yapıyor.

Darbede kullanılacak savunma sanayii personelinin ismi, Gölcük'te bulunan ve Balyoz davasına ek olarak gönderilen delillerden 14. klasörde yer alıyor. Süha Tanyeri'ne ait belgeler arasındaki 'Savunma Sanayii' başlığını taşıyan dokümanda 6 ayrı kurumda çalışan ve darbede görevlendirilebilecek toplam bin 80 kişinin ismi bulunuyor. Bu isimlerin başına ise genel koordinatör olarak Faruk Yarman getiriliyor. Darbede yardımcı olmak üzere ASELSAN'dan 51 kişinin ismi belirlenmiş. Bu isimlere Gökhan Alganatay başkanlık ediyor. HAVELSAN'dan seçilen 357 kişinin başında Ahmet Özkoca bulunuyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan 71 kişi, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'den darbede yardım almak üzere 4 kişinin ismi geçiyor.

Güvenilir, yeni yapılanmada görev verelim

Bunları koordine edecek isim olarak da Demir Çiğdemoğlu getirilmiş. Plana göre, TAI'den Bora Öskiper başkanlığındaki 530 kişi, TÜBİTAK'tan da Yüksel Çipli koordinatörlüğündeki 67 kişi darbeye yardım edecekmiş. Savunma Sanayii'ndeki isimleri darbeye ortak etmek isteyen darbeciler, bu kişiler hakkındaki kanaatlerini de belirtmiş. Kişinin ismi, çalıştığı kurum ve tayin edilecekleri kurumlar tek tek not alınmış. Buna göre, ASELSAN listesindeki 51 kişi için, "Güvenilir olup, yeni yapılanmada çeşitli kademelerde görevlendirilebilir personel" tabiri kullanılıyor. Güvenlik sektöründe çalışan elemanların darbeye iştirak etmeleri ve arkasından önemli görevlere gelmeleri planlanan belgede, elemanların bir kısmı da MİT'e yönlendirilmiş

Haberin Devamı