Gazete Vatan Logo

‘Darbe konuştular beraatleri bozulsun’

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 236 sanıklı Balyoz davasında beraat kararı verilen Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık için temyize gitti. Diğer 229 sanık için temyiz hakkından feragat etti

‘Darbe konuştular beraatleri bozulsun’

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği “Hak ihlali” kararının ardından 236 sanığın beraat ettiği davada, savcılık Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı beraat kararını Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yönünden temyiz etti.

Seminerde yaptığı konuşmalarla Çetin Doğan’ın darbeye teşebbüste bulunduğunu savunan savcılık; seminere katılıp konuşma yapan Emekli Tümgeneral Behzat Balta, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Erdal Akyazan ve Emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç’ın konuşmalarının da Doğan ile paralellik gösterdiğini belirterek haklarındaki beraat kararının bozulması gerektiğini belirterek temyize gitti. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı vekili Mehmet Aydın temyiz gerekçesini ise şöyle açıkladı, “Seminerde gerçek kişi ve kurumlardan söz edilmemesi gerekmesine rağmen, bu kurala uyulmayıp, sanıkların konuşmalarında gerçek kişi ve kurumlardan söz ettikleri, bu şekliyle sanıkların üzerlerine atılan suçun icrai hareketlerine başladıkları, elverişli vasıtalarla hükümeti devirme kastının ortaya konulmasından sonra buna ilişkin hareketlere başlanması halinde suçların icrai hareketlerinin de başladığının kabulü gerektiği, zaten suç işlenip tamamlandıktan sonra düzenin değişmiş olacağı, böyle bir durumda eylemi gerçekleştirenleri cezalandıracak makamın da olmayacağı değerlendirilmiştir.”

Haberin Devamı

‘Çetin Doğan lider’

“1. Ordu Komutanlığı’ndaki plan seminerinin, Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği” belirtilen dilekçede, Çetin Doğan’ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu, bununla ilgili olarak emirler verdiği ve bu doğrultuda görevlendirmelerin yapıldığı aktarıldı. Diğer sanıkların da, plan seminerindeki sunumlar dikkate alındığında, Çetin Doğan liderliğinde atılı suçlamaya konu eylemi gerçekleştirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldıkları, plan seminerine katılarak belirlenen amaç doğrultusunda sunum yaptıkları ve Çetin Doğan’ın eylemine iştirak ettikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Sanıkların, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçunu işlediklerinin anlaşıldığı belirtilen dilekçede, sanıkların atılı suçtan ayrı ayrı mahkumiyetlerine karar verilmesi gerekirken beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu vurgulandı. Kararın bozulması talep edildi.

‘Cami bombalanacak’ iddiası

Dava, 2003 tarihli “Balyoz Harekât Planı” başlıklı belgeler ile gündeme geldi. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı ve darbe zeminini hazırlama amaçlı Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarından oluşuyordu. 5000 sayfalık belgelerde Fatih ve Beyazıt Camilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası bir kişinin tutuklanması gibi planların olduğu ileri sürülüyordu.

Haberin Devamı

MAHKEME KARARI:

Amacını aşan konuşmalar yapılmışsa da...

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise beraat kararında; “Her ne kadar plan seminerinde bir kısım sanıklarca amacını aşan konuşmalar yapılmış ise de, isnat olunan suça ilişkin yasa maddeleri uyarınca bunların suç oluşturabilmesi için kişisel düşünce ve fikirlerin açıklanması bazında kalmayıp daha ileri aşamaya geçilmesi, en azından bir araya gelinerek darbe yapılması konusunda maddi olgularla desteklenecek şekilde bir anlaşmaya varılması gerekmektedir. İttifak yaptıkları yönünde bir kanaat ve sonuca varılamamıştır” ifadeleri kullanıldı.