Gazete Vatan Logo

'Darbe günlükleri' Başbakanlık'ta mı?

Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün yargılandığı davada ilginç gelişme

Kapatılan Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün, eski Deniz Kuvvetleri Komutanlarından emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen "Darbe Günlükleri" haberi nedeniyle yargılandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Mahkeme, sözkonusu günlüklerin Başbakanlık'ta bulunup bulunmadığının sorulmasına, var ise onaylı bir örneğinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen ve Türkiye'de 2004 yılında "Sarıkız" ve "Ayışığı" adı verilen iki darbe hazırlandığına ilişkin bilgilerin bulunduğu "Darbe Günlükleri" haberini yayınlayan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'ün yargılanmasına, Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Görmüş, emekli Oramiral Özden Örnek'e basın yoluyla alenen "hakaret" ve "iftira" ettiği gerekçesiyle, toplam 6 yıl 8 ay hapis cezası ile yargılanıyor.

GÖRMÜŞ: "HABER, KAMUOYUNU BİREBİR İLGİLENDİRİYOR"

Alper Görmüş, mahkemede verdiği ifadede, Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Remzi Yaşar Kızılhan tarafından hazırlanan iddianamede, Görmüş'ün emekli Oramiral Özden Örnek'e basın yoluyla alenen "hakaret" ve "iftira" suçlarını işlediği yönündeki iddiaları kabul etmediğini söyledi.

Günlüğün yaklaşık 3 bin sayfa olduğunu, kendilerinin ise günlükte darbelere ilişkin 60 sayfalık bölümü haberlerine taşıdıklarını belirten Görmüş, "Şayet niyetim iftira atmak ya da hakaret etmek olsaydı, günlükte daha kişisel, siyasal bağlantıları olan bölümleri yayınlardım. Yayınladığımız bölüm kamuoyunu birebir ilgilendiren bölümdü" dedi.

Görmüş, günlükleri kendilerine ulaştıran haber kaynağını açıklamayacağını vurgulayarak, "Öncelikle günlük Başbakanlıktan istensin, ben günlüğü mahkemeye ibraz edip etmeyeceğimi sonra belirteceğim" diye konuştu.

SANIK AVUKATLARI: "GÜL, ERDOĞAN VE ÖZKÖK DİNLENSİN"

Görmüş'ün avukatı Ümit Kardaş da, günlüklere ilişkin yazıların Nokta dergisinden önce Denizciler sitesinde günlerce yayınlandığını ve medyada yer bulduğunu hatırlatarak, buna rağmen Görmüş dışında başka bir gazeteciye dava açılmadığını ifade etti.

"Demokrasi ile yönetilen bir ülkede, darbe iddiaları araştırılacakken, böyle bir davanın açılmış olması dikkat çekicidir" diyen sanık avukatı, davaya ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenmesini, ayrıca hükümetin elinde olduğunu iddia ettikleri günlüklerin Başbakanlık'tan istenmesini talep etti.

GAZETECİLERİN DE TANIK OLARAK DİNLENMESİ İSTENDİ

Avukat Filiz Kerestecioğlu ise, Alper Görmüş'ün sözkonusu haberi yayınlayarak, yalnızca kamuoyunu bilgilendirmek ve basın özgürlüğünü kullanma hakkını kullandığını savundu. Kerestecioğlu, "Bu yayın dolayısıyla Nokta dergisi ciddi anlamda zarar görmüş, kapatılma aşamasına gelmiştir. Bu hususların dikkate alınmasını talep ediyoruz" dedi. Görmüş'ün avukatları, mahkemeye sundukları dilekçede, Erdoğan, Gül ve Özkök'ün yanısıra, aralarında Hasan Cemal, Enis Berberoğlu, Murat Yetkin ve Aslı Aydıntaşbaş gibi sözkonusu günlükler hakkında yazı yazan gazetecilerin de mahkemede tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu.

ÖRNEK'İN AVUKATI: "NOKTA'NIN ELİNDEKİ BELGELER AÇIKLANMALI"

Özden Örnek'in avukatı Dinçer Eskiyerli de, Alper Görmüş'ün yapmış olduğu haberlerle ilgili elindeki belgeleri ortaya koymakla yükümlü olduğunu belirtti. Haberin daha önce bazı sitelerde yayınlanmış olmasının "afaki" bir durum olduğunu öne süren Eskiyerli, "Kime ait olduğu belli olmayan sitelerde her gün pek çok yazı yazılmaktadır. Sanık, soruşturma aşamasında da haberin dayanağı belgeleri ibraz etmemiştir. Böyle bir konuda şu biliyordu, bu biliyordu şeklinde tanık dinletilmesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.

DAVANIN İKİNCİ DURUŞMASI 299 ŞUBAT'TA

Mahkeme, davaya ilişkin olarak Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nın 19 Nisan 2007 tarihinde verdiği "yetkisizlik" kararına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmasına ve Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlüklerin Başbakanlık'ta bulunup bulunmadığının sorulmasına, var ise onaylı bir örneğinin istenmesine karar verdi. Davanın ikinci duruşması, 29 Şubat 2008 tarihinde yapılacak.

Mahkeme çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alper Görmüş, Nokta dergisinin "yapılmayan birşey yapmaya başladığı sırada" yolunun kesildiğini ve kapanmaya zorlandığını belirterek, "Bunun üzüntüsü içindeyiz. Kişisel mağduriyet önemli değil" dedi. Görmüş, bir soru üzerine, mahkemeye sanık olarak çağrılması istenen gazetecilerin "Darbe Günlükleri"nin varlığına ilişkin hükümet yetkililerinden teyit aldıkları yönünde yazılar yazdıklarını ve haberler yaptıklarını vurgulayarak, bu yüzden mahkemede tanık olarak dinlenmeleri gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı