Gazete Vatan Logo

‘Daha kötü bir suç düşünemiyorum’

İstanbul Ortaköy’de bir gece kulübüne düzenlenen terör saldırısı dünyada geniş yankı buldu. Rusya Devlet Başkanı Putin, “Daha kötü bir suç düşünemiyorum, terörle ortak mücadele etmeliyiz” derken Obama, güvenlik güçlerine destek için talimat verdi

‘Daha kötü bir suç düşünemiyorum’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yılbaşı kutlamaları sırasında İstanbul Ortaköy’de bulunan Reina gece kulübünde en az 39 kişinin ölmesine sebep olan silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Sputnik’in haberine göre Putin, yaşanan saldırı nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a taziye dileklerini iletti. Putin, “Yeni yıl kutlamasında suçsuz insanları öldürmekten daha kötü bir suç düşünemiyorum. Fakat teröristlere insani duygular çok yabancı. Bizim ortak görevimiz terör saldırısına kararlı bir şekilde yanıt vermek” şeklinde açıklama yaptı.

Obama güvenlik talimatı verdi

- ABD Başkanı Barack Obama, saldırıyı sert bir şekilde kınadığını, Türkiye’nin gerek duyabileceği yardımlar konusunda direktifler verdiğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da kısa açıklama yaptı. “ABD, İstanbul’daki korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır” ifadesini kullanan Price, hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diledi.

- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, yazılı bir açıklama yaparak İstanbul’da meydana gelen terör saldırısını kınadıklarını bildirdi. Türk halkına ve olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilediklerini aktaran Toner, şunları kaydetti: “Soruşturma boyunca Türk yetkililerle yakın irtibat halinde olacağız. NATO müttefikimiz Türkiye’yle teröre karşı dayanışma halindeyiz. Ne yazık ki bu hain saldırı, masum insanları hedef alan en son çabadır. Bu tür saldırılar, sadece Türkiye hükümetiyle teröre karşı mücadelede birlikte çalışma kararlılığımızı artırmaktadır.”

Haberin Devamı

Hollande: Bu belayla mücadelemiz sürecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı. Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul’da yeni yıl gecesi düzenlenen ve en az 39 kişinin ölümüne sebep olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum. Fransa, bu olay karşısında Türkiye’yle dayanışma içindedir ve müttefikleriyle bu belaya karşı mücadelesini acımasızca sürdürecektir” denildi.

Haberin Devamı

İsrail: Kalplerimiz Türk halkıyla...

- İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin resmi Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce yaptığı açıklamada, “Kalplerimiz, Türk halkıyla birliktedir. Bu saldırı insanlığa karşı yapılmıştır. Dualarımız, yakınlarını kaybedenlerle ve yaralılarladır” ifadelerini kullandı.

- İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada, “İstanbul’da bir gece kulübüne düzenlenen alçakça terör saldırısının ardından düşüncelerimiz Türkiye ile birliktedir. Türk dostlarımızla omuz omuza duruyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkel: Teröristlerin insanlık dışı saldırısı

- Almanya Şansölyesi Angela Merkel, kınama mesajında “Teröristler... Bu insanlık dışı saldırıyla yeni yılı birlikte kutlamaya çalışan masum insanları hedef aldı. Düşüncelerim kurbanlar, aileleri ve arkadaşlarıyla...” dedi. Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da saldırıyı ‘zalim ve korkakça bir eylem’ olarak nitelerken “Almanya bu zor saatlerde Türkiye’nin yanında” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Apple CEO’sundan Türkçe taziye

Apple CEO’su Tim Cook Twitter’dan Türkçe bir mesaj paylaştı. Cook, “Sevgili Türkiye, acınızı ve üzüntünüzü paylaşıyoruz. #Istanbul kalbimiz sizinle” ifadelerini kullandı.

‘Birlikte özgürlüğümüz için savaşmalıyız’

İtalya Dış İşleri Bakanı Angelino Alfano, saldırıyla ilgili attığı kınama tweet’inde “Bize terörle mücadelede tatillerde ve kutlamalarda da durmamamız gerektiğini hatırlattı. Teröre karşı mücadelemizi sürdürmeliyiz. Hep beraber özgürlüğümüz için savaşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Irak’tan yuvalarını vurmak için çağrı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, yaptığı yazılı açıklamada, “İstanbul’daki çirkin saldırıyı kınıyoruz. Masum insanların kanını döken terör yuvalarını vurmak ve terörü yok etmek için en üst düzeyde koordinasyon kurulması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

AB: Dualarımız Türkiye ile

- Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini sosyal medyadan “2017 İstanbul’da bir saldırıyla başladı. Düşüncelerim kurbanlar ve aileleriyle. Bu tür olayların olmasını önlemek için çalışmalara devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Schulz: Bir kutlama gecesi olmalıydı

- Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, “Bir kutlama gecesi olması gerekiyordu: Teröristler, şiddet, ölüm ve ümitsizlik gecesine dönüştürdü. Kalbim, İstanbul ve Türkiye’yle” mesajını paylaştı.

İran: Şiddetle kınıyoruz

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi yaptığı yazılı açıklamada, Ortaköy’de düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirtti. Kasımi ayrıca, saldırı nedeniyle tüm Türk halkı ve hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye dileklerini sundu.