Gazete Vatan Logo

'Dağlardaki çocuklarınızı geri çağırın!'

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, tüm kepenklerin kapalı olduğu Hakkari’de yaklaşık 3 bin kişiye hitap ederken; PKK ve BDP’ye yüklendi. Kepenklerin zorla kapatıldığını belirten Erdoğan, "Hakkarili kardeşlerimin, Hakkarili gençlerin gerçeği görüp, şiddet politikalarını görmelerini istiyorum. Analardan da çocuklarını dağlardan geri çağırmalarını istiyorum" çağrısında bulundu.

Van’dan Hakkari’ye gelen Başbakan Erdoğan için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. 2 kobra ve 3 sikorsky helikopterle Hakkari’ye gelen Başbakan Erdoğan ve yanındakileri, Hakkari Valisi Muammer Türker ve partililer, Karayolları 114 Şube Şefliği’nde karşıladı. Güvenlik gerekçesi ile Erdoğan için burada özel bir helikopter pisti hazırlandı. Erdoğan’ı taşıyan helikopter buraya indi. Erdoğan’ı yöresel kıyafetler giyen kız çocukları çiçeklerle karşılarken, Erdoğan da onlarla hatıra fotoğrafı çektirip, sohbet etti.

AK PARTİ’NİN SEÇİM ŞARKISI, HAKKARİ’DE KÜRTÇE YANKILANDI

Başbakan Erdoğan seçim otobüsü ile kent merkezinden geçip, Hakkari Valisi Muammer Türker’i makamında ziyaret ettikten sonra Valilik önündeki miting alanına geçti. Erdoğan’ın için burada hazırlanan platform önünde ve çevresinde geniş önlem alınırken, AK Parti’nin seçim şarkısı ’Bir daha bir daha, Türkiye için bir daha’ burada Kürtçe çalındı. Az sayıdaki kalabalık, bu şarkıyla coşup bayrak salladı.
Erdoğan Hakkari Valiliği önünde yaklaşık 3 bin kişiye hitap etti. Erdoğan 3 muhabbet esasından söz ederek konuşmasına başladı. Erdoğan, bunların birincisinin vefa, ikincisinin edep, üçüncüsünün de mürüvvet olduğunu belirterek "Bizim aramızda birbirimize karışı vefa, edep, mürüvvet var. Kavuşma var. Birbirimize muhabbetle bağlıyız. Allah muhabbetimizi artırsın. Üsta Necip Fazıl, Seyyit Taha’yı Hakkari’de ziyaret ettiğinde şu mısralar dilinden döküldü. ’Şemdinli’nin dağlarının içtim nur çeşmesinden, kurtuldum akreplerin ruhumu deşmesinden.’ Bu yüzden Hakkari bizim bizim milletle muhabbetimizin nişanesidir. Biz hesabi değil, hasbiyiz"dedi.

KEPENK KAPATTIRMA EYLEMİ

Başbakan Erdoğan Hakkari’deki kepenk kapatma eylemine dikkat çekerek bunun kepenk kapatma eylemi değil, kepenk kapattırma eylemi olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle dedi:
"İnsanları tehdit ederek, insanlara belediye eliyle dehşet saçarak, buna kepenk kapatma diyemezsiniz. Bu insanların ticaret hürriyetine engel olmaktır. Sizin nereniz özgürlükten yana. Ben şu anda Hakkari’nin şu sokağından geçtiğimde insanlığımdan utanıyorum. Bu nasıl bir yerel yönetim. Burada altyapı, yol var mı? Bu paralar nereye gidiyor. Size hiç bir zaman yalan söylemedik. İlkelerimizden de taviz vermedik, vermeyiz. Kardeşlik ve eser siyasetimiz var. Bunların ki, ideolojiktir, siyasidir. Biz eserlerimizle konuşuyoruz, hizmetlerimizle konuşuyoruz. Vaatlerimizin arkasında duruyoruz. Yatırımlarla, reformlarla tüm Türkiye’nin ve Hakkari’nin çehresini değiştiriyoruz. Bir takım odaklar bizi engellemeye çalıştılar. Partimizi kapatmak istediler. Çirkin oyunlar oynadılar. Bu oyunlara tezgahlara gelmedik. Hiç birine eyvallah demedik, Hiç bir kışkırtmaya boyun eğmedik. Demokrasi ve özgülklere musallat olan bu çetelerle amansız mücadele ettik."

HAKKARİ VE İLÇELERİNİ KÜRTÇE İSİMLERİNİ TELEFFUZ ETTİ

Başbakan Erdoğan, Kürtçeyle ilgili geçmişte yaşanan sıkıntılara değinirken, Hakkari’nin ve ilçelerinin isimlerini de Kürtçe adlarıyla telefuz etti.. Erdoğan "Çukurca’da, Yüksekova’da Şemdinli’de Kürtçe kasetler gizli dinleniyordu. Ahmedi Hani’nin adı anılamıyordu. Mem-u Zin bilinmiyordu. Ama biz şimdi Mem-u Zin’i yayınladık. Anneler çocuklarıyla Kürtçe konuşabiliyor. Çölemerik (Hakkari), Gever (Yüksekova), Nevşar (Şemdinli), Çel (Çukurca) demek, telefuz etmek bile biliyorsunuz yasaktı. O günlerden, bugünlere geldik. Ülke bölünür dediler, Huzur kalmaz dediler, arkadaşlarımıza, partimize hakaret ettiler. Kardeşliğimiz daha da arttı. Dün Kürtçe kasetler tandırlarda saklanırken, şimdi devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapıyor. Bunu kim getirdi. biz getirdik, biz başardık. Daha ileri gedeceğiz" diye konuştu.

OY NAMUSTUR, ŞEREFTİR

Başbakan Erdoğan konuşmasında terör ve şiddetin yoksulluk ve acıdan başka bir şey getirmediğini, hiç bir meseleye de çözüm olmadığını söyledi. Erdoğan, molotof ve taşlarla hiç bir meselenin çözülemeyeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şiddet politikaları kimin ekmeğine yağ sürüyor, kime yarıyor. Bu ülkede hizmet verecek kimse, oyunuzu onlara verin. Futbol takımı gibi parti tutulmaz. Tehditlere boyun eğmeyin. Oy namustur, şereftir. Biliyorsunuz korkunun ecele faydası yoktur. Siz bu mücadeleyi vereceksiniz. Molotoflar, taşlar hangi meseleye çözüm getiriyor. Çocukların ellerine molotof veren, cam kırdırtan, kepek kapattıranlar, tarihe de milete de bunun hesabını veremezler. Demokrasi böyle gelmez. CHP, MHP ve BDP ittifak içindeler. Demokrasi ve özgürlük için çalışıyoruz. Onlar da bu süreci sabote etmek için gece-gündüz çalışıyorlar."

VATAN TOPRAKLARINDA AMELİYAT YAPTIRMAYIZ

Hakkari’de 2009 yılında yaptığı ’Tek milet, tek bayrak, tek devlet’ konuşmasına da dikkat çeken Erdoğan, "Tek millet dedik. Bunun içinde Türk var, Kürt var, Laz, Çerkez, Roman var, millet böyle oluşur. Arkadan bişey dedik. Bizim bu bayrağımızın rengi niye rahatsız ediyor birilerini? Rengi şehitlerimizin kanıdır. Hilal bağımsızlık, yıldız ise şehitlerimizin semboludur. Bir şey daha söyledik. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Uğrunda eğer ölen varsa toprak vatandır. 780 bin kilometrekareyle bu vatan bizimdir. Bu vatanın üzerinde de ameliyat yaptırmayız. Yaptırmaya çalışanlar avuçlarını yalasın" dedi.

ANNELERE ÇAĞRI

Erdoğan, BDP ile CHP’nin kol kola girererek, kendilerini inkar ettiklerini ve ilkelerini çiğnediklerini öne sürdü. Erdoğan annelere seslenerek çocuklarını dağlardan çağırmalarını istedi. Erdoğan, isim vermeden BDP’yi eleştirerirken şöyle dedi:

"Şu anda vatandaşlarımızı neden serbest bırakmıyorlar. Neden engel oluyorlar. Çünkü kendilerin inanmıyorlar. Biz Kürt kardeşlerimizi serbest bırakırsak, Zaten sizler onların kardeşleri değilsiniz. Bunlar hiç bir zaman benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olamaz. Halkını seven halkına hizmet verir. Hakkarili kardeşlerimin, Hakkarili gençlerin gerçeği görüp, şiddet politikalarını görmelerini istiyorum. Analardan da çocuklarını dağlardan geri çağırmalarını istiyorum. Bugün yasak yok, ifadelerin önünde engel yok. Bu konuda destek istiyorum. Türkiye’ye daha demokratik ileriye götürmek ve özgürlükleri genişletmek için destek istiyorum. Korkmadan kapı kapı dolaşmaya var mısınız? Hakkari için hayallerim var, bu hayallerin gerçekleşmesini istiyorum."

TERÖRDEN BESLENİYORLAR

Başbakan Erdogan, isim vermeden BDP’ye yüklenip, BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız miletvekili adayı Selehattin Demirtaş’ı sert bir dille eleştirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Hakkari’nin de esnafı kazansın istiyorum. İhracatını arttırsın, işsiz iş sahibi olsun. Bu hayal değil, yeter ki huzur, olsun. Terör bitsin, kan dursun, BDP Genel Başkanı ’Kandan beslenenlerin Allah belasını versin’ diyor. Hangi yüzle söylüyorsun. Hakkari’de benim vatandaşım elini kolunu sallayıp gezemiyorsa, bunun sorumlusu sizsiniz. Böyle bir günde esnafa kepenk kapattırıyorsanız, suçlu sizsiniz. 3 gün yas ilan ediyorlar, kepenk kapattırıyorlar, dünyanın neresinde var? Burada bir hocayı öldürüyor, şehit ediyorsunuz. Bu nasıl bir anlayıştır. Durum tespitini iyi yapmalıyız. Terör, bunların beslendiği tek yer. Terör varsa, BDP’ye oy var. BDP de onları besliyor. Eğer demokrası diyorsanız PKK’yı terör örgütü ilan edin dedik edemediler. Çünkü onunla besleniyorlar. Ölüm muhakaktır. Biz buna inanmışız. Buna inanmayanlar her gün korkar. İnanıyorsak hiç korkmayız. Ölüm son, değil başlangıçtır bizim için. Bizim değerlerimizde inancımızda ölümden sonra dirilmek vardır. Bunlarda böyle bişey yok. Kürtlerin İslamı dayatma ve kılıç zoruyla kabul etteğini söylüyorlar. Kürtlerin dininin Zerdüşltük olduğunu söylüyorlar" dedi.
Hakkari’ye yaptıkları hizmetleri anlatıp istismara boyun eğmemelerinide isteyen Erdoğan, konuşmasını kente yaptıkları hizmetleri anlatarak tamamladı. Erdoğan, Hakkari’ye havaalanı yaptırdıklarını belirtirken, Belediyeye gönderilen paraların nerede kullanıldığının hesabının da sorulmasını istedi. Erdoğan mitinge katılanların ev ev dolaşarak çalışmalarını isteyip, "Bağımsızlar size ne hizmet verecek? Tehditlere karşı dik durmaya çağırıyorum. Biz hizmetlerimizde geri durmayacağız. Terörden zararar gören vatandaşlarımıza 543 milyon TL ödedik. Hiç bir vatandaşımızın mağdur olmaması için tedbir aldık. Biz bunu yaparken, polisime, ülkemin sınırlarını korumak durumunda kalan askere silah doğrultan ellere biz sessiz kalamayız" diye konuştu.
Erdoğan, Hakkari’nin ardından da helikopterle Şanlıurfa’ya geçti

Haberin Devamı