Gazete Vatan Logo

'Dağılın yoksa dağıtırız!'

İşçiler ve polisler toplanmaya başladı

'Dağılın yoksa dağıtırız!'

Kurtuluş’tan Taksim Meydanı’na gitmek isteyen yüzleri maskeli bir gruba, polis Dolapdere’de müdahale etmişti. Ara sokaklara dağılan grup kısa bir süre sonra yanlarında molotoflarla geri döndü. Bilgi Üniversitesi arkasında toplanan gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Bunun üzerine göstericiler de molotof, havai fişek, bilye ve taş attı. Bazı göstericiler kaçarken buldukları lastikleri de yaktı. Vatandaşlar lastikleri kendi imkanlarıyla söndürdü. Bu arada göstericilerden birinin attığı molotof bir dükkanın çatısına düştü. Çatıda başlayan yangın dükkanda oturanlarca söndürüldü. Polisle göstericiler arasındaki gerginlik devam ediyor.



Bu arada Okmeydanı'nda yüzü maskeli DHKP-C'li bir grup toplandı. Polis müdahale etmeye hazırlanıyor.

Okmeydanı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Şişli istikametine doğru yürüyüşe geçti.Şark Kahvesi'nde bir araya gelen gruptakiler, Şişli'ye doğru yürürken, Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde önlem alan polis ekipleri yolu kapattı. Okmeydanı'ndaki cemevi arkasında yer alan Fatma Girik Parkı'nda toplanan başka bir grup da Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.
Dağılın yoksa dağıtırız

Bu arada, çevik kuvvet ekipleri, Mecidiyeköy Meydanı'nda toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla Büyükdere Caddesi'ni kapattı.DİSK'e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grup, Mecidiyeköy Meydanı'ndan DİSK'in genel merkez binasına yürümek istedi, ancak polis tarafından geri çevrildi.

Dağılın yoksa dağıtırız

TAKSİM'E YÜRÜYEN DİSK KORTEJİNE ŞİŞLİ'DE MÜDAHALE

1 Mayıs nedeniyle işçiler DİSK'in Şişli'deki genel merkezi önünde toplandı. Erken saatlerde toplanıp slogan atarak bekleyen işçiler 08.20'de için Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim'e doğru yürümeye başladı.

Dağılın yoksa dağıtırız

Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan ve sloganlar atan grubun önünde, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve sendika başkanları yer alıyordu. Polis helikopterinin havadan bölgeyi taradığı, Halaskargazi Caddesi'ne çıkan diğer sokak ve caddelerin de emniyet güçleri tarafından tutulduğu gözlendi. Caddedeki iş yerlerinin kapalı olduğu görüldü.

Polis, Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen ve dağılma uyarılarını dikkate almayan DİSK kortejine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.



POLİSTEN ANONS: DAĞILIN

DİSK Genel Merkezi nönünden Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başlayan ve bir süre Halaskargazi Caddesi'ndeki SGK İstanbul İl Müdürlüğü Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bekleyen grup, tekrar yürümeye başladı.

Dağılın yoksa dağıtırız

Grup, sloganlar eşliğinde Osmanbey Metrosu önüne ulaştı. Bu sırada iki Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA), Halaskargazi Caddesi'nin ortasında bekletildiği, polis memurlarının gaz maskelerini taktığı görüldü.

Polis, megafonla "Dağılmazsanız suç işlemiş olacaksanız. Bu yaptığınız gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu teşkil eder. Dağılmazsanız, çevik kuvvet ekipleri tarafından dağıtılacaksınız. Bu son uyarımız. Dağılmanız için size süre veriyoruz" uyarısında bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi. Dolar, 50 kişilik grup dışındaki diğer katılımcıların alana giriş yapamayacağını, aksi takdirde müdahale edeceklerini ifade etti.

Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.

Öte yandan Şişli'nin ara sokaklarından Büyükdere Caddesi'ne çıkmaya çalışan yüzleri maskeli bir gruba polis panzerle su sıkarak müdahalede bulundu. Grup, bu müdahalenin ardından Abide-i Hürriyet Caddesi'ne kaçtı. DİSK üyesi bir grup da Abide-i Hürriyet Caddesi'nden Şişli Camisi'ne doğru yürüyor. Cami önünde barikat kuran polis, burada bekleyişini sürdürüyor.

Şişli Halaskargazi Caddesi’nden Taksim’e yürümek isteyen bir gruba da polis müdahale etti. Grup, polise havai fişek atarak karşılık verdi.

MECİDİYEKÖY'DE DE POLİS MÜDAHALE ETTİ

Mecidiyeköy'de toplanan ve Taksim'e yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti.

Çöp konteynerleri ve yakındaki bir inşaattan aldıkları kalaslarla yola barikat kuran göstericiler polisin gazlı müdahalesi sonrası ara sokaklara kaçtı.

16 KİŞİ YARALI

Beşiktaş ve Şişli'deki olaylarda polisin attığı gaz bombalarından etkilenen vatandaşlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gazdan etkilenen 16 kişi getirildi. Bu arada ambulans personelinin gaz maskeleri ile görev yapması dikkat çekti
Dağılın yoksa dağıtırız
Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanarak Taksim’e doğru yürümek isteyen gruba, polis müdahale etti.

Sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, Taksim Meydanı’na doğru yürümek istedi.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis, grubu dağılmaları yönünde uyardı.

Uyarıya rağmen dağılmayan gruptakilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişeler atarak karşılık verdi.Gruptakiler ara sokaklara dağıldı.
Dağılın yoksa dağıtırız
Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda toplanan gruplara polis ekipleri müdahale ediyor.

Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde sabah erken saatlerde toplanarak yürümek isteyen ancak polis müdahalesiyle dağılan gruplar, Barbaros Bulvarı’nda yeniden bir araya geldi.
Dağılın yoksa dağıtırız

”Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar açan gruptakilere polis, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Uyarıya taş ve şişe atarak karşılık veren göstericilere güvenlik güçleri, tazyikli su ve gaz kullanarak müdahale ediyor.

ÜLKE TV KAMERAMANI YARALANDI

Göstericilerin attığı taşın isabet ettiği Ülke Tv kameramanı Fatih Yersiz, ayağından yaralandı. Astım hastası bir gösterici de gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan Türk Metal Sendikası’na üye yaklaşık 200 kişilik grup da Beşiktaş vapur iskelesi önünde toplandı.Beşiktaş’taki çevik kuvvet ekiplerine, polis helikopteri de havadan destek veriyor.

DİSK'TEN AÇIKLAMA GELDİ

DİSK Genel Merkezi önünde DİSK Genel Başkanı Kani Beko açıklama yaptı.

Beko'nun açıklaması şöyle:

'Bunca yıl yapılan eylemde kimsenin burnu kanamadı. 1 Mayıs'ı barış rüzgarları estiği bir dönemde başta Taksim olmak üzere 1 Mayıs'ı kutlamak istiyoruz. Yasakçı zihniyet geri geldi. Validen talebimiz barikatların kaldırılması ve Taksim'in açılmasıdır.'

DİSK YÜRÜYÜŞE GEÇTİ

DİSK Genel Merkezi önünde toplanan grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Taksim Meydanı’nda kutlamak için Halaskargazi Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti.



Okmeydanı’nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Şişli istikametine doğru yürüyüşe geçti.

Şark Kahvesi’nde bir araya gelen gruptakiler, Şişli’ye doğru yürürken, Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde önlem alan polis ekipleri yolu kapattı.

Okmeydanı’ndaki cemevi arkasında yer alan Fatma Girik Parkı’nda toplanan başka bir grup da Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Bu arada, çevik kuvvet ekipleri, Mecidiyeköy Meydanı’nda toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla Büyükdere Caddesi’ni kapattı.

DİSK’e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grup, Mecidiyeköy Meydanı’ndan DİSK’in genel merkez binasına yürümek istedi, ancak polis tarafından geri çevrildi.

Öte yandan, DİSK’liler, Halaskargazi Caddesi’nden Osmanbey’e doğru yürüyüşlerini sürdürüyor. DİSK’e ait bir otobüs, kortejin önünde ilerliyor. Otobüsün üzerinden 1 Mayıs sloganları atılıyor. Grubun en önünde, üzerinde karanfillerle 1 Mayıs yazılı bir çelenk yer alıyor.

Yürüyüşe katılanlar, ellerinde "Devrimci hareket", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Biz kazandık, kararı biz veririz", "Taksim 1 Mayıs alanıdır", "Yine yasak yine biz" yazılı pankartlar taşıdı.
src=/images/100/0x0/614d584445d2a02c0805483d align=right>

Grup, Halaskargazi Caddesi’ndeki SGK İstanbul İl Müdürlüğü Şişli Sosyal Güvenlik merkezi yakınlarında beklemeye başladı. Gruptakiler, saat 09.00’dan itibaren tekrar Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecek.

Polis helikopterinin havadan bölgeyi taradığı, Halaskargazi Caddesi’ne çıkan diğer sokak ve caddelerin de emniyet güçleri tarafından tutulduğu gözlendi. Caddedeki iş yerlerinin kapalı olduğu görüldü.

ULAŞIM FELÇ

İSTANBUL Valiliği tarafından 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması inşaat çalışmaları nedeniyle yasaklanırken, valiliğin koyduğu ulaşım yasakları da uygulanmaya başlandı.
Dağılın yoksa dağıtırız

PROGRAMDA OLMAMASINA RAĞMEN BARBAROS BULVARI KAPATILDI

Barbaros Bulvarı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün duyurduğu kapatılacak yollar arasında bulunmamasına rağmen trafiğe kapatıldı. Çırağan Caddesi Beşiktaş istikameti de trafiğe kapalı bulunuyor.

Yolcuzade İskender Caddesi'nden gelen akım Şişhane Meydanı'ndan Okçumusa Caddesi/Bankalar Caddesi istikametine yönlendiriliyor.

Abide-i Hürriyet Caddesi yönündeki araçların, Hürriyettepe ışıklarından Cevahir Otel istikametini kullanmaları sağlanıyor. Darülaceze'den Hürriyettepe ışıklar istikameti ile Bomonti Dere'den gelen akım da Cevahir Otel önünden tekrar Darülaceze Caddesi veya Bomonti yönüne veriliyor.

Halaskargazi Caddesi trafiğe kapatılırken, bu yöndeki sürücüler, Esentepe istikametine yönlendiriliyor.

Şişli yönündeki trafik akışı da Ergenekon Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve Dolapdere'ye aktarılıyor.

Dolmabahçe'den Gümüşsuyu ve Küçükçiftlik'e akım verilmiyor. Bu istikametteki sürücüler, sahilden Karaköy'e yönlendiriliyor.

Adilbaba (Maçka taksi) yönünden gelen akım ise Teşvikiye Caddesi'ne veriliyor. Teşvikiye Caddesi'nden Mete Caddesi'ne çıkan tünel kapalı tutuluyor.

Tarlabaşı Bulvarı trafiğe kapatıldı. Kasımpaşa'dan gelen sürücüler, Unkapanı ve Perşembe Pazarı'na mecburi olarak yönlendiriliyor.

Dolapdere'den Yedikuyu-Divan istikameti araç trafiğine kapalı tutuluyor. Araçlar, Dolapdere Kavşağı'ndan "U" dönüşü yapacak.

Dolapdere Caddesi'nden Ömer Hayyam Caddesi'ne de araç geçişine izin verilmiyor.

Boğazkesen Caddesi trafiğe kapatılırken, bu yöndeki araçlar da Karaköy istikametini kullanıyor. Mebusan Yokuşu'nda araç geçişine izin verilmezken Karaköy istikameti mecburi yön olarak veriliyor.

Sıraselviler Caddesi'nden gelen araçlar ise Cihangir Firuzağa Meydanı'ndan Boğazkesen istikametine yönlendiriliyor.

Atatürk Bulvarı Ragıp Gümüşpala ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi Unkupanı ayrımı-Kadıköy İskelesi önü Galata ayrımı-Ragıp Gümüşpala Caddesi, Galata Köprüsü ayrımı da ihtiyaç halinde kapatılacak.

E-5 Kuzey ve Güneyden Mecidiyeköy giriş katılımlarında da ihtiyaç halinde trafik akışı kesilecek.

Öte yandan, Mecidiyeköy Ortaklar'dan itibaren Halaskargazi, Cumhuriyet, Yedikuyular, Sıraselviler, Gümüşsuyu, Taşkışla, Rumeli, Abdulhak Hamit caddeleri ile Taşkışla Tüneli ve Tarlabaşı Bulvarı da trafiğe kapatıldı.

Taksim İlkyardım ve Alman Hastanelerine gelen ambulans ve hastalar da Karaköy Firuzağa yönünü kullanacak.

HALİÇ VE GALATA KÖPRÜLERİ KAPALI

Haliç ve Galata Köprüleri de Taksim'e çıkış istikametinde kapatıldı.

METROBÜS, İDO VE VAPUR SEFERLERİ YOK

Şehir Hatları seferleri ile İDO'nun iç hat seferleri yapılmıyor. Metrobüs seferleri de 05.00'dan itibaren gerçekleştirilmiyor.

Kabataş-Taksim Finüküler Sistemi, Şişhane-Taksim ve Taksim-Hacıosman arası çalışan metronun Şişhane-Taksim ve Levent-Taksim hattında 06.00'dan itibaren sefer düzenlenmiyor.

METROBÜS DURDU, VATANDAŞLAR GERİ DÖNDÜ

İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs nedeniyle alınan önlemler kapsamında metrosüs ve Taksim-Hacıosaman metro seferleri durdu. Mecideyeköy'de metrobüs ve metroyu kullanmak isteyen vatandaşlar geri döndü.

VAPUR SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ, VATANDAŞLAR İSKELELERDEN DÖNDÜ

İstanbul’da 1 Mayıs nedeniyle vapur seferlerinin iptal edilmesi hayatı olumsuz etkiliyor. Dün alınan kararlardan habersiz olan bazı İstanbullular Avrupa yakasına geçmek için geldikleri iskelelerin kapalı olduklarını görünce hayal kırıklığı yaşarken bazı vatandaşlar da bu duruma tepki gösterdi. İşe gidemeyeceklerini belirten İstanbullular, “Şimdi biz nasıl işe gideceğiz? Daha önce böyle bir uygulama yoktu" diyerek tepkilerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar da, "Yapacak bir şey yok eve geri dönüyorum" dedi.

POLİS TAKVİYESİ YAPILDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için İstanbul polisine takviye amacıyla çeşitli illerden gönderilen çok sayıda polis, sabah erken saatlerde Atatürk Havalimanı’na indi. Hazırlıklarını havalimanında yapan polisler Gaziantep, Erzurum ve Adana’dan uçaklarla gelen polisler görev yapacağı yerlere götürüldü.

İŞÇİLER TOPLANMAYA BAŞLADI

Taksim Meydanı saat 03.00’da çevresine bariyer döşenerek araç trafiğine kapatıldı. Polisler sabah erken saatlerde görev yerlerinde konuşlanırken, işçiler de DİSK önünde toplanmaya başladı.


TAKSİM'DE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı’na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların girişini de izin verilmeyen meydana, sadece görevliler ve basın mensupları alınıyor.

Taksim Meydanı’nda, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla güvenlik önlemleri arttırıldı.

Bariyerlerle çevrilen Taksim Meydanı’nda, çok sayıda polis görev yapıyor. Çevredeki bazı yüksek binaların çatılarına da polis ekipleri konuşlandırıldı.

Emniyet yetkililerin inceleme ve bilgilendirme yaptığı bölgede, Toplumsal Müdahale Aracı (TOMA) ve ambulans bekletiliyor.

Bu arada Cumhuriyet Anıtı’nın, çelenk sunumu için tamamen bariyerlerle çevrilmediği görüldü.

Çok sayıda canlı yayın ekibi, Taksim Gezi Parkı’nın bulunduğu alanda yayın yapıyor.

Taksim Meydanı civarındaki bazı büfelerin de açık olduğu gözlendi.

Haberin Devamı