Gazete Vatan Logo

‘Dağdan insinler diye uğraşıyoruz’

Diyarbakır Belediyesi önüne çadır açan annelere seslenen BDP lideri, “Evlatlarınız dağdan insin, tek bir evladımız ölmesin diye uğraşıyoruz” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 1 Haziran’da yeniden seçim yapılacak olan Bitlis’in Güroymak ilçesinde miting düzenledi. “Bizim meselemiz seçim, belediye koltuğu kazanmak değil. Anaların duasını kazanmak, bizim için daha önemlidir” diyen Demirtaş, seçimin yenilenmesine üzülmediklerini söyledi. Demirtaş, “Keşke 3 ayda bir seçim olsa da sizlerle bir araya gelsek. Yenilmeye doymuyorlarsa 3 ayda bir seçim yapalım. Boylarının ölçüsünü alalım” dedi.

‘Tek millet olmayacağız’

Başbakan Erdoğan’ı eleştiren BDP lideri, “Allah eğer istese bizi tek millet, tek dil yapardı. Sen Allah’tan büyük değilsin. Biz tek dil, tek millet olmayacağız. Kaç dil, kaç millet olduğunu sandıkta göreceğiz. Adım adım demokratik özerkliği inşa edeceğiz” diye konuştu.

‘Ellerinden öptüm’

Demirtaş, şöyle devam etti: “Ağrı’da meydanlara çadır kurun çocuklarınızı dağdan indirin diyen bir Başbakan vardı. 1 dakikası, diğerine uymuyor. Oradaki anaların yerinde olsaydım sorardım: Eğer ben çocuğumu indireceksem, o koltukta senin ne işin var. Bostan korkuluğu musun? Oradaki belediyemizin bahçesinde oturan annelerin duyguları siyaset malzemesi yapılıyor. Ben dün o anneleri ziyaret ederek, ellerinden öptüm. Oradaki anneler, ‘B planı ve C planı istemiyoruz’ dedi. Oradaki her bir ana bizim anamızdır. Sizin evlatlarınız dağdan insin diye uğraşıyoruz. Tek bir evladımız ölmesin diye uğraşıyoruz. Bizim bütün çabamız bunun üzerine kuruludur. Biz çocuklarımız dağa çıksın diye değil, insin diye uğraşıyoruz. Bu çocukların dağa çıkmalarında en önemli sebep Başbakanın halkı tahrik eden yaklaşımlarıdır. Senin çocuk sevgin olsa, Berkin Elvan’ın anasını yuhalatmazdın.”

‘ABD’de okutan onursuzdur’

Demirtaş, Diyarbakır’da genç bir kadınnın kendisi ve arkadaşları için “Onlar çocuklarını Amerika’da okutuyor, bizim çocuklarımızı dağa gönderiyorlar” dediğini sonra özür dilediğini de belirterek “Hiçbir BDP’linin çocuğu Amerika’da okumuyor. Çocuğunu Amerika’da okutan siyasetçi onursuzdur” dedi.

‘Devlet terörü dağa gönderdi’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, şunları söyledi: “‘PKK’nın kaçırdığı çocuklar’ diye bir kavram yoktur. Tam tersine devlet teröründen kaçan çocuklar gerçeği vardır. Burada bu çocukları dağa götüren koşulları ve bu koşulların ortadan kaldırılmasıyla ilgili siyaset kurumu hangi çalışmaları bugüne kadar yaptı, ciddi bir şekilde sorgulamamız lazım. Öyle zorla götürülen bir durum yoktur. Sokaktaki, cezaevlerindeki, kent merkezlerindeki, devlet terörünün dağa gönderdiği çocuklar gerçekliği vardır.”

PKK’nın göndermeye niyeti yok

PKK’nın silahlı kolu HPG tarafından yapılan açıklamada kendilerine katılanların yaş sınırlarının belli olduğu ve bu konuda uluslararası sözleşmelere uyulduğu öne sürüldü. Açıklamada, katılımın gönüllü olduğu ve yoğunlaştığı ve bu nedenle devletin bazı aileleri kullanarak bunu azalmaya çalıştığı savunuldu. Açıklamada, “Saflarımıza gelen bir kısım genci geri göndermemiz, kendileri için birçok felakete yol açılmasına vesile olacaktır. Bu yüzden bu gençleri geri göndermeyi değil, savaş dışı alanlarda eğitmeyi esas almaktayız” denildi.

Aygün: Dağda çocuklar vardı

Daha önce PKK tarafından kaçırılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, “Örgütün, ‘çocuk savaşçı barındırmıyoruz’ açıklaması çok gerçekçi değil” dedi. Aygün, “Örgütün mağduru bir milletvekili olarak çocuklar olduğunu biliyorum. Ben dağdayken de orada çocuklar vardı” diye konuştu. Aygün ayrıca, Okmeydanı’ndaki olaylar sırasında yaşamını yitiren Uğur Kurt’u “öldüren polisin belli olduğunu, bununla ilgili tanıkların da bulunduğunu” öne sürdü.

Haberin Devamı