Gazete Vatan Logo

'Coşku olmadı çünkü...'

O komutan konuştu!

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 34 kişinin savaş uçaklarınca bombalandığı olay öncesi gruba yönelik top atışı emrini veren komutan ‘’ Kuşku vardı, bu nedenle bölücü terör örgütü mensupları yok edildi diye bir coşku olmadı’’ dedi.

Uludere olayını araştıran TBMM İnsan Hakları alt komisyonu, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporu da inceledi. Rapora göre, kaçakçı grubuna yönelik görüntüler insansız hava araçlarından alınıca, savaş uçaklarından önce sınır ötesine topçu atışı yapıldı.

23. Sınır Jandarma Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, gruba yönelik 5 adet aydınlatma 7 adet tahrip olmak üzere 12 adet top mermisi atışı yapıldığını belirtti. Atış emrini veren Binbaşı M. ise, ‘’Hedef kitlenin top mermilerine tepki göstermemesi kafamda bir soru işaretidir. Bu sebeple bir kuşku olduğu için, bölücü terör örgütü mensupları yok edildi diye bir coşku olmadı’’ dedi.

BOMBALAMA SÜRECİ

Komisyon üyelerine bilgi veren bölgedeki komutanlar da, Uludere Irak sınırının 77 kilometre olduğunu, Irak’ın sınırda hiçbir karakolunun bulunmadığını, örgütün burada konuşlandığını, Sinat-Haftanin-Metina kamplarının da bölgede olduğunu belirttiler. Saptamalara göre bombalama süreci şöyle gelişti.

* 28 Aralık 2011’de pusu dinleme faaliyeti yapıldı ve 2. Ordu’dan verilen haberle, bölgeye İndansız Hava Aracı (İHA) geldi. İHA görüntüleri, Tugay, Tümen, 2. Ordu ve Genelkurmay’dan izlendi.

* Örgüt daha önce yaptığı Hantepe, Gediktepe, Dağlıca ve Aktütün saldırılarında, ağır silah ve mühimmatı katır ve araçlarla taşıdı. Kaçakçılık olaylarında, gurupların 1-5 kişi ve 5-10 katırdan oluşması, ancak gelenlerin kalabalık olması nedeniyle, bu grup terörist olarak değerlendirildi.
* 2. Ordu Komutanlığı olay gecesi 3 araç görüntüsü tespit etti ve bu noktaya topçu atışı yapıldı.. Saat 19.28 ile 20.21 arasında grubun 5-6 kilometre önüne 5 aydınlatma ve 7 tahrip mermisi atıldı., 20.21’den sonra atış kesildi.
* Saat 21.00 sularında da 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi’nden (Diyarbakır) uçaklar havalandı ve hava sahası kapatılarak bombalama yapıldı. (gazeteport)

Haberin Devamı