Gazete Vatan Logo

‘Çöldeki Davos’a Kaşıkçı boykotu

Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın ortadan kaybolmasının ardından Suudi Arabistan’ın organize ettiği yatırım konferansı ‘Çöldeki Davos’a birçok şirket katılmama kararı aldı. Dünya Bankası ve IMF de boykota katılıyor

‘Çöldeki Davos’a Kaşıkçı boykotu

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de girdikten sonra ortadan kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nin öldürüldüğü şüphesi, Suudi Arabistan’a verilecek tepkiyi tartışan ABD’yi ikiye böldü. ABD’li çok sayıda firma, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın oldukça önem verdiği Global Yatırım Konferansı’na katılmayacağını duyurdu. Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim’in de konferansa katılmayacağı bildirildi. Buna karşın Trump yönetiminden ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in 23-25 Ekim tarihlerinde başkent Riyad’da düzenlenecek konferansa katılmayı planladığını açıklaması tepki çekti.

Uber, Viacom, CNN

‘Çöldeki Davos’ olarak bilinen yatırım konferansına New York Times (NYT), Huffington Post, The Economist, Viacom ve Uber gibi kurumların katılmama kararı almasının ardından dün de CNN International haber kanalı, konferansı boykot ettiğini duyurdu. Uluslararası yatırım şirketi Virgin Group ise Kaşıkçı olayının ardından Suudi Arabistan’la yapılması planlanan 1 milyar dolarlık yatırım projesini askıya aldığını belirtti. ABD basınına konuşan Virgin Group’un kurucusu İngiliz iş adamı Richard Branson, Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili iddialar doğru çıkarsa Batılı ülkelerin Suudi yönetimiyle iş yapma tutumunu tamamıyla değiştireceğini belirtti. Amerikan NYT’nin haberine göre, ABD’li şirketler Suudi Arabistan ile ticari ilişkilerin gözden geçirmeye başladı.

Haberin Devamı

‘Bir katil için çalışır mısınız?’
Kaşıkçı’nın köşe yazarlığı yaptığı Washington Post gazetesinden Fredd Hiatt, dün ‘Bir katil için çalışır mısınız?’ başlığını taşıyan bir köşe yazısına imza attı. Yazıda, Suudi Arabistan’da Prens Salman’ın reform hareketine destek için birçok ABD’li danışmanlık şirketi, firma, eski asker ve istihbaratçının Riyad emrinde çalıştığı belirtilerek ‘Suudi gazetecinin Prens’in emriyle öldürüldüğüne dair birçok kanıt ortaya çıkarken ABD’lilerin şimdi kendilerine sormaları gereken soru şu: Bir katil için çalışır mısınız?’ ifadeleri kullanıldı.
‘Çok ağır cezalar uygularız’
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan CBS kanalına verdiği mülakatta gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Konsolosluğunda kaybolmasına ilişkin açıklamalar yaptı. Kaşıkçı’nın akıbetini henüz tam olarak bilemediklerini aktaran Trump, “Konuştuğumuz kişi bir gazeteciydi. Eğer durum anlatıldığı gibiyse bu gerçekten çok berbat ve kötü bir durum. Biz bunun sonuna kadar gideceğiz ve bunun ağır cezası olacak. (Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne yönelik iddia) Eğer durum böyleyse bu bizi çok kızdırır. Yakın bir gelecekte elimizde bir yanıt olacaktır” ifadelerini kullandı.
Selman’la görüşecek
Trump ayrıca, Suudi gazetecinin akıbetiyle ilgili olarak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüşeceğini de söyledi.
2 araçla 6 kişi geldi
Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili kapsamlı soruşturma devam ederken, dün Levent’teki Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na konsolosluğa sivil plakalı bir otomobille 4 kişi geldi. Araç bu kişileri konsolosluğa bıraktıktan sonra ayrıldı. Daha sonra başka bir sivil araçla da konsolosluğa 2 kişi daha geldi. Bu arada, cumartesi olması dolayısıyla konsoloslukta işlem yapılmadığı belirtildi.
Kayıp prensler...
Prens Salman’ın kendisine biat etmeyen isimleri Ritz Oteli’nde esir alıp aylarca işkence ile sorguladığı haberlerinin üzerinden 1 yıl geçti. Bu isimlerden bazılarının halen hapis tutulduğu ortaya çıktı. Buna göre Salman’a biat etmeyi reddeden Prens Halid bin Talal, Prens Türki bin Abdullah ile Prens Abdul Aziz bin Fahd’dan Prens Türki’nin öldürüldüğü, Prens Abdul Aziz’in ise halen komada olduğu belirtildi. Aynı şekilde Salman’a karşı çıkan isimlerden 10 milyar dolar servete sahip iş adamı Muhammed Hüseyna el Amudi’nin de halen rejim tarafından hapis tutulduğu ve servetine el konulduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı