Gazete Vatan Logo

'Çok uzaklara gitmeye gerek yok'

RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, yazlık ev için uzaklara gitmeye gerek olmadığını söyledi.

'Senede 15 gün bile kalmayacağım bir yere...' ile başlayan olumsuz cümlelerin miadının dolduğunu belirten Gökhan Karahan, yazlık alırken gayrimenkul yatırımı yapıldığının bilinciyle hareket edilmesi gerektiğini söylüyor. Karahan, yazlık ev satın almak için popüler beldeler, trendlokasyonlar, öne çıkan mahalle ve yazlık bölgeleri şöyle değerlendiyor:

Sapanca Gölü ve Saros Körfezi

Üç büyük şehrin toplam nüfusunun 25 milyona yaklaştığını hesaba katacak olursak buralardan kolay ulaşılabilecek konumlardaki mülklerin değerli bir yatırıma dönüşmeleri olasılığı daha yüksek… Hafta sonlarını veya tek günlük tatilleri de bir kaçamak olarak değerlendirmek istiyorsanız, ‘Yakın yerler' olarak tanımlanan bölgelere yoğunlaşabilirsiniz. İstanbul için Sapanca Gölü çevresi ve Saros Körfezi hemen akla gelen iki bölge... Otomobille iki saate yakın sürelerde ulaşılabilecek farklı coğrafi ve iklim özelliklerine sahip bu iki bölge, İstanbulluların tatil için çok da uzaklara bakmaya ihtiyacı olmadığının birer kanıtı.

Haberin Devamı

Saros Körfezi'nde Ege'nin keyfini sürebilir, Türkiye'nin en iyi dalış lokasyonlarından bazılarında su altını keşfedebilirsiniz. Yazlığınızdan en fazla 60-70 km uzakta şirin bir Yunan sahil kasabası olan Dedeağaç'a (Aleksandrapoli) komşu olmak ve kolay "Avrupa' ziyaretlerinin tadını çıkarma şansına sahip olmak da keyifli bir ayrıcalık olacaktır. Sapanca Gölü ve çevresi ise zengin bitki örtüsü, ormanları ve göl manzarası ile farklı bir ortam sunuyor. Keyifli doğa yürüyüşleri ve bisiklet rotaları ile kendinizi yenilemek için benzersiz imkanlar sunacaktır. Bu bölgenin kış sporlarına meraklı olanlar için Kartepe'ye yakınlığı sebebiyle kış ayları için de iyi bir yatırım olacağı düşünülmesi gereken bir nokta. Ayrıca İstanbul’a yakın olan Silivri, Kumburgaz, Güzelce, Şile, Ağva ve Adalar gibi bölgeler de tercih edilecek bölgeler arasında yer alabilir.

İzmir ve çevresi

İzmir için sayacağımız belde ve konumların çoğu, Türkiye içinde cazibe merkezi olan bölgeler olacak. Alaçatı bölgesindeki yüksek değerlerden çekinmemek finansal durumu yeterli olanlar için isabetli olabilir. Hacı Memiş Mahallesi'nin iki yıl içerisinde geldiği noktayı ve gelişimi göz ardı etmemek gerekiyor. Alaçatı Port projesinin de henüz planlanan kapsamının küçük bir bölümünün bittiğini ve süreç devam ettikçe Alaçatı bölgesinin aktif yerleşim alanının daha da genişleyeceğini de aklınızın bir kenarında tutun. Görece daha bakir ve daha uygun bütçeli bir yazlık ve yatırım imkanı arayanlar; Foça, Urla, Mordoğan, Karaburun, Gümüldür bölgesinde şanslarını deneyebilirler. Turizm gelişiminde henüz başlangıç seviyesinde olduğunu söyleyebileceğimiz bu hat orta vadede oldukça karlı bir yatarım olarak ortaya çıkacaktır.

Haberin Devamı

Emeklilik hayalini gerçekleştirmek üzere Ege’ye yerleşmeyi isteyenler için Muğla, Aydın ve Balıkesir’de iyi bir seçenek olabilir. Antalya ve Muğla’da Kemer, Kaş, Göcek, Bodrum, Marmaris ve Fethiye bölgeleri tercih edilirken, Aydın’da Kuşadası ve Didim bölgeleri çok rağbet görüyor.

Anadolu'nun en büyük hazinesi

Haberin Devamı

Ülkemizin neredeyse tüm Akdeniz ve Ege sahil şeridi sadece yerel değil küresel ölçekte de değerli tatil ve yaşam bölgeleri. Yabancı turistlerin bölgelere olan ilgisi, dış basının, seyahat blog ve internet sitelerinin buralarla ilgili ürettiği içerikler, bölgelerin gelecekteki popülerliği ile ilgili ipuçları almak için bakılması gereken kaynaklar listesine eklemekte fayda var. Dünyanın en önemli seyahat ve tatil sitesi olarak değerlendirebileceğimiz TripAdvisor, 2015 yazının en gözde 25 tatil lokasyonu listesine Türkiye'den İstanbul ve Kapadokya'yı ekledi.

Benzersiz doğal ve tarihi değeri, büyüleyici balon turları, mağaralarla bütünleşmiş taş evleri ve şarapçılık, Kapadokya/Göreme bölgesinin öne çıkan değerleri. Yer altı şehirleri ve Ihlara Vadisi paha biçilemez arkeolojik değerlerine ek olarak Hristiyanlar için dini anlamda da önem taşıyor. Doğal, kültürel, lezzet ve inanç turizminin en üst seviyede birleştiği bu bölge küresel ölçekte hak ettiği değeri kısa sürede yakalayacaktır. Bu saydıklarımız ışığında hem tatil hem de yatırım amaçlı düşünenlerin asla göz ardı etmemesi gereken bir seçenek olduğunu belirtmekte fayda var.

Haberin Devamı

Tüm dünyadan misafirler

Yazının başında belirttiğimiz gibi yazlık konseptini yılda 15 gün kalınacak bir dört duvar ve çatı olarak düşünmemek gerekiyor. 2015 yılını 45 milyona yakın turist ziyareti ile kapaması beklenen ülkemizde her şey dahil tatilleri tercih edenler dışında ev konforunu tercih eden turistlerin sayısı hiç yabana atılacak cinsten değil. Bu alanda hizmet veren uygulama ve sitelerinin küresel ölçekte büyümesi, yatırımınızın kullanmadığınız zamanlarda da ciddi paralar kazanır hale gelmesini sağlayabilir. Yazlığınız kendi yıllık masrafını çıkarmasının yanında, akıllı hamlelerle ummadığınız bir gelir kapısına da dönüşebilir.