Gazete Vatan Logo

'Çok enteresan projelerim var'

Üçüncü kez adaylığını açıklayan Kadir Topbaş VATAN'a konuştu

'Çok enteresan projelerim var'

Üçüncü kez adaylığını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, VATAN’a konuştu: Yorgunluk hissetmiyorum. Bir dönem daha devam edersek İstanbul farklı olur. Tabii buna başbakanımızın ‘olur’ vermesi gerekiyor. Yoksa siyasi nezaketi bilirim. Adaylığımızı söylememiz tabi ki, gerekli olduğu için açıkladık. Detayları bende kalsın, sıkıntı yok.

Bugüne kadar hiç kamuoyu araştırması yaptırmadığını anlatan Topbaş, gelecek projelerini de sıraladı: 2016’da 7 milyon insanın metro kullanmasını görmek istiyorum. O zaman trafik yoğunluğu rahatlayacak. İstanbul projeye doymaz. Üzerinde çalıştığımız İstanbullular’ın çok ciddi takdir edeceği, farklı, enteresan gördüğüm projeler var. Netleşsin, o zaman açıklarım...



Kadir Topbaş, 8.5 yıllık dönemindeki tüm hizmetlerinin maket ve görsellerle anlatıldığı Sütlüce’deki İBB’nin Yatırım ve Hizmet Tanıtım Merkezi’ni VATAN’a gezdirdi.

İSTANBUL ÜLKE GİBİ

İstanbul Türkiye’nin lokomotif kenti. İstanbul’un ülke özelliğinden dolayı İstanbul’u kent gibi görmemek lazım. Böyle bir kentte, İstanbullular bizi ikinci kez görevlendirerek, büyük bir onur verdi. Biz de İstanbul’a bu onurla hizmet ediyoruz. İstanbul’un nerede sorunu varsa, bu sorunu çözme yolunda büyük bir gayretimiz var. Bunu ekibimizle ve İstanbulluların katkısıyla başarmaktayız. Yaptığımız işlerin sadece İstanbul’da değil Türkiye hatta yurtdışında takdir edildiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Özellikle yabancı işadamları, akademisyen hatta devlet adamları İstanbul ve Türkiye’nin bu değişimini konuşuyor.

KONGREDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Bizim idealimiz, İstanbul’u ve Türkiye’yi hak ettiği yere taşıyarak, dünya kentleriyle yarıştırmak. 2011’deki kongre sıralamasında İstanbul 1. oldu. 44’lerden buraya geldik. İstanbul’un 1. olması demek, 2017’lere kadar kongre portföyünün dolu olması, istihdam olmak üzere hizmet, otel, taksi esnafına kadar yansımasının olması demek. Artık başka ülelerde, Avrupa’da belediye başkanları yılda kaç kongre alacağını propaganda olarak konuşuyor. Onurlu bir görev yapmaktayım şu anda. Herkese nasip olmayacak bir görev.



2016’DA 7 MİLYON KİŞİ METRO KULLANACAK, TRAFİK RAHATLAYACAK

2016’da İstanbul’da 7 milyon insanın metro kullanmasını öngören bir çalışmamız var. Bunu görmek, buna dokunmak isterim. İstanbul’un metrobüsündeki zaman zaman pik saatlerdeki yoğunluğun rahatladığını görmek, tüm bunları hayata geçirerek, teşekkür almayı isterim. 2004’te göreve geldiğimde, ‘5 yılın sonunda nasıl bir İstanbul’ diye soranlar oldu. O zaman, ‘5 yılın sonunda dünyanın en gelişmiş kent belediye başkanına ‘başkan bunu nasıl başardınız diye sorsunlar’ dedim. Şimdi bunu sorarak ‘nasıl başardınız’ diyorlar. Şimdi de istiyorum ki, 3. dönemin sonuna geldiğimizde, İstanbul artık yaşayanlar tarafından keyif alınan, ulaşımda ciddi mesafelerin kat edildiği, problem yaşanmayan, rahatlık hissedilen kent olsun. İstanbulluların bizi hayırla yad edecekleri, ‘Başkan geldi sorunları çözdü. Farklı bir İstanbul ortaya çıktı desinler’ istiyorum. Bir dönem daha devam edersek İstanbul çok farklı bir İstanbul olur. Yorgunluk hissetmiyorum. Şu anda başkanım. Bu başkanlığımın devam vizesini vatandaşımız verirse bir dönem daha devam ederim. Tabi Başbakanımızın, parti genel başkanı olarak buna ‘olur’ vermesi gerekmektedir. İstanbul projeye doymaz. Biz de iş yapmaya doymayız. Teknik bir adam olarak birçok projem var. Üzerinde çalıştığımız, İstanbullunun çok ciddi takdir edeceği, farklı, enteresan gördüğüm projeler var. Hazırlıklarını yaptırıyorum.

OTOBÜS YOLDAYKEN ENGELLİ VATANDAŞIN HANGİ DURAKTA BEKLEDİĞİNİ BİLECEK

Bilişim teknonojisini en iyi kullanan belediyeyiz. Şu anda yapılan çalışmalardan bir tanesi, toplu taşıma durağına bir engelli geldiği zaman yaklaşan otobüs şoförü onu görecek. Yaklaştığı o durakta bir engelli olduğunu bilecek. Ona göre yanaşacak, ona göre bekleme süresini ayarlayacak. Bunu akıllı duraklarla hayata geçireceğiz. Bir projemiz de, kavşaklarda toplu taşıma aracına öncelik tanınması. Şu an üzerinde çalışıyoruz. Otobüsler kavşağa geldiğinde, beklememe olmaması için oradaki sinyalizasyon otobüs ya da toplu taşıma aracını algılayarak, yeşil yanacak. Bu anlamda toplu taşımayı özendirmek için çok sayıda otobüs alıyoruz.

BEŞİKTAŞ-MAHMUTBEY İHALESİNE ÇIKIYORUZ

Şu anda Beşiktaş’tan Mahmutbey’e gidecek 24.5 km’lik metro hattının ilk etabı için ihaleye çıkıyoruz. İki etaplı olacak. İlk etap, 19 km’lik Mecidiyeköy-Mahmutbey arası. Metrobüs yetmiyor. Bahçelievler-Beylikdüzü metro hattı Ulaştırma Bakanlığımız çalışmasını yapıyor. Yine Mahmutbey-Kirazlı’dan Bakırköy İDO’ya gelecek 9 km’lik metro hattı da Ulaştırma Bakanlığı yapacak. Seyrantepe’de iki tüp var, bir gidiş bir geliş olarak yetmiyor. Üçünca tüpü de (800 metrelik) bakanlık aldı, yapacak. Yine bir başka projemiz de, Levent’ten Boğaziçi Üniversitesi arkasına gelecek 2.5 km’lik hattı da tek tüp gidiş geliş olacak. Bunların yanısıra Ataşehir-Sancaktepe-Çekmeköy hattını Kadıköy metrosuna bağlayacak projelerimiz var. Tüm bunlar kenti rahatlatacak. 2016’da ulaşım raylı sistem ağırlıklı olacak.



ŞAHSEN ARAŞTIRMA YAPTIRMADIM AMA PARTİM YAPTIRIYOR!

Beyoğlu Belediye Başkanlığım dahil, bugüne kadar şahsen hiç kamuoyu yoklaması yaptırmadım. Partim yaptırıyor. Parti şimdi yerel seçim olduğu için, ‘belediye başkanlarının başarısı nedir, halk tarafından nasıl algılanıyor’ diye soracak ve ‘çok iş yapmış olabilir ama halk bunu nasıl benimsiyor’ değerlendirmesini yapacak. Siyasi parti, birilerine makam mevki vermek, bir yerlere taşımak için değil şehir ve ülkeye hizmeti kiminle daha iyi yaparım sonucunu yapmak mecburiyetinde. Bir insanı çok sevebilir bir insana farklı sempatisi olabilir ama karşılığı olmazsa tabi, siyasi parti geleceğini de düşünmek zorunda.

MAKAM İHTİRASI DA BİR MENFAATTİR

Ben şahıslar üzerinde hiç konuşmak istemiyorum. Siyasette ya ya menfaatiniz vardır, ya idealiniz, hedefleriniz vardır. Makam mevki ihtirası da bir menfaattir. Makamlarda büyükmek, yücelmek o da bir menfaattir. Bu konuda herkes bir farklı değerlendirme yapabilir. Bir de var ki, İstanbul’a başkan olmak çok ayrı bir şey, bambaşka birşey. Akademik kariyerleriniz olabilir, çok varlıklı olabilirsiniz ama İstanbul’a belediye başkanı için bir gereklilik değil. Buna imkan veren birşey değil. İşte CHP çok uğraştı ama halk size bu yetkiyi vermezse sadece izlersiniz, sonuç alamazsınız. bu boyutu var.



ADAYIM DEDİM, SİYASİ NEZAKETİ BİLİRİM

Şahsen 39 yıldan beri siyasetteyim. Siyasi nezaketi de bilen birisiyim. Nerede ne kadar konuşulacağını, zamanlamasını da bilirim. Hiçbir zaman da ben demesini sevmem. Benlik bize mahsus değil, benlik sevdası için olmayız. Adaylığımızı söylememiz tabii ki gerekli olduğu için açıkladık, detayları ben de kalsın. Öyle gerekti, öyle oldu, sıkıntı yok yani.

PARTİLERİN ADAYDA BİRLEŞMESİ ONLARIN SORUNU

Bazı partilerin bir aday üzerinde birleşmesi o siyasi partilerin sorunu. Onu ben bilmiyorum, birşey diyemem. Herkesin kendi siyasi düşüncesi. Partiler mutlaka aday gösterecekler. CHP’de Sayın Kılıçdaroğlu geldi gitti, gelir aday olur, gelir giderler. Onu vatandaş değerlendirir, vatandaşın kararıdır.

3 milyon araçtan 2 milyonu otomobil

Toplam 30 bin 291 km’lik yol ağına sahip İstanbul’da günlük yolculuk sayısı 24 milyon. Trafikteki 3 milyon aracın, 2 milyonu otomobil. Her gün 400 yeni araç trafiğe çıkıyor. Anadolu ve Avrupa yakaları arasında her gün 1 milyon 300 bin kişi yolculuk yapıyor. İstanbul trafiğindeki ortalama yolculuk süresi 53’ten 49 dakikaya indi.

2016’da raylı sistem uzunluğu 300 km’ye uzanırken, 7 milyon kişi raylı sistem kullanacak. 2023’teki raylı sistem uzunluğu 641 km’ye ulaşacak. İstanbul’da bugün bin kişiye 224 araç düşüyor. Bunun 145’i otomobil. 2004 yılında 400 bin olan raylı sistemle taşınan yolcu sayısı bugün 1 milyon 400 bine ulaştı. Marmaray’ın 2013’te tamamlanarak, Kadıköy-Kartal hattıyla entegre olmasıyla raylı sistemle taşınan yolcu sayısı günlük 2 milyon 635’e ulaşacak. 1 kilometre metro çalışması ortalam 100 milyon lira. İBB son 8 yılda metroya yaklaşık 10 milyar lira harcadı.

3 KARAYOLU TÜNELİNDEN 100 MİLYONU AŞKIN ARAÇ GEÇTİ

Bugüne kadar inşa edilen 3 karayolu tünelinin uzunluğu 12 bin 47 metre. Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli’nden bugüne kadar 70 milyon 641 bin 525, Dolmabahçe-Bomonti Tüneli’nden 26 milyon 962 bin 320 araç, Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli’nden ise 3 milyon 269 bin 780 araç geçti. 3 tünelin açılışından bugüne kadar toplam 100 milyon 873 bin 625 araç geçti.

METROBÜSTE GÜNLÜK YOLCU SAYISI 800 BİNE ULAŞTI

44 istasyondan oluşan Söğütlüçeşme-Beylikdüzü metrobüs hattı, 52 km ve 4 etaptan oluşuyor. Hatta taşınan günlük yolcu sayısı 800 bine ulaştı. Kişi başına günlük 52 dakika, yıllık 316 saat zaman tasarrufu sağlandı.

80 bin araç trafikten çekildi. 242 bin litre yakıt tasarrufu sağlandı. Metrobüsün hizmete alınmasıyla 22 hat iptal edilerek, 11 hat kısaltılarak hat tasarrufu sağlandı. 1307 minibüs devreden çıktı. Metrobüs hattında çalışması için yedeklerle beraber toplam 410 araç bulunuyor. 350 araç günde ortalama 3 bin 300 sefer gerçekleştiriyor.

ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMEYE HEDEFLENDİK

Biz İstanbul’un ulaşım sorununu çözmeye hedeflendik. İstanbulluları rahat ettirmeye, mutlu etmeye çalışıyoruz. Eksiklerimiz olabilir. Bazıları tarafından beğenilmeyebilir, tenkit edilebiliriz. Çok net ve samimiyetle söylüyorum ki, ‘bütün derdim İstanbululları memnun ve mutlu etmek.’ Yapılan işler İstanbul’un adeta kaderini değiştirdi. Havalimanı kavşagı 4.5 ayda bitti. Buna benzeyen çok sayıda yapılan iş var. Kadıköy-Kartal metro hattı yüzyılın projesi. 8.5 yılı aşkın zaman dilimi içinde İstanbul’a 259’u aşkın kavşak ve alt geçit yapmışız. Göreve geldiğimizde kavşak sayısı 57’ydi. Tünel yollar yapmışız. O zaman tenkitler almıştık ama bugün bir saatlik mesafe 5 dakikaya indi. Belediyenin kendi kaynaklarından çok ciddi metrolar, ulaşım yatırımları yapıyoruz.

Haberin Devamı