Gazete Vatan Logo

‘Çocuklara saldırı toplumu çökertecek’

Çocuklara yönelik taciz ve istismar olaylarındaki tırmanma devletin de gündemine oturdu. Hükümet yeni cezalarla ve caydırıcılık yöntemleriyle çocuklarımızı korumak için harekete geçti.

‘Çocuklara saldırı toplumu çökertecek’

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Son günlerde ardı ardına karşımıza çıkan çocuklara yönelik alçakça saldırılarla ilgili haberler bizi bu sorumluluklarımız konusunda düşünmeye, kendimizi sigaya çekmeye yöneltmelidir. Her ne kadar genellikle istismar sözüyle ifade ediliyorsa da çocuklara yönelik bu alçaklıklar istismar değil, alenen izmihlaldir (yıkılma), toplumumuzu çöküşe götürecek birer dinamittir, alçaklıktır. Bakanlar Kurulu’nda, (çocuk istismarı) bu meseleyi detaylı bir şekilde ele aldık, bu konudaki bilincin artırılması hususunda bir çalışma başlattık. Konuyla ilgili 6 bakan hemen çalışmaya başladı. Çözüm tekliflerini Sayın Başbakan’a ve şahsıma getireceklerdir.

- Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: (Çocuk istismarı konusunda) Mahkeme kararıyla, infaz süresince, kimyasallarla cinsel isteği azaltma ve ortadan kaldırma konusunu birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var.

12 yaş altına cezalar artacak

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Cezalarda bir artırım yapılma ihtimali var, bu artırım yapılırken kademelere dikkat edilecek. 12 yaşın altındakilere ceza müeyyidesi daha fazla olacak. Zaten dünyanın her yerinde böyle, bizim mevzuatımızda da böyle.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın başkanlığında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla bir komisyon kurulduğunu belirten Bozdağ, komisyonun konuyu detaylı bir şekilde ele alacağını aktardı.

Tüm cezalar aratacak

Çocuk istismar suçlarının, güvenlik ve sağlık tedbirlerinin, ceza ve infaz hukuku açısından ilgili bakanlıklar ve başka kurumlar tarafından bir bütün olarak ele alınacağına değinen Bozdağ, şöyle devam etti: Cezaların şu anki noktadan daha ileriye taşınarak caydırıcılığının artırılması hususu yeniden değerlendirilecek. Zaten ceza yasasında bir kademelendirme var, yaşa göre bir kademelendirme. 12 yaşı dolduran, 15 yaşı dolduran, 18 yaşını dolduran şeklinde. Cezalarda bir artırım yapılma ihtimali var, bu artırım yapılırken kademelere dikkat edilecek. 12 yaşın altındakilere ceza müeyyidesi daha fazla olacak.

Haberin Devamı

Çocukları koruyucu önlemler

Sadece cezalarla bu konunun tek başına çözülemeyeceğine işaret eden Bozdağ, “Bu mesele tek başına cezalarla halledilebilir olmuş olsa mesele kolay. Ceza, suçun oluşumundan sonra karşımıza çıkan bir sonuç. Suç, çocuklarımız mağdur olduktan sonra devreye giriyor. Bir yandan bu cezaları azami düzeyde artırıp caydırıcılığı çoğaltırken öte yandan da çocuklara yönelik suçların işlenmesine karşı çocukları koruyucu ve tedbirler üzerinde yoğunlukla duracağız” dedi.